U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Als Je Gewoon Bepaalde Mensen Niet Kan Liefhebben

Dit is het Vroege Gek Verslag. Ik ben Martin Zender.

De vrucht van de Geest wordt opgesomd in Galaten.
Galaten 5: 22 De vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Ik ga je iets vertellen over deze vrucht. Deze uitingen lijken nogal voor de hand liggend, maar dat zijn ze helemaal niet. Dat totaalpakket is namelijk de vrucht van de Geest. De Geest geeft je deze dingen.

Je kan deze uitingen er dus niet zelf uit persen. Het is niet het resultaat van een ‘Self Help’ programma of een gigantische krachtsinspanning. Deze vrucht van de Geest stroomt zo uit jou.

God vergelijkt de Geest met (blaasgeluid) de wind. Ju kan echt alleen maar liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing openbaren door de Geest van God als het door jou heen stroomt.

Ik wil vanmorgen alleen maar stilstaan bij één kenmerk van de die vrucht van de Geest. Dat is namelijk de liefde. Er zijn gewoon bepaalde mensen in deze wereld waarbij wij het niet kunnen opbrengen om van ze te houden. Heb ik dat nou alleen?

Sommigen mensen zijn simpel onbeminbaar. Je dwingt jezelf ertoe om toch maar van ze te houden, maar dat lukt gewoonweg niet. Ik zeg je: ‘ontspan nou eens een beetje’. Tenzij God zelf die vrucht van de Geest in jou werkt, ben je toch niet in staat om van die persoon te houden.

Okay, we gaan nu een praktisch onderzoek verrichten in dit Vroege Gek Verslag. Pas hier wel eventjes goed voor op. Ik zal mijn filmploeg nu vragen om een foto van een willekeurig persoon voorbij te laten flitsen. We zullen dan ontdekken of ik die persoon dan ook liefheb.

Ik ga me natuurlijk niet beter voordoen. Ik ga niet doen alsof ik een superchristen ben. (met een gek stemmetje): ‘Ik hou van iedereen’. Heel open en eerlijk moet ik zeggen dat er gewoon wel enkele mensen zijn die ik niet liefheb. Dat denk ik tenminste. Misschien hou ik toch wel van iedereen. Ik weet het niet.

Dus, ga je gang. Ik denk dat, ik zal eerlijk tegen jullie zijn, ik denk wat ze me nu gaan flikken. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik denk dat ik het weet omdat ze willen dat ik mijn punt duidelijk maak. Okay, laat de foto maar voorbij flitsen. Jullie zullen als het publiek de foto gelijktijdig met mij zien. Klaar? Daarna kom ik natuurlijk gelijk terug met mijn reactie, okay?

Okay, daar gaan we. Laat de foto nu maar voorbij flitsen.
(Foto van Joel Osteen)
(Martin knijpt zijn ogen stevig dicht)
(Nog eens de foto van Joel Osteen)
(Martin zit wanhopig te lachen)
(Nog eens de foto van Joel Osteen)

Goed, emm.
(hele tijd stilte)
Okay, nee. Nee, nee. Dat lukt me echt niet. Laat me het nog een keertje proberen. Flits het!
(Foto van Joel Osteen)
Nee!

Wat moet ik nu op dit moment doen? Ik ga voor een Geest van liefde bidden. God is vanzelfsprekend in staat om mijn gebed te verhoren.
Filippi 4: 6 laten bij alles je wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God.

Ik ga dus een Geest van liefde aan God vragen. Ik ga dit nu gelijk live doen in dit Vroege Gek Verslag. Als we dit toch doen kunnen jullie gelijk zien hoe ik, Martin Zender, bid.

Heer, geef me een Geest van liefde.
Ik weet dat U dat kunt omdat U God bent.

(Martin Zender laat hierna een tijdje verstrijken.)
Okay, nee. Ik bezit het nog steeds niet.
Ik besef me nu opeens dat we hier een klein zijdelings lesje te pakken hebben over het onderwerp: Gebed. Let eens op hoe ik niet ging bidden

Ik trok me niet terug in mijn binnenkamer (In het Engels: ‘Gebedskast’.)
(Martin Zender devoot in de kleerkast)

Ik bleef de woorden niet voortdurend herhalen en herhalen en nog eens herhalen en nog maar eens herhalen alsof God niet echt goed oplet.
(Martin Zender maakt fanatiek allerlei mondbewegingen.)

Ik belde ook niet al mijn vrienden op om een gebedsketen te vormen.
(Martin Zender aan de telefoon: ‘Hallo Jim, o is dit Steve? Weet je, ik heb nog zo’n zeven mensen meer nodig. Dan moet Hij wel luisteren. Okay? Kan je me zeggen wanneer Bill wel thuis is? Hallo, is Lisa daar? O, is dit Terry. Ja, ik moet Lisa echt hebben. Kan je me Bill geven? Nee, je bent slecht één van de velen. Hallo Ray, jou moest ik net hebben. Kan je Ryan ook te pakken krijgen. Ik heb nu nog drie mensen erbij nodig. O ja, God heeft geen idee van wat we hier samenstellen. Ja, echt, dit is een noodgeval. Nee, jongen, zo wordt het net een hotline naar God. Wanneer is hij dan wel thuis, weet je dat? Dat is een hele opluchting. Bedankt. Hé Lisa, eindelijk. Jij bent degene met dat laatste stukje extra kracht waardoor God wel over de brug moet komen’.)

Ik heb ook geen gebedskring gevormd. Ik kon ook echt geen kring vormen, ook als ik dat wel gewild had. Wat ik natuurlijk wel kan doen is zelf bidden terwijl ik in kringetjes ronddraai
(Martin Zender draait door de hele kamer terwijl hij lijkt te bidden.
‘Dan nu maar eens tegen de klok in. Daar gaan we tegen de klok in.
We draaien als een gek. Waarom werkt dit niet?’
)

Dat zou maf zijn. Maar dat heb ik dus niet gedaan. Nee! Ik heb dit niet gedaan. Ik heb de gezonde Bijbelse weg toegepast. Ik heb het eenvoudig aan God gevraagd. Vraag het God gewoon. Hij is de Schepper van het universum. Hij is de bron van elke Geest. Ik vroeg Hem simpel om de Geest van liefde.

In feite ben ik zo absoluut zeker van de macht van God dat hij een verzoek, een gebed, kan inwilligen als dat ook naar Zijn wil is.
1 Johannes 5: 14 Dit is de vrijmoedigheid, die wij tegenover Hem hebben, dat Hij, indien wij iets bidden naar zijn wil, ons verhoort.
Als het dus in overeenstemming met Zijn wil is. Ik ga Hem er niet met gebedsgeweld toe dwingen.

Ik ben zo overtuigt dat ik zelfs niet ga proberen om me tot een geest van liefde in het vlees op te werken. Hoe wil je dat trouwens klaarstomen? Nee, nou eens eerlijk! Hoe wil je dat voor elkaar krijgen?

Ik kende ooit een gozer uit Oklahoma gekend. Zijn naam was iets als Clamed. Dat kom je veel tegen in Oklahoma. Dat figuur had altijd maar hoofdpijn.
Hij wist geen betere oplossing dan dat hij zijn hoofdpijn ging weg ‘geloven’. Hij ‘geloofde’ zijn weg naar de vrijheid van hoofdpijn.
(Martin trekt allerlei idiote inspannende gelaatsuitdrukkingen.)

Die gozer kreeg er een nog ergere hoofdpijn van. God wil dus blijkbaar dat je die hoofdpijn hebt. Hé, God heeft al heel wat hoofdpijnen gebruikt om een gigantische hoeveelheid baby’s uit deze wereld te houden.

Het is niet door jouw dwang die je God oplegt. Je vraagt het en als het Gods wil is dan zal het ook gebeuren. Gods Geest werkt ontspannend. Je hoeft het zelf niet via mentale gymnastiek tevoorschijn te kloppen. Er zijn echt geen dubbele achterwaartse duikelingen nodig binnen in je hersenpan.

Okay, het was dus nu al zo’n twee ã drie minuten geleden dat ik voor die Geest van liefde heb gebeden. Laten we dus maar eens kijken of het gewerkt heeft. Laat me nog maar eens die foto weer zien. We gaan er nu allemaal tegelijk naar kijken. Ga je gang.

(Foto van Joel Osteen)
Okay, nee. Ik heb het nog steeds niet. Wat moet ik nu dus doen? Moet ik me nu zelf gaan veroordelen?
(Kinderstemmetje: ‘Au’.)
Zo is dat jochie. Dat ga ik alvast niet doen.

Ga ik God de schuld geven?
(Kinderstemmetje: ‘Nee!’.)
Zo is dat jochie. Ik geeft God er niet de schuld van. Ik geef mezelf niet de schuld en ook God niet.

Raak ik helemaal in paniek?
(Idiote Martin, tong uit de mond en over zijn neus vegen)
(Kinderstemmetje: ‘Misschien. Ja!’.)
Nee. Nee, ik raak niet in paniek. Waarom zou ik in paniek raken? Het is de vrucht van de Geest. Niet de vrucht van mijn vlees die dit toch graag zelf tot stand wilt brengen.

Wat ga ik dus doen? Ik ga ontspannen in mijn stoel. Ik ga een roman lezen (van onbekende schrijver). Ik ga lekker thee drinken en ik ga gewoon verder met het niet houden van Joel Osteen.

Mensen, het leven wordt zo makkelijk voor jullie nu jullie beseffen dat al die dingen die we zo graag willen als liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing, allemaal tot de vrucht van de Geest behoren.

Deze kenmerken zijn dus niet de vrucht van een afgezonderd, toegewijd leven. Het heeft dan ook niets met wilskracht of goede voornemens te maken. Het is niet het resultaat van mentale gymnastiek. Ja, ik benijd jullie vandaag.

Ik heb het gevoel dat ik er al een werkdag op heb zitten en het is nog maar net half zes in de ochtend geweest. Ik denk dat ik de rest van de dag maar vrij neem. Wat kan ik hier nog aan toevoegen. Ik heb mezelf overtroffen. En dan heb ik nog niet eens ontbeten.

Dus mensen, bidt voor de liefde. Bidt voor blijdschap, vrede, lankmoedigheid. Vraag God zelf voor deze kenmerken. De God, die heel graag geeft, geeft je deze zaken naar de mate die Hij beslist. Het is in overeenstemming met Zijn wil. Het is in overeenstemming tot Zijn doel. Jij kunt Gods timing toch niet versnellen.

God is God en Hij kan het je binnen een knip van de vingers geven. Het feit dat Hij het toch niet doet, zelfs nadat je er oprecht om gevraagd hebt, geeft aan dat Hij het nog niet nodig vindt dat je het ook krijgt.

Dus, ontspan. Lees een roman. Lees een boek van Martin Zender, nog beter. Drink wat thee. Drink wat koffie. En looft God.

Mocht er op dit terrein toch nog iets gebeuren, stel dat ik het toch voel, dan laat ik het jullie weten. Dan kom ik er nog zeker op terug. God heeft mijn gebed gehoord. God kan het verhoren. Hij is het echt niet vergeten.

Ik bad tot Hem. Ik mag het bij Hem laten.
Filippi 4: 6-7 Laat je begeerten in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; En de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, zal je harten en je zinnen bewaren in Christus Jezus.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende