U bevindt zich hier: De Bijbel Door

Mattheus 2: 16 Toen Herodes zag, dat hij door de wijzen misleid was, ontstak hij in hevige toorn en zond bevel om in Betlehem en het gehele gebied daarvan al de jongens van twee jaar oud en daar beneden om te brengen, in overeenstemming met de tijd, die hij bij de wijzen had uitgevorst.

Herodes.
Zie Mattheus 2: 1.

Toen Herodes Zag
Grieks: ‘eidon’. Het gaat hier om het doorzien van plannen.

Click hier als je een overzicht van de Griekse woorden voor ons Nederlands woordje ‘zien’ nader wilt onderzoeken.

Ontstak Hij In Hevige Toorn
Herodes had moeite zijn emoties in bedwang te houden. Dat zou tegenwoordig een geval voor de psychiatrie zijn. Hij kon wel eens een gevaar voor zijn omgeving opleveren. Dat blijkt ook uit de rest van dit vers.

Betlehem
Zie Mattheus 2: 1.

De Jongens
Grieks: ‘Pais’. Het Griekse woord zelf geeft niet zozeer aan dat het jongens moeten zijn geweest. Dat kan je wel opmaken uit de mannelijke vorm van het lidwoord. Algemeen zou ‘kinderen’ een betere vertaling zijn.

Twee Jaar
Grieks: ‘dietes’. Komt alleen in dit Bijbelvers voor. Het was nu net aan twee jaar sinds de geboorte in Betlehem. Herodes had zeer nauwkeurig naar dit alles geïnformeerd (Mattheus 2: 7). De wijzen vonden een kind (pais) en dus geen pasgeboren baby (brephos), zoals de Herders die wel vonden in Lukas 2: 16.

Om Te Brengen
Jeruzalem kent de Koning niet en heeft haar Messias verworpen. Sindsdien is de treurige geschiedenis van Jeruzalem en Israël begonnen, een geschiedenis van bloed en tranen. Dit zal pas eindigen als de valse koning (Antichrist) onttroont is en Yahshua HaMashiah, de ware Koning der Joden, gekroond is als Heer over alles.

Mattheus 2: 17 Toen werd vervuld het woord, gesproken door de profeet Jeremia, toen hij zei:

Gesproken
Evenals hij het neergeschreven heeft.

Jeremia
De persoonsnaam van de Profeet Jeremia met de betekenis ‘door Yahweh aangewezen’.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.
Startpagina // Volgende

Verwante Artikelen

Hier vindt u de verwijzingen naar andere artikelen die ook betrekking hebben op hetzelfde Bijbelgedeelte: