U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Onze Levens Op Gods Harde Schijf

Ik kan me mijn allereerste kopje koffie nog goed herinneren. Ik was tweedejaars student op de universiteit. Als een Frans gezelschap waren we per bus onderweg naar Montreal in Canada toen we zo’n parkeergelegenheid met restaurant binnen reden.

Met een paar vrienden liep ik naar de toonbank. We probeerden allemaal heel cool over te komen. Dat lukte niet echt. Daar bij die toonbank gebeurde iets wat ik nooit zal vergeten.
Hé, wacht eens even, wat gebeurde daar nou nog maar?

Ik zal echt nooit vergeten hoe die serveerster naar ons toekwam. Ze had lang zwart haar.
Hé ja, dat had iets te maken met het feit dat ik mijn koffie zwart drink.
Ze kwam naar ons toelopen met dit prachtige, zwarte glasding.

(kunnen we nu wat Franse muziek hier doorheen laten horen?)
(kunnen jullie me een plezier doen?)

Franse muziek op de achtergrond.
(met een hoog stemmetje) Une Caffee?
Misschien was het wel a caffee. Ik heb vier jaar Frans gestudeerd en nog heb ik geen enkel idee of het nou une caffee of a caffee is.

(met idiote gezichten)
Une? Un? A? E? Une?

Eén van onze favoriete woorden in het Frans was Oui! ‘Oui!’
We hadden het nog nooit eerder uitgeprobeerd in een situatie binnen de echte wereld.
Hier was dan eindelijk een werkelijk volkomen echte situatie.

Die serveerster komt naar ons toe en vraagt ons: ‘Une Caffee?’
Wij zeiden toen: ‘Oui!’
De volgende vraag deed me helemaal overeind veren: ‘Au Lait?’

Eerst dachten we dat ze een Spaanse was: ‘Olé!’
(Martin gaat uit zijn dak met Spaanse muziek en castagnetten.)

Helemaal fout!
(Martin wijst naar de kerstversiering aan de muur)
Wat overgebleven kerstverlichting. Ja, ik ben een heiden.

We zaten er helemaal naast.
Onze Franse onderwijzeres bracht uitkomst. Ze zei dat ‘Au Lait?’ de vraag is of we er melk in willen.
(met een gek accent)
Wil je er een beetje melk in hebben? O, een beetje melk. Ik zal het voor je inschenken.

We hadden de ‘Oui’ nu wel al genoeg uitgemolken. We wilden nu graag iets anders uitproberen.
(met alle mogelijke en onmogelijke articulaties)
Non, non, non, non, no, non, non.
Het komt allemaal hier boven vandaan (wijst naar zijn neusgaten).
Non, non.

Dat was dus het moment dat ik voor het eerst zwarte koffie gedronken heb.
Dat alles na een ‘Oui’ en een ‘Non’.

Filmtekst
Aardig hoor, Martin.
Maar wat heeft dit allemaal nou eigen te betekenen?
Ben je helemaal gek geworden?

Dit brengt me bij mijn onderwerp ‘Dujour’.
Dat is ook alweer een Franse uitdrukking.
Zullen we ons alles herinneren als we in de hemel zijn?
Ja! We moeten het ons wel herinneren.

De enige oorzaak waardoor je goede zaken als goed kan ervaren in de hemel is omdat je ook nog weet hebt van al de ellendige dingen van hier beneden.
Het is het beginsel van de tegenstelling. Je hebt geen weet van geluk tenzij je verdrietig geweest bent. Je hebt geen idee wat leven betekent tenzij je ook de dood hebt geproefd of gezien.

Je zult nooit de heerlijkheid die dit leven te bieden heeft waarderen tenzij je ook het intens wrange van dit leven hebt geproefd.
Ik drink nu pure citroensap regelrecht uit een echte citroensappenfles.
(de meest smerige gezichten volgen)
Ohhh! Gauw een paar hiervan nodig!

Mensen, luister eens naar die prachtige woorden uit de Psalmen:
Psalm 139: 13-16 Want U hebt mijn nieren gevormd, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U, omdat ik gans wonderbaar ben toebereid, wonderbaar zijn uw werken; mijn ziel weet dat zeer wel. Mijn gebeente was voor U niet verholen, toen ik in het verborgene gemaakt werd, gewrocht in de diepten van het aardrijk; uw ogen zagen mijn vormeloos begin; in uw boek waren zij alle opgeschreven, de dagen, die geformeerd zouden worden, toen nog geen daarvan bestond.

Hier lees je het letterlijk dat al mijn dagen al van tevoren waren opgeschreven in Gods boek. Elke aparte dag van mijn leven en elke handeling die ik in die dag zou uitvoeren. Het was allemaal al opgeschreven in Gods boek.

De dagen die nog geformeerd moesten worden, toen er nog geen enkele van bestond, God had ze al uitvoerig beschreven in Zijn boek. Voordat jij je leven geleefd hebt heeft God je leven al gedicteerd.

Je mag je leven daarom ook zo leven als jezelf wilt en dat doen zonder enige spijt. Wat een minuut geleden gebeurde moest namelijk gebeuren. Wat tien jaar geleden gebeurd is moest gewoon gebeuren.

De hemel zal geweldig voelen. Een oneindige vreugde en genot. We zullen een voortdurende zegen met God ervaren. De enige mogelijkheid om dat voortdurend genot te hebben is doordat we ook een herinnering aan die slechte gevoelens zullen hebben.

Het is niet zozeer dat de beroerde gevoelens ons dan zullen bezighouden, maar we zullen het kunnen afzetten tegen de beproevingen, de voortdurende beklimming van de bergen, wat het leven is.

Mensen, we begeven ons naar boven die berg op en dat is zwaar. Des te langer je dit leven leidt, des te zwaarder het wordt. Maar er is geen grotere ontspanning als de ontspanning die je ervaart na een stevige inspanning. Na een harde, zware dag leun je achterover in je stoel en zegt: ‘O, dank U Heer!’
Prediker 5:12 Zoet is de slaap van hem die werkt,

Als wij in de hemel zijn zal de rust zo zoet zijn vanwege de bitterheid en het wrange en al die andere smaken waar we nou niet zo de voorkeur aan geven, die we opgedaan hebben in dit leven. Dat contrast is echt absoluut essentieel. Elke gebeurtenis in je leven is zo’n onderdeel van dit contrast.

Ik wil je heel graag enkele tijden en plaatsen uit mijn leven laten zien. Waar ik opgroeide in Kenton, Ohio. Gisteren liep ik door Kenton, waar ik enkele plaatsen gefilmd heb die belangrijk voor me zijn geweest in mijn leven. Daar wil ik jullie nu graag mee naartoe nemen.

Film: Martin lopend door Kenton

Ik ben nu in hartje Kenton. Dit was de stad waar ik ben opgegroeid. Ik woonde in een buitenwijk. Ik loop nu in McKinley Avenue.
Weet je wat hier op precies dit punt zo’n 75 jaar geleden gebeurd is? Ik heb geen idee.

Dit is de Katholieke Kerk ‘Heilige Johannes’ op de hoek van de 6e Cleveland Street in Kenton, Ohio. Dit is nu die laatste kerk waar ik definitief de kerk verliet. In mijn getuigenis hoor je me soms vertellen dat ik voor de laatste keer de Katholieke Kerk uitgelopen ben. Nou, dit is de plek waar dat plaatsvond.

Ik ben hier een aantal jaren naar de kerk gegaan. Ik ging daar samen met mijn moeder naar toe. Op een dag liep ik hier deze deur uit, dat was precies hier en ik liep deze weg af en bij de hoek draaide ik me om en vertelde mijn moeder dat ik hier niet langer naartoe kan gaan.

Terwijl ik hier sta te praten komt ineens in mijn gedachten dat ik hier gedoopt ben. Deze kerk heeft een doopfont. In 1960 ben ik hier binnen deze deuren ingewijd in de sekte van het katholicisme. Dus ik ben hier begonnen en ik ben hier ook geëindigd. Helaas voor mijn moeder was zij aanwezig bij beide gebeurtenissen.

Het punt dat ik hierover wil maken is dat ik dit zal blijven herinneren. Ook als ik bij God in de hemel zal zijn, dan zal ik me dit nog altijd herinneren. Het is juist die religieuze gebondenheid die je de vrijheid die je nu in Christus mag kennen leert waarderen.

Ik ben dan door deze Katholieke traditie heengegaan. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal. Zo kan je de Baptisten traditie hebben of wat dan ook. Er is gewoon geen betere achtergrond als religieuze gebondenheid om je de vrijheid, die je in Christus mag ervaren, te laten waarderen.

Die tegenstellingen zullen de nadruk krijgen als we in de hemel zijn aangekomen. We zullen dit soort ervaringen dus blijven herinneren omdat dit het genot van de ongelooflijke vrijheid die we in Christus bezitten alleen maar groter maakt.

Nou was dit niet de kerk waarin ik opgegroeid ben. Ik ben hier begonnen en ik heb het hier ook afgesloten, maar daartussen zat een periode van zo ongeveer twintig jaar, waarin ik elke zondag naar de Katholieke Kerk ging. We gaan nu naar die plek.

(blaast in zijn handen)
Man, wat is het hier koud!

Dit is de kerk van de heilige Jeanne d’Arc. Vanaf 1965 tot 1988 ging ik hier naar de kerk. Ik ging hier ook naar de universiteit. Daar heb de centraal gelegen Katholieke universiteit. Laten we eens kijken of we de kerk binnen kunnen komen.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende