U bevindt zich hier: Israel

Vrijdagmorgen 13 Juni 2008

Ineke bereidde ons al voor op een iets andere maaltijd omdat men op de sabbat geen scheppend werk mag verrichten. Dat betekent dat men niets mag veranderen aan de materie. Door koken of bakken doe je dat natuurlijk wel, dus dat kan op sabbat niet. Het niet werken op de sabbat gaat voor veel orthodoxe joden zelfs zover dat men zelfs niet op een knopje mag drukken om iets in beweging te zetten of iets te stoppen. Vandaar dat sommige hotels zelfs automatische liften kent. Die blijven voortdurend op en neer gaan en bij elke etage gaan dan de deuren automatisch open en dicht, zodat je alleen op het juiste tijdstip moet in- en uitstappen. Dat hebben wij niet meegemaakt. Wat kan een wettisch denken een stress veroorzaken, zelfs rondom een rustdag! Rust in Christus is juist zo relaxed.
Resting Place door Dell Way [1.929 KB]

We reden door de Jordaanvlakte naar het noorden richting Dan. Dan ligt op de hoogte. De stam Dan bezat het gebied bij Haifa. Ze zijn echter verder gaan zoeken en zijn toen neergestreken in de stad Dan. De hele rit door de Jordaanvlakte was opmerkelijk groen. Veel groene gebieden kom je niet tegen in Israël. We hebben een hele mooie wandeling gemaakt door het park, waarbij we de Jordaan volgde totdat we bij de bron waren. Van alle kanten zag je het water uit de rotskloven komen. Het was niet zozeer één bepaalde plek.
New Well door Mike Manuel [1.210 KB]
Er was wel een mooie plek waar we als het ware temidden van die bron op een koele plek kon zitten. Zo’n verkoeling is wel zo prettig bij een temperatuur van rond de veertig graden. Daar heeft Ineke het één en ander verteld over Dan en de Jordaan. De Jordaan heet zo omdat het ontspringt in Dan.
River Of Jordan door Jeff & Sheri Easter [2.205 KB]
Ineke vertelde dat deze plek eerst door de Kanaänitische volkeren Laïs genoemd werd. Dat was apart omdat ik met Bijbelstudie andere uitleggers had gelezen die verklaarden dat het eerst Dan heette en later ook Laïs genoemd werd.

Toen we verder doorwandelden kwamen we bij de poort van Dan. Dick heeft daar nog het één en ander vertelt over de betekenis van de poort in de Bijbel. Daar valt natuurlijk enorm veel over te vertellen. Je hoeft alleen maar te denken aan Lot die in de poort van Sodom zat en ook Boaz moest naar de poort om Ruth te lossen. Dat liep uit op een uitwisseling van schoenen, waarbij wij ons ineens afvroegen welke diepere betekenis wel verscholen zat in de uitwisseling van de schoenen tussen Helga en Machtelt.
My Foot Is On The Rock door Heritage [3.104 KB]

Een kort uitstapje hebben we ook nog gemaakt naar Banias. Ook daar troffen we een bron van de rivier de Jordaan aan. Op een bankje hebben we daar nog even een ijsje genuttigd met het uitzicht op de Jordaan.
Helaas zijn we hier niet verder gaan wandelen want juist hier schijnt de wilde stroom van de Jordaan uit te lopen in de schitterende Banias waterval. Ik kan me deze van de eerste keer dat ik in Israël herinneren toen ik er vlak onder ben gaan staan en het donderende water hoorde kletteren.
We'll Go To The Well door The Mid South Boys [1.354 KB]
Op beide plekken, Dan en Banias is de Jordaan slechts een klein stroompje, waar veel vis in zwom.

We zaten ons voor te stellen hoe een doopplechtigheid hier zou moeten plaatsvinden. Het water was absoluut niet diep genoeg om iemand onder te dompelen. Dat zou een pijnlijke aangelegenheid zijn. We waren dan ook nog niet op het diepe gedeelte van de Jordaan aangekomen. In Banias had je ook het heiligdom van Pan. Daar verwijst de naam zelf ook naar.
We zijn verder gegaan om uiteindelijk bij de Druzen wat te eten. De Druzen zijn een mysterieuze islamitische secte. Machtelt heeft daar de Druzense Pitta gegeten. Dat is een soort uit de kluiten gewassen pannenkoek, wat pittabrood heet, dat ze met geitenkaas insmeren met olijfolie eroverheen. Machtelt heeft daar heerlijk van gesmuld. Ineke vertelde dat ze het ook op joodse kinderfeestjes serveren met chocoladepasta. Dat leek mij ook wel lekker maar ik had niet de vrijmoedigheid om dat in mijn eentje te gaan zitten eten. Dat was voor mij de enige gelegenheid dat ik de maaltijd aan me voorbij liet gaan. Dat heb ik wel helemaal goedgemaakt door heerlijk sappig fruit te kopen en op te eten.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende