U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

De Vrije Wil Van Ronald McDonald

Je bent weer afgestemd op de Vroeg en Gek Verslag van Martin Zender.
(in de lach schietend) Vroege Gek Verslag.
Sorry, het is 5: 41 u. in de ochtend. Wat kan je dan ook verwachten?

De meeste christenen geloven in de vrije wil. In feite geloven de meeste mensen op deze planeet in de vrije wil. Wat dat betreft is er niet echt veel verschil tussen christenen en, laten we eens zeggen, …. Bill Gates, Hitler, Tiger Woods, de vriendinnetjes van Tiger Woods, James Bond, Madonna, Lady GaGa, Prince, Prins Charles, Orgal Ranbacker, Rich Hume, Ronald McDonald of zelfs satan in dat opzicht.
Oh ja, Moeder Teresa. Heb ik Lady GaGa al genoemd?

Het is heel menselijk om onafhankelijk van God te willen zijn. Iedereen wil onafhankelijk van God zijn.
(fel & dwingend) ‘Blijf uit mijn leven, God!’

We willen allemaal zelf de controle in handen hebben. Ik wil alles zelf doen. Ik eis de soevereiniteit op helemaal voor mezelf alleen, man! Voor mij! Dat is precies wat Ronald McDonald wil.

Als het echt om de belangrijke beslissingen in ons leven gaat dan willen we absoluut God buiten het plaatje laten vallen.
(fel & dwingend) ‘Blijf bij mij vandaan!’
Ik wens mijn eigen leefomgeving van vrijheid. Dat is nou de vrije wil. Dat moet je in elk geval beslist doorhebben als je gelooft in de vrije wil.

Het verdoemde woord in de uitdrukking ‘vrije wil’ is niet zozeer het woord ‘wil’. We hebben namelijk allemaal een wil. We nemen namelijk allemaal beslissingen.
Het is het woord ‘Vrij’.
(zacht achter de hand fluisterend) ‘Dat is het woord dat de uitdrukking verdoemt’.

Als je namelijk zegt dat je vrij bent, dan beweer je dat er helemaal geen enkele invloed op jouw leven is. Je bent dus duidelijk niet beïnvloed door God.
(fel & dwingend) ‘Blijf uit mijn leven, God!’
Je bent dus ook niet beïnvloed door je afkomst. Het maakt dus niet uit of je als man of vrouw of iets anders geboren bent. Je staat niet onder invloed van het weer. Het stervensproces in je heeft ook geen enkele invloed op je.

Vrije wil betekent ook dat je niet beïnvloed bent door het feit dat je een zondaar bent.
Hoe zit het nou met God? Je bent toch zeker wel beïnvloed door God, toch?
Nee! Let nou toch eens een beetje op! Als je vrij bent dan ben je zelfs niet onder de invloed van God!

Als God namelijk nog wel invloed op jou zou hebben, dan zou je al niet meer vrij zijn.
(fel & dwingend) ‘Blijf uit mijn leven, God!’
Jazeker.

(Aantal filmvoorbeelden van zo’n standbeeld van een McDonald clown.)
(idioot stemmetje alsof van die clown) ‘Ik kies ervoor om deze houding aan te nemen met mijn handen samengevouwen als een rare Moeder Teresa van de snelle hap.’

‘Mijn vrije wil zet nummer zestien. Daar laat ik een homo op mijn schoot zitten om de verf van mijn gezicht er helemaal af te likken.’

‘Dit is een nieuwe! Dit wilde ik absoluut en toch gebeurde het!’

‘Mijn vrije wil is niet levensvatbaar, bedankt voor je belangstelling. Waarom zou ik anders zulke schoenen dragen? De mensen lachen me trouwens de hele dag uit vanwege mijn haar.’

Ik heb één Bijbeltekst die de menselijke vrije wil duidelijk verwerpt. Ik heb er wel tientallen maar ik heb er eigenlijk alleen maar eentje nodig.
Efeze 1: 11 in Hem, in wie wij ook het erfdeel ontvangen hebben, waartoe wij tevoren bestemd waren krachtens het voornemen van Hem, die in alles werkt naar de raad van zijn wil,

God werkt dus alles volgens Zijn plan dat in alles werkt in overeenstemming met de raad van Zijn wil. Evenzogoed komen er dan mensen naar me toe die me om nog een andere tekst vragen.
Ik heb die teksten wel maar ik breng ze niet naar voren omdat ik alleen maar tegen hen hoef te zeggen: ‘Ik heb alleen deze maar’.

Nou zijn er veel teksten die aangeven dat mensen hun wil daadwerkelijk uitoefenen.
Jozua 24:15 Aangezien het kwaad is in jullie ogen, Yahweh te dienen, kiest dan heden, wie jullie dienen zullen: of de goden die jullie vaderen aan de overkant van de Rivier gediend hebben, of de goden van de Amorieten, in wiens land jullie wonen. Maar ik en mijn huis, wij zullen Yahweh dienen!

In de Bijbel zien we mensen doorlopend tussen links en recht kiezen. Soms kiezen ze zelfs voor een tussenweg, maar meestal is het een keuze tussen links en recht. Maar ze kiezen niet vrijelijk. Ze zijn allemaal onder een bepaalde invloed: God, satan, hun geslacht, wat ze als ontbijt gehad hebben, het feit dat ze zondaren zijn.

Het simpele feit dat de mens een zondaar is bepaalt al het feit dat hij niet zomaar alles kan doen wat hij wenst in deze wereld, of het nou moreel of geestelijk is. Als dat nou het geval is, blijkt toch dat de mens niet vrij is?

Mensen zeggen wel tegen me: ‘Martin, je maakt een robot van mij’. Nee, zo zeggen ze het eigenlijk niet. Ze zeggen: ‘Ik ben geen robot, Martin! Ik ben geen robot!’
Ik ben het met hen eens: ‘Nee, je hebt gelijk. Je bent geen robot. Je bent nog minder, je bent minder dan een robot. Je bent klei in de hand van de Pottenbakker.’

Romeinen 9: 21 Heeft de pottenbakker niet de vrije beschikking over het leem om uit dezelfde klomp het ene voorwerp te vervaardigen tot eervol, het andere tot alledaags gebruik?
Dit is de Bijbelse vergelijking van Gods relatie met de mensheid. Dacht jij nou niet dat een onderwerp dat zo belangrijk is als Gods relatie met de mens in de Bijbel op de meest eenvoudig te begrijpen manier zou zijn beschreven?

Ja! Romeinen 9. De vergelijking van de Pottenbakker en de klei. Het enige probleem is dat de mensen een hekel aan deze vergelijking hebben. Daarom komen ze aanzetten met vergelijkingen die hen beter liggen, zoals de vlieg in de jampot.

Ze doen alsof je die grote jampot hebt, waarbij het glas van de jampot jouw begrenzing is. God heeft dus een grens voor jou gesteld, maar binnen die grenzen kan je ‘zzzzzzzzzzzzz’.

Waarom worstelen mensen met allerlei eigenhandige vergelijkingen terwijl de Bijbel allang een perfecte vergelijking heeft, die ook nog eens makkelijk te begrijpen is? De reden is dat de mensen een hekel hebben aan deze vergelijking van God zelf. Men vindt het gewoon niet prettig om klei te zijn.

Dit zou je blij moeten maken, niet bedroefd.
Weet je, je bezit het allerbeste van beide werelden. Dit allerbeste is de wetenschap dat God alles onder controle heeft en dat niets uit Zijn liefdevolle doelgerichte wil kan vallen. Je hebt echter ook nog altijd het plezier van het leven. Het genot dat jij niet weet wat er het volgende moment zal gaan gebeuren.

God handelt zo met opzet. Hierdoor leer je namelijk door deze wisselwerking van wrijving tussen je onwetendheid en wat je doormaakt. Dat is een leerproces. God houdt jou dus doelbewust onwetend over de toekomst.

Wie wil nou in hemelsnaam de toekomst kennen? Wil jij echt de datum van je overlijden weten? God weet dit wel allang!

Een hele tijd terug, in de middeleeuwen, geloofden mensen dat God de mens een specifiek uitgetelde hoeveelheid hartslagen had toebedeeld. Dat is trouwens nog waar ook. In die tijd, toen de mensen nog behoorlijk dom waren, waren ze tamelijk fatalistisch. Ze zaten dan maar heel stil in een stoel zonder zich erg veel te bewegen omdat ze hun aantal hartslagen niet te snel wilden opmaken. Dat is fatalisme.

Je kan tien keer daags het hele Empire State Building rondrennen of je kan als een idioot de hele dag in je stoel zitten en dat dan acht jaar achter elkaar, je zult toch hetzelfde aantal hartslagen hebben opgebruikt. Hier komt de gezegende vreugde van onwetendheid om de hoek kijken.

Je leeft je leven. Je leeft alsof het allemaal helemaal van jou afhangt maar je gelooft dat het allemaal in de hand van God rust. Absoluut sprekend is ook alles van en uit God. Relatief, oftewel zoals jij in deze wereld staat, lijkt het alsof jij de touwtjes in handen hebt.
(fluisterend) ‘christenen, het sleutelwoord is ‘lijkt’.
(fel & dwingend) ‘Blijf uit mijn leven, God!’

(lachend) O, nu we het toch over Billy Graham hebben. Ik hoorde dat hij tijdens een opwekkingssamenkomst bij, hoe noem je die dingen nog maar, bij zo’n uitnodiging om naar voren te komen tegen het publiek zei…., Publiek? Hoe noem je die mensen bij opwekkingsdingen? Als je zo’n uitnodiging doet spreek je dan van publiek? Ik ben hier echt niet zeker van. Een publiek, dat klinkt toch als een werelds woord? Het kan toch geen publiek zijn? Een gemeente. Een heilige vergadering? Ik weet het niet zeker maar ik moet de terminologie toch wel juist hebben, natuurlijk. Ik wil het natuurlijk niet verpesten.

In elk geval, Billy Graham stond op dit grote podium en zei:
(met galm) ‘Bidt niet voor deze mensen, dit keer! Men moet geheel onafhankelijk deze beslissing nemen! Zonder enige uiterlijke beïnvloeding. Het moet van binnenuit komen. Bidt niet voor deze mensen!’

Dat is nogal verontrustend consequent. Ik ben echt nog nooit zo’n consequent christen tegengekomen. Het lijkt erop dat je hier iemand hebt die bang is dat als God of iemand anders een persoon tot geloof zou brengen, dat die persoon dan niet zijn eigen vrije wil zou hanteren.

Misschien krijgt Billy Graham nog een aanwijzing voordat hij komt te overlijden dat God niet alleen mensen tot redding of tot een beslissing drijft maar dat Hij hun wereld binnenvalt door hen geloof te schenken.
Romeinen 12: 3 De maat van het geloof, dat God elkeen in het bijzonder heeft toebedeeld.

God verleent genade om in Hem te geloven.
Filippi 1: 29 Aan jullie is de genade verleend, voor Christus, niet alleen in Hem te geloven,
God schenkt de mens dus genadig het feit dat die mens in Hem gelooft.
(fel & dwingend) ‘Blijf uit mijn leven, God!’

Dit is natuurlijk geen reclamespotje, maar ik heb dit boek geschreven met de titel: De Echte Slechte Kant Van De Vrije Wil.
Weet je wat ik mooi vind aan dit boek? Alles!

Ik vind vooral dit bijschrift erg goed: Een Kritische Kijk Op De Leer Van De Redding Door Wilskracht.
(hoog stemmetje) ‘Redding is uit Christus. Het is totaal niet van mijzelf. Ik heb echt niks gedaan om mezelf te redden’.

Toch komt het erop neer dat je gered bent omdat jij je wilskracht hebt uitgeoefend. Dat is nogal een lelijke manier om de vrije wil te omschrijven, nietwaar? Menselijke wilskracht!
Geloof jij in de redding door wilskracht? Dat is het kenmerk van de vrije wil.

Het is belangrijk dat je exact het juiste over deze zaak gelooft. Er is namelijk een verschil tussen geloof in Jezus en het geloof in jouw geloof in Jezus. Vraag jij je af wat ik nu net eigenlijk zei, dan moet je beslist dit boek aanschaffen: De Echte Slechte Kant Van De Vrije Wil.

Dit is geen reclamespotje. Voor slechts $ 10, 95 kan je de waarheid achterhalen waarom satan de leer van de menselijke vrije wil heeft uitgevonden. Dit is geen reclamespotje.

Bedankt dat je weer bij me wilde zijn. Ik besef me dat ik het er vandaag nogal duimendik en zwaar bovenop heb gelegd. Maar ja, zo zit ik in elkaar. Ik ga nu nog even slapen, als je het niet erg vindt. Ik ben Martin Zender. Geniet van de rest van het weekend.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende