U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

De Consequente 'Vrije Wil' Soort Mens

Goedemorgen, vrienden en fans van het Vroege Gek Verslag. Ik ben Martin Zender en ik ben al om half zes op deze ochtend enkel en alleen om jullie te vertellen dat de christelijke ‘God’ en ik gisteren aan het rondrijden waren (natuurlijk in onze eigen richtingen), waarbij we helemaal opgingen in het thema dat we in het vorig verslag al aanzwengelden.

Okay, ze zeggen me dat de show klaar staat om te beginnen. Dus, vooruit maar!
(wijst eerst links, dan rechts)

(Martin in een auto)
In het vorig verslag zaken we God rondstruinen in de hof in Eden in Zijn poging om Adam te vinden. Ik weet niet hoe het jullie verging, maar ik was over Hem nogal in verlegenheid gebracht.

(christelijke ‘God’ in een auto)
Ik zit momenteel in een voertuig om opnieuw naar Adam te zoeken. De vorige keer kon ik hem niet vinden. Ik zat toen op dat houtblok. Die houtblokken zitten echt heel erg prettig. Ik was toen in slaap gevallen. Toen maakte Adam me wakker, maar hij is Me nu alweer ontsnapt! Nu jaag ik hem achterna in een voertuig.

(Martin in een auto)
Er waren een aantal mensen die het vorig verslag gezien hebben en die het echt belachelijk vonden. Zo denk je toch niet over God? Wie neemt het nou eigenlijk letterlijk dat God feitelijk Adam niet meer kon vinden?

(christelijke ‘God’ in een auto)
Waar ben je Adam?! Ik heb een …… Is er hier een luidspreker ergens?

(Martin in een auto)
Vorige keer vertelde ik dat er zelfs vrienden van mij zijn die zich God op deze manier voorstellen. Jullie zullen dan waarschijnlijk denken dat die vrienden wel heel erg stom moeten zijn. Laat me jullie nou eens vertellen hoe slim die vrienden nou eigenlijk zijn.

Zij zijn consequent. Zij beseffen namelijk dat als de ‘Vrije wil van de mens’ echt waar is, en ik moet erbij zeggen dat mijn vrienden geloven in de menselijke ‘vrije wil’. Als de ‘vrije wil’ namelijk echt waar is dan ligt de toekomst helemaal open.

Elk persoon heeft dan namelijk de vrijheid om te beslissen wat er het volgende moment gaat gebeuren. Als de toekomst nog helemaal open ligt dan weet God zelf ook totaal niet wat mensen zullen gaan doen.

(christelijke ‘God’ in een auto)
Ik denk dat ik hier links moet afslaan. Sorry hoor, maar Ik moet me concentreren!

(Martin in een auto)
Als God weet wat er te gebeuren staat, dan moet het ook gebeuren. Als het dan ook moet gebeuren dan kan er niet zoiets bestaan als ‘vrije wil’. De ‘vrije wil’ geeft namelijk juist aan dat een bepaalde toekomt niet hoeft te gebeuren, dat ligt helemaal aan wat jij vandaag beslist. Dat is een leugen!

(christelijke ‘God’ in een auto)
Dat vind ik zo lastig aan die microfoons. Ze rollen elke keer alle kanten op als ik een hoek omga. Okay!

(Martin in een auto)
Als ‘vrije wil’ echt waar zou zijn, d.w.z. dat elke persoon de vrijheid zou hebben om te beslissen wat er het volgende moment gaat gebeuren, dan ligt de hele toekomt nog open.

(christelijke ‘God’ in een auto. Hij vraagt waarschijnlijk of dit een bepaalde plek is, maar dat verstond ik niet echt)

(Martin in een auto)
Als de toekomst werkelijk nog open ligt, dan moet zelfs God maar afwachten om te zien hoe het afloopt.

(christelijke ‘God’ in een auto)
Ik denk dat ik nu op weg ben naar de hoogte van Kansas. Ik ben er niet helemaal zeker van. Ik heb dan wel het grote overzicht, maar Ik begrijp niet precies alle details. Ik heb die kleine details niet in de hand. Het is gewoon allemaal teveel voor Mij! Er zijn veel te veel kleine zaken! Kleine zaken. Mieren, muggen, en richtingen en wegen, zij riviertjes en weggetjes. Waren er nou alleen maar die grote snelwegen, dan kon ik alles goed overzien.

Ik denk dat ik op weg ben naar Peca. Er zijn zo ongeveer 50.000 manier om daar te komen en ik zal er vast wel eentje weten te vinden, waarschijnlijk. Ik heb het grote overzicht. Maak je geen zorgen. Ik begrijp dat overzicht best wel. Ik weet alleen nog niet precies hoe ik daar moet komen.

(Martin in een auto)
Is God nu werkelijk zo zwak en stom?

(christelijke ‘God’ in een auto)
Deze stoel deugt ook niet! Hoe kan je die stoel nou aanpassen? Pijn aan Mijn rug en Mijn achterste!

(Martin in een auto)
De menselijke ‘vrije wil’ heeft een ‘God’ nodig die onwetend is over onze volgende zet.

(christelijke ‘God’ in een auto. Hij vraagt waarschijnlijk weer naar die plek die ik al eerder niet verstond)

(Martin in een auto. Kwam net uit een restaurant)
Ik moest net op de WC ergens aan denken. Als ‘vrije wil’ echt waar is dan ligt de toekomst vrij om gestolen te worden. Vrij om gestolen te worden! Vrij om te stelen!! Ik heb dat eens in mijn concordantie opgezocht: Vrij om gestolen te worden. Waar blijft God dan nog? Ik zal je zeggen waar God dan nog blijft. God blijft dan nog altijd in de hof in Eden ronddolen terwijl Hij Zich afvraagt waar Adam wel mag zijn.

(christelijke ‘God’ in een auto, zonder iets te zeggen om Zich heen kijkend)

(Martin in een auto)
Ik begrijp best dat de meeste christenen niet zo consequent zijn als mijn slimme vrienden. Veel mensen omarmen de ‘vrije wil’, maar volgen het niet tot in de logische consequenties. Ze willen graag wat controle over hun eigen leven, maar ja mijn vrienden zijn ziekelijk. Ze zijn ziekelijk! Dat komt omdat ze zo slim zijn!

(christelijke ‘God’ in een auto zit mee te deinen op het nummer ‘Another One Bites The Dust’. Vertaling: Weer iemand die in het stof moet bijten.)

(Martin in een auto)
Zij geloven in de ‘vrije wil’ zoals het merendeel van de christenheid. Het is echter hun intelligentie die hen het helemaal tot het eind laat doortrekken. Zij zijn slim genoeg om in te zien dat de menselijke ‘vrije wil’ een onwetende ‘God’ nodig heeft.

(christelijke ‘God’ in een auto met een vlieg op de voorruit)
Ik wou dat ik heerschappij had over de kleine zaken. Als Ik nu toch zou kunnen heersen over deze vlieg! Helaas kan ik dat niet.

(Martin in een auto)
Op het moment dat jij verwacht dat ze zouden zeggen: ‘Ach! Het is onmogelijk dat God onwetend zou zijn. Dus, de vrije wil kan gewoon niet waar zijn’, komen zij in plaats daarvan met….

(christelijke ‘God’ in een auto)
Ik heb geen heerschappij over vliegen. Ze zijn te klein! Ik hou me alleen bezig met de grote zaken, zoals … eh….

(Martin in een auto)
In plaats daarvan komen zij met hun eigen sterke verlangen naar ‘vrije wil’, dat …..

(christelijke ‘God’ in een auto)
Stomme vlieg! Stop nou eens met vliegen!

(Martin in een auto)
Dat zij de onwetendheid van God omarmen.

(christelijke ‘God’ in een auto)
Als ik geen heerschappij over jou heb, wie dan wel? Daar zit Ik echt mee!

(Martin in een auto)
Ze zeggen zoiets als: ‘Wanneer wij echt vrij zijn om het volgende moment te bepalen wat er gaat gebeuren, dan moet God wel onwetend zijn’.

(christelijke ‘God’ in een auto)
Iets, of iemand moet de heerschappij over jou hebben!

(Martin in een auto)
In plaats van dat ze zouden terugschrikken vanwege de uitkomst van zo’n logica, zeggen ze simpelweg: ‘God weet ook niet alles!’

(christelijke ‘God’ in een auto)
Stomme vlieg!!

(Martin in een auto)
Vandaar dat ze God nog altijd laten ronddwalen door de hof in Eden op zoek naar Adam.

(christelijke ‘God’ in de hof)
Okay adam! Adam, dit was leuk!

(Martin in een auto)
Maar goed, als je dat dan zo wilt geloven dan heb je de beeldspraak in de Bijbel die je uitnodigt om dit ook daadwerkelijk te geloven.

(christelijke ‘God’ in een auto)
O ja, die “ANTHROPOPATHEIA’, of hoe dat ook mag heten. Ik ben niet zo goed met woorden die uit vijf lettergrepen bestaan. Dat soort woorden heb Ik nooit uitgevonden. Ik doe hooguit woorden met drie lettergrepen. Wat daar overheen gaat is van de duivel.

(Martin in een auto)
Wie werkelijk slim is, die herkent de beeldspraak als die in de Bijbel naar voren komt. Die beseffen gelijk dat een God die ronddwaalt in de hof in Eden terwijl Hij roept: ‘Adam, waar ben je?’, puur beeldspraak is.

(christelijke ‘God’ in een auto)
Ik heb toch zeker een tong? Zie je het? Dat stukje huid dat uit het hoekje van mijn mond hangt.

(Tong als beeldspraak)
Jesaja 30: 27 Zie, de naam van Yahweh komt van verre; ….., Zijn lippen zijn vol gramschap, Zijn tong is als een verterend vuur;

(christelijke ‘God’ in een auto)
Beweer nou niet dat ik geen mens ben, Martin Zender.
(Ter bewijsvoering een plasje tegen de boom)
Ja, Ik heb ook een blaas.

(Martin in een auto)
Jesaja 46:10 Ik, die vanaf het begin de afloop verkondig en vanouds wat nog niet geschied is; die zeg: Mijn raadsbesluit zal volbracht worden en Ik zal al mijn welbehagen doen;

(christelijke ‘God’ in een auto vol muziek)
Is dit het eind of het begin van een nummer van Queen?

(Martin in een auto)
God weet allang wat jij gaat doen. Jijzelf weet nog niet wat je zult gaan doen. Daarom leef jij je leven en neem je beslissingen in het vertrouwen dat Gods wil in jouw wil ook openbaar zal komen. We zeggen dat al ons handelen uit God voortkomt en we zeggen dat God in ons leven is binnen gekomen en we zeggen dat God voor ons de weg baant en alles voor ons plant. We zeggen dat onze voetstappen door de Heer geleid worden, maar menen we dat ook? Als we dit namelijk ook werkelijk menen dat zullen we die ‘vrije wil’ moeten loslaten.

(christelijke ‘God’ in een auto)
Ik begin nu toch wel honger te krijgen. Is er ergens een volgende afrit?
(We zien de christelijke ‘God’ naar restaurant ‘Subway’ lopen. Binnen zitten de klanten stiekem in hun mauw te lachen.

De christelijke ‘God’ bestelt iets te eten. Zijn bestelling is door de muziek en de achtergrondherrie niet verstaanbaar. Er ontstaat wel een discussie tussen de christelijke ‘God’ en de man achter de bar over het feit dat sommige Subways wel spinazie hebben en anderen niet. Deze hoort blijkbaar tot de laatste. De christelijke ‘God’ eet zijn burger het liefst zo heet mogelijk.)

(christelijke ‘God’ in een auto)
Er zit me nu toch echt iets dwars. Waarom hebben ze niet in elke Subway spinazie? Dat is nou echt iets wat ik helemaal niet begrijp! Je zou verwachten dat als de ene Subway spinazie heeft, de andere Subway dit ook als vanzelfsprekend zou hebben. Waar is die gemeenschappelijk bindende factor gebleven? Er moet toch iemand aan het hoofd van de Subways staan. Iemand die heerschappij over al die Subways heeft. Iemand die er met zekerheid voor kan zorgen dat alles universeel goed loopt. Dat is nu echt nodig bij die Subway!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende