U bevindt zich hier: Israel

Tweede Vervolg Dinsdag 17 Juni 2008

Zesde Eeuwse Plattegrond

We liepen verder door de joodse wijk. Dit waren ruime straten. Een groot verschil met de nauwe steegjes in de Arabische wijk. Ook was het veel schoner en netter opgeruimd. Je had er regelmatig doorkijkjes door glas naar de archeologische opgravingen van de oude Joodse wijk. We zagen de kelderverdieping van de hogepriester. De ruïnes, die we daar zien zijn zo’n 3000 jaar oud.
Op een muur zagen we een kaart van de oude stad uit de vijfde of zesde eeuw. Opvallend is dat er in de indeling van de oude stad vrijwel niets veranderd is. We konden op die kaart zo terugvinden hoe we gelopen hadden en waar we ons precies bevonden.

T-Shirts in Joodse Wijk

Richting Mekka in de Bovenzaal

We kwamen aan bij de Sionspoort met aan de muur een mezoeza. Mensen die langsliepen raakten het aan. We liepen door en beklommen de trap naar de zaal van het laatste avondmaal. Men neemt in elk geval aan dat dit de bovenzaal was waar de Heer met Zijn discipelen de Sedermaaltijd gehouden heeft. Ook moeten de volgelingen van de Heer hier gewacht hebben op de uitstorting van de Heilige Geest. Je ziet in dat gebouw de verschillende tijdperken terug waar het zaaltje doorheen is gegaan. De kruisvaarders hebben er hun emblemen achter gelaten. Daarna is het in het bezit geweest van de Islam. Er staat een Arabische tekst op de muur en er is een soort koof in de richting van Mekka.
We daalden het trappetje weer af en troffen halverwege een uitstalling van Joodse studies over de Torah aan, waarvan we enkele meegenomen hebben. Laat daar nou net een hele studie tussenzitten over het verbod aan mannen om vrouwenkleren te dragen. Ik dacht weer even terug aan ons gedrag in die Sint Annakerk.
Onze gids Ineke stond erop dat we ook nog een bezoek brachten aan de Knesset. Het bewijs dat Israël een democratie is. Je zou het met onze Tweede Kamer kunnen vergelijken.
We stonden een tijdlang stil bij de zevenarmige kandelaar, de Menorah. Het cadeau van Groot Brittanië aan Israël.

Zevenarmige Menorah

Elke afbeelding hierop heeft zijn eigen betekenis. De vorm heeft weinig weg van de oorspronkelijke, ranke verschijning van de Menorah. Waarschijnlijk hebben ze de afbeelding overgenomen van de Arc de Trionph in Parijs, waar de Menorah zichtbaar is in een in kisten ingepakte vorm.
De vlag van Israël is het resultaat van een prijsvraag die was uitgeschreven. Het heeft een godsdienstige en seculiere betekenis. De godsdienstige zie je in de blauwe strepen, die het tot een soort gebedsmantel maken. De seculiere ze je in de Davidsster, die sinds de Tweede Wereldoorlog aan het Joodse volk verbonden is.
Voor het ontwerp van de Knesset had men aan meerdere architecten opdracht gegeven. Er waren uiteindelijk slechts drie ontwerpen uit gekomen. Twee konden gelijk naar de prullenbak en dus werd het ontwerp naar het voorbeeld van een Griekse tempel de uiteindelijke vorm van de Knesset. Men had daarvoor gekozen omdat de eerste democratie uit Griekenland stamt. Wat men was vergeten, was dat Griekenland veelvuldig de vijand was geweest van Israël. Gelijk het eerste jaar van de Knesset had men dus al bonje in de tent.
Door het veelvuldig fotograferen van de Knesset had de groep de aandacht getrokken van de beveiliging. Die kwam gewapend erbij staan. Sommigen vroegen of ze de beveiliging mochten fotograferen, wat natuurlijk verboden werd. Juist dat heeft Machtelt op de foto vastgelegd.

Beveiliging voor de Knesset

In de bus gingen we weer terug naar het hotel. Dat verliep niet makkelijk omdat het verkeer totaal vastzat.
Die avond zouden we wat meer contact krijgen met de plaatselijke bevolking in Modi’in, waar we een concert zouden krijgen van het Holland Koor, Jan en Noortje en een aantal Israëlische koren. Het was een gezellige avond dankzij de Israëlische inbreng dat afgesloten werd met een hapje en een drankje. Van echt contact met de Joodse bevolking is niets terecht gekomen. Voor Mary liep deze avond helemaal slecht af omdat ze behoorlijk ziek was geworden van een hapje. Tegen Twaalven kwamen we weer bij het hotel aan.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende