U bevindt zich hier: Israel

Zondagmiddag 15 juni 2008

Met een taxi zijn Machtelt en ik die zondagmiddag samen naar de oude stad getrokken. Al snel kregen we door dat het vrij moeilijk is om onder een aankoop uit te komen. We waren van plan niets te kopen, maar voordat we er erg in hadden liepen we met een kettinkje op zak die we beslist niet van plan waren om te kopen en een aantal euro’s lichter.
Wat veel meer in onze lijn ligt waren de kruidenwinkeltjes met al die verschillende geuren. Allemaal onbekende kruiden, die zelfs ik verrukkelijk vond. We kregen er ook nog een uitgebreide uitleg bij waar ze allemaal voor konden worden gebruikt.

Een turk nodigde ons uit om als vrienden bij hem een kop koffie te komen drinken. Natuurlijk was ook dat weer een verkooptruc, maar hij had ook echt heel mooie spulletjes die ook nog eens een redelijke prijs hadden. Daar zijn we zeker geslaagd met een mooie aankoop. Hij liet ook nog zien hoe hij zijn 3 winkeltjes volgestouwd had, zodat het net leek alsof hij slechts een wand met kleding had, terwijl het feitelijk grote winkels waren. Zo probeerde hij de zware belastingen te ontlopen. Des te kleiner de winkel, des te minder belasting. Hij zei dat hij een leraar was en dat hij daarom ook wist dat je niet van Holland maar van Nederland moet spreken. De logica haalde hij uit het feit dat je ook niet sprak van Behollux, maar van Benelux.

Hij verkocht ons een kettinkje met oorbellen die volgens hem spraken van de bewarende hand van God. Wij vonden ze erg mooi en we wisten ook nog een redelijke prijs te bedingen. Machtelt wilde nog een foto van hem maken in zijn winkeltje, maar dat had hij liever niet. Hij was bang dat als er problemen zouden ontstaan hij door middel van die foto als dader aangewezen zou kunnen worden. Je proefde overal de angst die door de oorlog ontstaat. Die angst heerst daar onder alle bevolkingsgroepen.
We kwamen aan bij de Klaagmuur.
Come To The Wailing Wall door Johnny Cash [1.342 KB]
Ook op het tempelplein was de angst duidelijk voelbaar. Er liepen vrijwel evenveel jongens en meisjes rond met geweren in de handen als dat er vrome joden en toeristen rondliepen.

Op ons maakte de geloofsbeleving van de vrome, orthodoxe joden diepe indruk. Met gebalde vuisten stond een orthodoxe man enorm heftig heen en weer te bewegen en te slaan tegen de Klaagmuur. Het deed me letterlijk pijn in mijn hart om die vertwijfeling te zien bij deze man terwijl hij een vredige relatie met zijn God zou kunnen hebben door de vrede van Christus. Ik heb geen enkele neiging hem te veroordelen vanwege het gemis van die kennis, maar ik weet dat Gods genade er ook voor hem is. God wijst hen niet af. Hij heeft hem lief en heeft alles in het werk gesteld om hem aan Zijn hart te krijgen. Voor mij is het een rust om te weten dat God ook wel degelijk met hem klaar zal komen. Maar je zou het hem nu al zo graag gunnen.
He Will Make A Way door Dell Way [1.624 KB]

We hebben ons op het tempelplein laten afzetten door een jochie die ons naar de Moskee zou brengen. We hebben het zover laten komen dat hij een paar shekkel van ons kreeg. Het was het plezier alleszins waard. Door het uitstapje dat hij ons gaf kwamen we ook midden in een sjoel terecht van een leraar die joodse kinderen onderwijs gaf. Dat hadden we anders toch maar misgelopen.
Ons hart had ons nog wel tot ’s avonds laat door kunnen laten gaan met wandelen en genieten, maar onze voeten vroegen om rust. Dus hebben we een taxi terug opgezocht. We kwamen daarmee in een niet bonafide taxi terecht die ons ook behoorlijk afzette. We wisten dat werkelijke ritprijs ongeveer € 6,-- moest zijn, maar hij berekende ons € 10,--. We maakte dankzij hem ook één van die dodemansritten mee, die we wel al veel gezien hadden in Israël. Maar nu zaten we zelf in zo’n rit. Als een gek reed hij door de stad, nam voorrang waar hij het niet kreeg en begon gigantisch in onverstaanbare taal te schelden als een ander in zijn weg stond. Het was heftig maar wel degelijk een belevenis.
Kunnen we daar nu nog een les uit leren?
Road Rage door The Jeff Treece Band [2.911 KB]

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende