U bevindt zich hier: Israel

Tweede Vervolg Maandag 16 Juni 2008

Hein & Machtelt kijken uit over Jeruzalem

Elke Boom vertegenwoordigt een oorlogsslachtoffer

Van de ene emotie belandden we in de andere. Na een goed maaltijd vertrokken we naar Yad Vashem, het grote museum en gedenkteken over de Tweede Wereldoorlog. Aan de muur van het museum stond in het Hebreeuws de volgende tekst:
Jesaja 56: 5 Ik geef hun in mijn huis en binnen mijn muren een gedenkteken en een naam,
De uitdrukking aan het eind ‘gedenkteken en een naam’ is in het Hebreeuws: ‘Yad Vashem’. Het Hebreeuwse woord ‘Yad’ betekent zowel ‘hand’ als ‘gedenkteken’. Het Hebreeuwse woord ‘Shem’ is hetzelfde woord dat voor de naam van de zoon van Noach gebruikt wordt: ‘Sem’ en betekent altijd ‘de naam’.

Het Kindermonument

Tegen mijn verwachting in brak mijn emotie toen we het kindermonument binnen liepen. In het duister liepen we al tastend door een ruimte met slechts enkele brandende kaarsjes die door vele spiegels weerkaatst werden. Het monument droeg een spreuk wat er op neerkwam dat elk mens een kaars van God is. In de stilte werden namen van kinderen afgeroepen met de leeftijd waarop ze in de oorlog zijn omgebracht. Wat een ellende! Niet alleen toen, maar dat blijft maar doorgaan. Dan te weten dat het ergste nog komt. Het greep me enorm aan en toen waren we nog niet eens in het museum zelf. Daar mochten geen foto’s gemaakt worden.

Virtuele Toer Museum

Steentjes i.p.v. bloemen ter herdenking

In het museum kwam de diepe droefheid van de oorlog nog indringende op me af door de persoonlijke getuigenissen. Eén van de ergste zaken, die me enorm diep in de ziel raakte, was de gruwelijke rol die het christendom heeft gespeeld in de verspreiding van de haat tegen de joden. Wat hebben wijzelf een gigantische hoge barrière voor dit joodse volk opgericht om hen bekend te maken met hun eigen Messias. Als je dit ziet is het zo begrijpelijk dat ze niets moeten weten van de God van het Nieuwe Testament. Voor hen is het zo nauw verbonden aan dood en verderf. Wat een geluk dat God zelf buiten dat hele handelen van ons christenen om Zijn plan van genade met dit volk heeft.

Beeld van de afgehouwen levens

Er was een hele aparte ruimte ingericht voor de Nederlandse geschiedenis van de Jodenvervolging. Ook dit was zeer indringend. Het was emotioneel zwaar om alles te lezen en te beluisteren. Op de helft van het museum ben ik uiteindelijk de pas erin gaan zetten om de uitgang te bereiken. Ik hield het niet meer. Toen bleek het ook zowat tijd geworden voor de terugtocht naar het hotel.
Die avond vertrokken we voor het concert van het Holland Koor, Jan Lenselink, Noortje van Middelkoop en drie Israëlische koren. Het was een geluk dat het virtuoze pianospel van Jan erbij was anders was het een behoorlijk slaapverwekkende avond geworden.
In het hotel aangekomen belanden we met een mannelijk lid van het Holland Koor in de lift. ‘Dat was mooi zoals wij zongen, hè?’, vroeg hij op de man af. Wat konden we anders dan knikken.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende