U bevindt zich hier: Israel

Pijnlijke Start Op Woensdag 11 Juni 2008

Machtelt heeft in de loop van de nacht veel pijn gehad aan haar voet. ’s Morgens stond ze gelukkig met iets minder pijn op. Onze barmhartige Samaritaanse, oftewel onze liefdevolle zuster Helga, heeft die morgen de voet opnieuw verbonden.
In Tiberias werden we om 06.30 u. gewekt. Het was een druk programma, die begon met een uitgebreid en verrukkelijk ontbijt in het Donna Grazia Hotel in Tiberias. We vertrokken al vroeg met een boottocht over het meer van Tiberias, oftewel het meer van Galiliea. Machtelt heeft daar leuke foto’s kunnen schieten.

De boot is gebouwd naar het model van een boot die in een extreem droge tijd midden in het meer is gevonden. Eén van de schippers zong voor ons de bekende Israëlische volksliederen. De schippers hadden ook leuke souvenirs gemaakt die ze verkochten om de winter door te kunnen komen. We kregen nog een uitgebreide show hoe in de tijd van Jezus de netten uitgeworpen werden om vis te vangen. Dick heeft daar nog een korte overdenking gegeven over de storm op het Meer.
Stormy Waters door Doyle Lawson & Quicksilver [2.349 KB]
We legden aan bij de Berg der zaligsprekingen. Hier wordt een prachtige foto van Machtelt en mij gemaakt terwijl we uit de boot stappen. Daar lezen we nog een gedeelte van de Bergrede. De akoestiek is daar perfect. Het is een soort Romeins amfitheater, waardoor je inderdaad een toespraak kan houden vanuit een bootje dat op het land prima te volgen is.
De Bergrede, de langste en belangrijkste prediking van Jezus, begint met de zaligsprekingen (Mattheus 5-7).

We bezochten een kerkje in Tabgha, waar we het bekende mozaïek van de wonderbare spijziging konden bewonderen. Toen we daar aankwamen stonden er twee violisten een prachtig klassiek stuk te spelen. Ineke vertelde ons dat zij daar stonden te oefenen voor zichzelf en gelijk geld inzamelden voor Russische vluchtelingen.
Tabgha ligt even ten zuidwesten van Capernaum. Dit was één van de belangrijkste Galilese plaatsen in het leven van Jezus. Hij hield er veel van Zijn predikingen. De Kerk van de Wonderbare Spijziging werd rond 1980 gebouwd en bezit de overblijfselen van een vijfde eeuwse Byzantijnse kerk en fragmenten van schitterende mozaïeken. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd op de plek waar volgens de overlevering Christus 5000 mannen spijzigde met vijf broden en twee vissen (Mattheus 15: 32-39).

De overlevering slaat dan natuurlijk alleen op de plek van die kerk. De wonderbare spijziging is zonder meer een feit.
Five Loaves & Two Fish door The Morris's [2.232 KB]
Ook zou de Heer na Zijn opstanding in Tabgha aan Zijn apostelen zijn verschenen.
Buiten de kerk, vlak naast het souvernirwinkeltje, zagen we nog een directe voorstelling van een prachtige spijziging, waar Machtelt een hele leuke kiek van heeft kunnen schieten.
Green Tree door Buddy Greene [2.055 KB]

In Capernaum bezochten we de opgravingen van een joodse synagoge, waar nu weer een kerk overheen gebouwd is.
Capernaum bevindt zich aan de noordoever van het Meer van Tiberias. Het was een belangrijke Romeinse stad en één van de plaatsen waar Christus predikte. Het staat ook bekend als de woonplaats van een aantal van Zijn discipelen, onder wie Petrus. Wij hebben daar de resten van een synagoge uit de vierde eeuw bekeken.
Ook bezochten we de Berg Tabor, de bekend staat als de berg der verheerlijking. De taxirit naar boven en naar beneden was op zich al een hele sensatie vanwege het ruwe rijden op die haarspeldbochten door de chauffeurs. Petrus wenste op deze berg twee tenten voor Mozes en Elia te reserveren. De christelijke kerk lijkt weinig van de les te hebben opgepikt want we mochten daar nu twee kapellen voor Mozes en Elia aantreffen.
De berg Tabor bevindt zich 10 kilometer ten oosten van Nazareth. De kerk is in 1924 gebouwd ter herinnering aan de verheerlijking (Markus 9: 9-13). Hij staat tussen de resten van een 12de eeuws islamitisch fort.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende