U bevindt zich hier: Israel

Zaterdagmiddag & Avond 14 juni 2008

Het werd tijd voor velen uit de groep om een duik te nemen in de Dode Zee. Ikzelf voelde daar in het geheel niet voor, maar Machtelt vond het een heerlijke ervaring. Evenals Saulus mocht ik op de kleren en eigendommen passen, terwijl de anderen zich in de zwarte modder wentelden. Het was een eigenaardig gezicht om bekenden geheel gekleed in het zwart van de modder langs te zien lopen. Die mineraalrijke modder moet zeer heilzaam zijn. Een reeks kuuroorden doet ook goede zaken met deze zwarte plakkerige substantie. Mij leek het niks.
De Dode Zee is het diepste punt van de aarde met 400 meter onder zeeniveau.

Het zoutgehalte is vele malen zoveel als de Noordzee met 33 % zout. Het is beslist niet te drinken omdat er nog zeer veel andere grondstoffen inzitten.
De Dode Zee ligt samen met het Meer van Galilea op een breuklijn die loopt van Turkije tot en met het Nauw van Tiran. Ineke liet ons in de bus door middel van een simpele vouw in een papiertje, waarop heel eenvoudig de kaart van Israel was getekend, zien hoe die breuklijn precies over deze beide zeeën valt. Voor mij staat natuurlijk voorop dat deze zee gevormd is bij de verwoesting van Sodom en Gomorra, zoals dat is weergegeven in Genesis 19.
Het eigenaardige is dat je zeer veel dadelplantages langs de Dode Zee aantreft. Die bomen gedijen juist goed in ziltige grond evenals trouwens de tomaten. Die zoute bodem levert juist zeer zoete tomaten op.

Meer landinwaarts liggen, hoog in de heuvels, de grotten waar de Dode Zeerollen ontdekt zijn. Daar hebben we als groep helaas niet verder bij stilgestaan.
Van 150 voor Christus tot 68 voor Christus woonde hier een radicale ascetische gemeenschap, de Essenen. Volgens hun geloof was de komst van de joodse Messias op handen in die tijd, waar ze zich door vasten en rituele reinigingen op voorbereidden. Met de komst van de Romeinen is hun verblijf daar abrupt beëindigd.

Niemand heeft zich vrijwel meer om deze Essenen bekommerd totdat in 1947 een bedoeïense herdersjongen op zoek was naar een verdwaalde geit. Daarbij stuitte hij op een grot met kruiken. Daar zaten zo’n 190 in linnen gehulde rollen in die dankzij het droge woestijnklimaat goed bewaard waren gebleven. Die rollen hadden zo’n 2000 jaren overleefd. Enkele van die rollen zijn nu nog te bezichtigen in het Israël Museum, waar we helaas ook niet geweest zijn.
Het schijnt mogelijk te zijn om in zo’n 2 uur durende klimpartij bij die grotten te komen. Dat hadden wij gezien het snikhete klimaat ook niet kunnen volbrengen, lijkt mij.

Weer terug in de bus en dan bereiken we Jeruzalem. Het allereerste wat gelijk opviel was de dodelijke rust en stilte, die overal op alle wegen zichtbaar was. Uitgestrekte wegennetten met nauwelijks een auto erop te bekennen. Dus dat is het kenmerk van een rustdag. Wij maar denken dat het iets te maken had met het geen ijsje eten op zondag. Dit was dan ook de echte sabbat in het land van het volk aan wie de rustdag ook geschonken was. Toch kreeg ik het eigenaardige vermoeden dat het meer als een wet op het volk drukte als dat het als een geschenk van God aan het volk ervaren werd. Geef mij maar de rust die we in Christus mogen genieten.
Rest In You door The White Family [2.981 KB]

We kregen zo wel een prachtig kijkje op de stad Jeruzalem. Wat een uitzicht! Natuurlijk heeft Machtelt bij het schieten van foto’s weer oog voor vreemde zaken, zoals het scheren van een jongen. Als we dan aankomen in het Caesar Hotel staat ons daar een verrassende ontmoeting met de leden van de Country Trail Band te wachten.
Die avond gaan we naar een concert van onze eigen Country Trail Band in een bijzonder samenspel met de panfluit van Noortje van Middelkoop en het pianospel van Jan Lenselink. Man, wat kan die spelen! Virtuoos! En wat een genot om naar die man te kijken. Het is gewoon geestig om te zien hoe hij wel een marionet aan touwtjes lijkt. Hij weet trouwens in alles wat hij doet zo’n speelse improvisatie neer te zetten. Het maakt helemaal niet uit wat hij speelt. Ook van Christian Country maakt hij een echt feest.
Only Christian Country door Marvell [1.539 KB]

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende