U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Achterblijvers Tikken Als Eerste Af

Verrukkelijke koffie.
‘Martin, hoe kan jij zo ontspannen zijn?’
Ik ben ontspannen als een gans (rare Engelse uitdrukking).
Vraag je je af waar dat cliché vandaan kwam?
Kijk eens nauwkeurig naar een gans.
Dit is mijn favoriet tijdstip van de dag.
Vijf uur tweeëndertig in de morgen.
Als je mij pal naast een gans zou laten staan, dan zou je tegen die gans moeten zeggen:
‘Hé zeg, waarom sta jij als gans daar zo strak gespannen?’

Deze ochtend wil ik met jullie spreken over David en Goliath.
Daar staat dat joch dat nog niet eens geslachtsrijp is, die het opneemt tegen dit drie meter hoge, harige wangedrocht dat nog nooit en te nimmer een bad had genomen.
Die gozer had haarzakjes ter grote van een afvoerputje. De gaten van zo’n putje zijn als zijn zweetporiën.

Daar staat dat kind dat nog niet eens de betekenis van het andere geslacht op waarde weet te schatten. Die komt hier aanzetten met:
Wie ben jij dat je het opneemt tegen de legers van Israël?
Trek je maar terug!’

Dit is zo typisch een plaatje van ons. We worden gezien als niets, als kinderen, als jeugd.
‘Hoe komen jullie erbij te denken dat je het bij het rechte eind hebt?
Hoe kom je erbij dat Christus Jezus de Redder zou zijn van de hele mensheid?
Waarom zou jij het beter weten dan al die honderden leraren die dit helemaal niet zien?’

Ik heb geen idee. Misschien heeft het toch een voordeel om niet naar de begraafplaats te gaan? (woordgrapje ‘cemetery’ & ‘seminary). Ik bedoel de theologische opleiding.
Oef, dat was een freudiaanse verspreking.

Niemand weet wie jij bent. Jij bent de volgende heerser van het universum. De leden van het Lichaam van Christus zullen zitten aan de rechterhand van God. Lees daar de hele brief aan Efeze nog maar eens op na. Maar wie ben je nu? Je staat echt helemaal achteraan in de rij.

God heeft jou een antenne voor de waarheid gegeven. Als jij nu het evangelie hoort dan, BAM!, dan vindt het gelijk aansluiting bij jou. Jij weet het, de hemelsen weten het, maar de wereld weet het tot nu toe nog niet. Maar ze zullen het wel te weten komen. Ook zij komen erachter.

Ondertussen ben jij echter David en de georganiseerde kerk is Goliath. God laat die georganiseerde kerk steeds groter, sterker en hariger groeien. Maar welke plaats geeft Hij jou? Je wordt uitgekleed. Het lijkt er gewoon op dat God je helemaal niet gunstig gezind is. Je ondergaat beproevingen. Je voelt de tucht van de Heer. Dit is allemaal een noodzakelijk vereiste voor de positie waar je in komt te staan.

Niemand weet wie je bent. Jij bent de toekomstige heersen van het universum. Ik denk dat sommigen soorten fruit nog meer van ons afweten dan sommige leden van ons eigen gezin.

Sinasappel spreekt:
Ik weet wie je bent. Jij bent de volgende heerser van het universum. Je zult spoedig over alles heersen.

Nou, ik ben blij dat je dat weet, citrusvrucht. Dat had ik toch nooit uit een banaan gekregen. Je zult dit zeker nooit van je Oma horen.

Wat zal ik jullie dus vandaag meegeven? Dat dan natuurlijk nog naast wat ik al doorgegeven heb, wat echt ontzagwekkend is! Ik geef jullie nog een hedendaags voorbeeld van een David en Goliath. En wat dacht je, ook deze jongen heet David.

Deze man wordt Dave genoemd. Hij heet Dave Wottle. Heb je ooit iets over hem gehoord? Hij kwam uit mijn woonplaats, Kenton, Ohio. In 1972 bevond Dave Wottle zich in een wel zeer onwaarschijnlijke situatie. Hij was in de finale terechtgekomen van het 800 meter hardlopen. Het waren de Olympische Spelen van 1972.

Dave was een broodmagere nul. De 800 meter hardlopen tijdens de Olympische Spelen van 1972 met een golfpetje op. Wat moet dat nou voorstellen.

Hij moest het opnemen tegen twee Kenianen. Oe!!! Spot nou niet met Kenianen. Wie je ook bent, je moet echt nooit met Kenianen spotten. Twee Kenianen. Die weet ik me ook nog te herinneren. Ik weet nog wie die Kenianen waren: Boit en Ouko. Je spot toch niet met Boit en Ouko!!! Maak het een beetje!!! Boit en Ouko, dat waren de twee allerbeste Keniaanse afstandsrenners in 1972.

Je had ook nog Arzahnai. Niet om mee tespotten. Is het je nog niet opgevallen dat de Russen kunnen rennen? Da! Arzahnai was de favoriet. Met Arzahnai valt niet te spotten. En dat doe je zeker niet met nog twee Kenianen erbij.

Ik draag altijd mijn laptop met me mee en wanneer ik het eens echt heel moeilijk heb, dan speel ik deze video af en waar ik dan ook mag zijn krijg ik…. PFFT!! (uiting van energie of zo).

Je zult nu één van mijn favoriete episodes zien. We gaan nu naar die historische race kijken. Je zult het nu zelf zien en terwijl je toekijkt zie jezelf dan als die underdog van het universum. Eén van mijn favoriete episodes.

Filmcommentaar
Hier heb je hem voor de race waarin hij de favoriet is. Hij is de man die de 100 meters won. Hij komt uit de Oekraïne.
De nummer twee is Deiter Fronom uit Oost Duitsland. Ook een hele sterke renner.
Als nummer drie staat daar Dave Wottle met de golfpet uit Amerika.
Nummer vier is Robert Ouko uit Kenia. Al deze mannen kunnen een gouden medaille winnen.
Dan hebben we Andrew Carter uit Engeland als nummer vijf. Ook hij is een heel sterke renner.
Dan zien we Franz Kemper uit West Duitsland, die een thuiswedstrijd speelt.
Mike Boit is de verassing uit Kenia.
In de buitenste baan hebben we Cockeq Dupole. De eerste honderd meters moeten ze in hun eigen baan blijven lopen om daarna vrij te gaan.
Boit begint gelijk al heel sterk. In de binnenbaan hebben we Arzahnai. Arzahnai staat even in leidende positie, maar die wordt nu door Boit overgenomen. Hugo, de andere Keniaan zit er pal achter.
Wottle is helemaal achteraan, precies zoals hij er ook in de halve finale voorstond. We weten niet of hij nu gewoon uit de problemen probeert te blijven of dat die afstand zo bedoeld is. Is Dave nu serieus gewond of blijft hij simpel achteraan hangen om buiten de problemen te blijven? Hij doet het nu niet zo slecht, want hij heeft die achterstand met name in de eerste tweehonderd meters opgelopen.
Daar gaan de beide Kenianen helemaal aan de leiding terwijl ze de laatste ronde ingaan. Boit en Ouko voorop. Direct gevolgd door Andrew Carter uit Engeland en ook Deiter Fronom uit Oost Duistland breekt nu verder door naar voren.
Ze gaan de laatste ronde in. Dave loopt hier aan de buitenkant in op Arzanai uit Rusland. Dave komt nu echt in beweging en verlaat de achterste positie.
De Kenianen rennen alsof ze een reflectie in de spiegel van elkaar zijn, nummer één en twee.
Eugeni Arzahnai uit Rusland neemt nu plotseling de leiding over.
Dave Wottle neemt nu ook een sprint. Dave is nu in een heel goede positie. Op dit moment heeft in de buitenbaan een prima positie. Blijf nu goed opletten voor de plotseling versnelling van Dave Wottle. Hij kan het nog alsnog maken, maar dan moet hij wel Arzahnai en de Kenianen nog verslaan. Daar komt hij. Dit is de eindsprint voor de gouden medaille voor Dave Wottle. Hij passeert één Keniaan. Daar gaat de tweede.
Ik denk dat hij het echt helemaal gedaan heeft!

Weer terug bij Martin Zender
Hij heeft het toch weer geflikt! Wow! Dit is fantastisch! Sommige mensen zeiden dat hij het gewoon niet kon. Dat magere ventje uit Kenton.
Hoe krijg ik de deur open? Waar is mijn pet? Hij versloeg de Kenianen! Dus kan ik het ook!

(Martin rent juichend een tijdje om het schuurtje)

Filmcommentaar
Een verbazingwekkende race. De laatste 25 meter haalde hij er echt alles uit. Wat kan je zeggen over deze knaap? Hij heeft echt heel lang haar, dus die golfpet dient ook echt ergens toe. Het hield zijn haar uit zijn ogen en bovendien hield hij het ook nog als een soort bijgeloof.
Zijn gezichtsuitdrukking verandert ook nooit. Ik denk dat Dave helemaal bedwelmd is. Hij heeft zelf nog niet goed door wat hij wel gepresteerd heeft.
Dat zou heel goed mogelijk zijn. Hij woont in Kenotn, Ohio. Slechts twee huizenblokken van de Rugby Hall Of Fame. Net getrouwd en ook net afgestudeerd. Laten we nog eens in slow motion terugkijken om er zeker van te zijn dat hij dit ook daadwerkelijk gedaan heeft.

Weer terug bij Martin Zender
(uitgerend) Dit is te gek! Dit is de golfpet, het magische teken van de underdog. Niemand zegt dat jij dit kunt. Het is precies zoals bij ons.

Waar zitten wij? We zitten helemaal achteraan in de kudde. Ieder ander zit voorop. Maar weet je? De underdogs komen straks terug binnen Gods planning. Dat is precies wat wij zullen doen.

We zijn er niet aan gewend om Kenianen voorbij te rennen. We staan niet elke ochtend op met de gedachte om nog maar weer eens enkele Kenianen voorbij te rennen. Misschien zou je er nog eentje kunnen passeren, maar de kans dat je beide Kenianen passeert en dan ook nog die Russische Arzahnai, de grote kampioen? Pfffjt! Ja, we staan gigantisch achter in de race.

Weet dit! Wij zijn degene die voor de dag zullen komen met een verbazingwekkende finish. Op het allerlaatste moment komen wij aan de beurt.

Filmcommentaar
Ik denk dat Dave helemaal bedwelmd is. Hij heeft zelf nog niet goed door wat hij wel gepresteerd heeft.
Dat zou heel goed mogelijk zijn. Hij woont in Kenotn, Ohio. Slechts twee huizenblokken van de Rugby Hall Of Fame. Net getrouwd en ook net afgestudeerd. Laten we nog eens in slow motion terugkijken om er zeker van te zijn dat hij dit ook daadwerkelijk gedaan heeft.

Filmtekst
Colosse 3: 3-4 Jij bent gestorven en jouw leven is verborgen met Christus in God. Wanneer Christus verschijnt, die ons leven is, zal jij ook met Hem verschijnen in heerlijkheid.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende