U bevindt zich hier: De Bijbel Door

Mattheus 2: 3 Toen koning Herodes hiervan hoorde, ontstelde hij en geheel Jeruzalem met hem.

Toen
Grieks: ‘de’. Letterlijk: ‘maar’. Er komt een heel andere wending in de geschiedenis vanaf dit woord. Tot nu toe was het alleen nog positief.

Herodes.
Zie Mattheus 2: 1.

Ontstelde Hij
Het zoveelste conflict tussen het zaad van de slang het zaad van de vrouw.
Genesis 3: 15 En Ik zal vijandschap zetten tussen u en de vrouw, en tussen uw zaad en haar zaad; dit zal u de kop vermorzelen en gij zult het de hiel vermorzelen.

Jeruzalem.
Zie Mattheus 2: 1.

Geheel Jeruzalem
Hier is het Jeruzalem als vertegenwoordiging van de kroon. Tegenwoordig zouden wij het over heel de hofhouding hebben. Natuurlijk waren er in Lukas twee nog legio mensen te vinden binnen deze stad die hun Messias eerden, maar daar gaat het hier niet om.

Heel Den Haag
Als er een voorstel door één politieke partij in de kamer gedaan wordt, dan kan na stemming toch blijken dat heel Den Haag erop tegen is. Het voorstel heeft het niet gehaald, zeggen we dan. Natuurlijk kunnen er genoeg individuen in Den Haag rondlopen die het wel een goed voorstel vinden. Dat heeft echter in dit soort regeringszaken geen invloed. Zo moeten we in dit verband ‘heel Den Haag’ zien. Zo heeft ‘heel Jeruzalem’ in deze Bijbeltekst ook die beperking.

Heel Jeruzalem Ontstelde
Ze hoorden dat de Messias geboren was. De beloofde Koning der Joden was er. In plaats van dat ze er blij om werden, bekroop de angst hen. Het was misschien niet eens zozeer de angst voor de Messias als wel de angst voor Herodes. Die angst zat er goed in.

Gruwelijke Geschiedenis Van Dit Monster
Hij liet iedereen in wie hij een concurrent vermoedde gelijk afmaken. Zo vermoordde hij zijn zwager Aristobulus, zijn familielid Hyrkanus II, zijn vrouw Mariamne, zijn schoonmoeder Alexandra, zijn zonen Aristobulus, Alexander en Antipater. De angst, die de boodschap van de magiërs opriep, was dus vanwege de mogelijke reactie van koning Herodes.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.
Startpagina // Volgende

Verwante Artikelen

Hier vindt u de verwijzingen naar andere artikelen die ook betrekking hebben op hetzelfde Bijbelgedeelte: