U bevindt zich hier: Israel

Zaterdagochtend 14 Juni 2008

Vandaag gaan we op naar Jeruzalem.
Jerusalem door The Hoppers [5.514 KB]
In de bus vertelt Ineke over de zeven gewassen die Israël nog altijd kweekt: Tarwe, gerst, olijven, dadels (honing), vijgen, granaatappels en druiven.
Deuteronomium 8: 7 - 8 Want Yahweh, uw Elohim, brengt u in een goed land, een land van beken, bronnen en wateren, die in de dalen en op de bergen ontspringen; een land van tarwe en gerst, van wijnstokken, vijgenbomen en granaatappelen; een land van olierijke olijfbomen en honig; een land,

We komen op de plek waar de Baptistenkerk een stuk Jordaan van een daarbij in de buurt liggende Kibboets heeft gekocht. Het is nu een druk krioelende doopplaats geworden, die de Yardenet doopplaats wordt genoemd. Op het moment dat wij daar aankwamen waren er drie groepen bezig te dopen.
Pray For The Fish door Randy Travis [2.868 KB]
Ida, één van onze medereizigers, had ook het verlangen om gedoopt te worden op haar geloof. Dat kon bij een Amerikaanse groep. Ik kan me voorstellen dat het voor haar een intens feestelijke ervaring was. Ook al heb ik inmiddels andere inzichten ben ik voor haar erg blij dat dit mogelijk was.

Ineke vertelde dat de joden zelf het erg jammer vinden dat dit mooie plekje nu voor hen verloren is gegaan omdat dit het voor hen het plekje was waar ze uit het hele land naartoe gingen om Tarzan te spelen en verkoeling te vinden.
The Monkey Song door The Jeff Treece Band [2.637 KB]
Hierna deden we ook nog Beit Shean aan, wat een legioenstad was. Het wordt ook nog Scythopolis genoemd. Dat was één van een groep hellenistische stadstaten in een overigens Semitisch land.
Beit Shean, de best bewaard gebleven Romeins - Byzantijnse plaats in Israël, ligt aan de oude handelsroute tussen Mesopotamië en de Middellandse Zee. Het werd 5000 jaar geleden al bewoond door de Kanaänieten en veranderde tijdens de periode van de Egyptische bezetting in de hoofdstad van de regio.

In de 11de eeuw voor Christus kwam het in Filistijnse handen, waarna het deel ging uitmaken van het koninkrijk van Salomo. Na de verovering door Alexander de Grote werd het hernoemd tot Scythopolis en groeide het uit tot een welvarende hellenistische stad.
De Romeinse verovering in de eerste eeuw voor Christus bracht Scythopolis nog meer welvaart als één van de tien steden van Decapolis. Later zou het zijn economisch belang terugkrijgen onder de Byzantijnen, en een belangrijk centrum van het christendom worden.
Na een aardbeving in 749 resteerde alleen een kleine joodse gemeenschap.

Beit Shean kent twee archeologische complexen. Het grote omvat de Romeins – Byzantijnse stad en de archeologische heuvel of tel. Deze liggen beide in het Beit Shean National Park. 1 kilometer ten noorden van de stad. Hoogtepunt is het Romeins theater, één van de best bewaarde in Israël, waar ooit 7000 toeschouwers konden plaatsnemen.
De oude Byzantijnse baden bezitten mozaïeken en marmeren decoraties, en de zuilen uit de vervallen tempels zijn al even indrukwekkend.
De tel biedt een goed overzicht en bestaat uit minimaal 16 aan elkaar voorafgaande steden. Het valt niet mee om greep te krijgen op de ingewikkelde archeologische details.
Het andere complex omvat de resten van het Romeinse amfitheater, even naar het zuiden. Het werd gebruikt voor gladiatorengevechten en was via een geplaveide straat met de stad verbonden. Delen van die straat zijn behouden gebleven.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende