U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Haal Christus Nou Eens Uit Die Kerst!

Een hele goedemorgen allemaal! Dit is Jozef. Ja, ja, die Jozef!

Ik dacht wel dat ik tamelijk bekend zou zijn in dit jaargetijde, met al die stalletjes van jullie. Ik hang dan altijd zo’n beetje rond in één of ander hoekje. Ja, ik ben eigenlijk niet zo heel erg belangrijk, mijn persoontje.

Ik ben de “vader” van Jezus Christus. Dat ben ik natuurlijk niet echt. In ben eigenlijk meer een soort conciërge of zorgdrager. Ik ben in die stalletjes dus ook niet echt zo’n belangrijk figuur.

Het is inderdaad waar dat ik Hem alles geleerd heb over timmeren. Ja, toch wel zo ongeveer alles. Hij heeft ook best wel het één en ander van me opgestoken. Toen Die drie was kon hij een deur al helemaal waterpas ophangen. Dat kan ik van mezelf niet zeggen. Hij wist dat echt heel goed te doen,

Ik heb Hem alles geleerd wat ik wist. Hij is ook best een behoorlijk goede Timmerman geworden, echt waar! Nu ik er zo over nadenk kan ik me niet echt herinneren dat Hij ooit missers gemaakt heeft. Echt grandioos!

Veel mensen beginnen over mijn snor. Dat intrigeert jou misschien ook. In al die filmstukken heb ik nou eenmaal een snor. Maar weet je, Maria is daar helemaal niet op gesteld. Als ze me dan kust, dan prikt het aan alle kanten.

Heb ik nou iets verkeerds gezegd? Is het weer mis met mij? Nee, dit vindt ze niet erg (wijst naar de plek waar geen snor zit). Geen idee, wil je nu ook al dat ik meer details vrijgeef? Mijn vrouw vroeg of ik het wilde scheren! Wil je echt weten waarom? Hoeveel informatie willen jullie wel?

Kerstlied ‘Noël’ over de koude winternacht

O ja, dat nummer ken ik! Dat zit er zo gigantisch naast! Al die onzin die jullie weten te verzinnen om over mijn tijd te zingen! Als die onzin over mijn tijd is zo volkomen niet waar! Ja! Aha! Een koude winternacht! In de eerste plaats was het zeker niet koud. Ik stond me daar een eind weg te zweten! Het was zo ongeveer wat jullie September zouden noemen.

De herder zouden toch zeker niet midden in de winter met hun kudde in het open veld verkeren? Dat is volslagen absurd! Dat weet iedereen toch zeker wel?! Okay, ik kan er ook niks aan doen als jullie dat niet wisten. Ik laat jullie alleen weten hoe het echt in elkaar stak!

Geen enkele herder die nog een beetje gezond verstand in zijn hersenpan had zou in dat jaargetijde zijn kudde leiden. Dat is gewoon…… Dat deden ze niet! Nee, integendeel! We hadden allemaal stikkende last van die drenzende hitte. Liters werden daar weg gezweet! Ikzelf hoopte zo intens dat dit eindelijk eens voorbij zou zijn!

Nou ja, ik heb dit lied nou al zo vaak gehoord. Diep in……..je hebt het dan over de sneeuw, he? Diep? Er lag helemaal geen sneeuw! Nee, dit nummer zit diep in de…….(piep). Dat is het! Wat? Heb ik nou weer wat verkeerd gezegd? Wat is daar nou weer verkeerd aan? Zoiets hoor ik niet te zeggen? Diep in de (piep)? Kwetst dit jullie westerse gevoeligheden? Hoe noemen jullie dit dan? Wat is het dan? Kan je dat nog eens zeggen? Poep?! Is dat dan wel een goed woord? Poep?

Okay, ik kan dus rustig ‘poep’ zeggen omdat dat een rein, heerlijk, prachtig woord is. Maar ik kan dus niet zeggen (piep). Sorry, nou zei ik het toch weer, hè? Dat was niet expres, sorry! Wat is nou eigenlijk wilde zeggen was dat het op dat moment helemaal niet koud was en er ook helemaal niks diep was. Dat was het enige dat ik kwijt wilde! Ik probeer zo nauwkeurig mogelijk te zijn. Ach ja, ik heb nou eenmaal geen snor.

O ja, nog iets. De Koning van Israjel. Zo spreken wij het nooit uit! Het is niet: Israj El! Het is Israël. Het kan het toch net zo goed meteen goed doen?! Het is ook geen Isrejel. Het is Israël.

Ja, natuurlijk zei ze wel dat ze in verwachting was van de Messias, maar dan geloofde ik toch zeker niet?! O, zou jij het wel geloofd hebben? Nou, als je mijn plek had ingenomen, dan had je er echt niks van geloofd!

Ja, Kerst is een commercieel gedoe geworden tegenwoordig. Vind ik prima! Dat kan me nou echt niks schelen! Nee, echt niks! Natuurlijk weet ik dat het een heidens feest is. Het is de Zonnewende. De aarde draait nu eenmaal om de zon en tijdens de Zonnewende staat de aarde het verst weg. Maar dat komt allemaal weer terug. Daar kan ik op klinken! Je wil nou eenmaal dat het gauw weer terugkomt omdat je toch wel wat depressief wordt als die dagen korter worden. Dus, dan vier je daar een feestje voor! Nou en?

Ja, ik weet dat de puristen telkens weer op het heidens karakter van het feest wijzen. Natuurlijk is het een heidens feest. Alle heidense culturen vieren nou eenmaal het heerlijk feit dat de zon weer terugkomt, waardoor je niet meer zo gedeprimeerd rondloopt. De dagen worden namelijk weer langer. Wat is daar nou mis aan? Ik ben er dus helemaal voor om hier stevig op te feesten! Laten we dit vieren!

Je hebt pas echt een probleem als je Christus in de Kerst wilt houden. Kijk, dan komt het echte probleem om de hoek kijken. Het is namelijk razend ingewikkeld om Christus in die Kerst te frommelen. Je moet dan namelijk opeens helemaal ‘heilig’, ‘fluisterend’ en ‘hijgerig’ worden. Je vormt je stem tot zingliederig. Je zingt dan teksten die gewoon helemaal nergens meer op slaan, die niks meer te maken hebben met wat er werkelijk gebeurd is.

Ik moet je zeggen dat het echt voor de hele volle honderd procent foute boel is. Daar word ik nou echt helemaal gek van! Trouwens wij allemaal die daar in die kribbe staan opgesteld worden daar echt helemaal hotemetoot van. De herder, ik, de wijzen, als je die daar dan ook nog eens bij betrekken wilt, wat maakt het uit, Maria.

We worden er echt helemaal knettergek van als jullie maar steeds weer Jezus Christus in die kribbe laten liggen! Hij is volwassen geworden. Hij is naar het kruis gegaan! Hij is gestorven vanwege de zonde van de mensheid! Maar zelfs dat is niet het plaatje voor ons. Hij zit nu aan Gods rechterhand! Hij is nu niet meer bezig met dat sterven!

Als ik zie wat ze in de kerken voortdurend doen, dan is dat gekkenwerk. Ze nemen Hem van de kribbe naar het kruis en opnieuw van de kribbe naar het kruis. Ze brengen Hem naar het kruis en Hij is nog maar nauwelijks in de hemel aangekomen, waar Hij verheerlijkt en verhoogd regeert, of wat gebeurt er? Daar komt December weer en Hij ligt weer opnieuw in de kribbe. Kribbe Kruis, Kribbe Kruis, Hij krijgt van jullie nooit de kans om op te groeien tot volwassenheid. Wat is het gevolg? We zitten met zijn allen naar een jonkie te kijken, een baby.

Baby Jezus. Kribbe kruis, kribbe kruis. Net wanneer Hij Zijn heerschappij inneemt schoffel je Hem weer terug de kribbe in. Ik ben daar zelf één keertje geweest en dat wil ik nooit meer herhalen. Het is allemaal niet zo mooi als dat ze het voorstellen, dat kan ik je wel zeggen.

Ik volg het onderwijs van de apostel Paulus. Iedereen denkt maar dat ik gelijk gestorven ben. Ik moet toegeven dat ik een redelijk belangrijke rol speelde vlak nadat Jezus geboren was, maar wat dan nog? We kennen nu toch zeker niemand meer naar het vlees?
2 Corinthe 5:16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees gekend hebben, thans niet meer.

Indien we Christus naar het vlees gekend hebben? Het lijkt er soms op dat jullie Christus alleen maar naar het vlees kennen. Neem me niet kwalijk, Jullie stoppen Hem daar in de stal, in de kribbe, waar jullie anders de koeien plaatsen. Ik weet dat dit ooit op een dergelijke manier gebeurde. Ik was daar zelf bij.

De Heer is nu toch wel een beetje verder gekomen, toch? Hij is nu gezeten aan de rechterhand van God! Daar aanbidden we Hem in Geest en waarheid.
Johannes 4: 23-24 maar het uur komt en is nu, dat de waarachtige aanbidders de Vader aanbidden zullen in geest en in waarheid; want de Vader zoekt zulke aanbidders; God is geest en wie Hem aanbidden, moeten aanbidden in geest en in waarheid.
We aanbidden in Geest en waarheid. Toch niet meer naar het vlees?

Ik ben nu bezig met het lezen van die Martin Zender boeken. Echt prachtig materiaal! Makkelijk te begrijpen. Die boeken hebben illustraties en plaatjes. Ik lees nu dit boek al voor de derde keer. ‘Hoe Kan Je Vrij Van Zonden Zijn Terwijl Je Een Sigaret Rookt’.

Ja, ik rook. Dat zie je nooit, hè? In één van jullie mooie kerststalletjes. Ik sta daar nooit met een sigaret in mijn mond. Gelukkig heb ik die hele stal niet afgebrand. Ik was zenuwachtig. Wist ik veel of ik er goed afkwam in het Boek. Toen kwamen ook al die gekke herders nog langs.

Ik had echt niet verwacht dat men al die idiote liedjes zou gaan zingen. Ik stak dus de één na de andere sigaret op. Dit boek helpt me dan ook enorm om me niet veroordeeld te voelen. Nu ik ook echt begrijp dat Christus me aanneemt zoals ik ben, dat had ik eigenlijk al verwacht, nu kan ik net zo goed stoppen met roken. Het hele verlangen is nu bij me weggenomen. Dat is Gods genade. Die werkt toch eigenlijk wel heel vreemd.

Dit was Jozef, ja die Jozef, en genade en vrede zei jou.
2 Corinthe 5: 16-17 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees gekend hebben, thans niet meer. Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen.

Haal Christus nu maar uit de kerst.
De volgende personen kunnen we er rustig in laten zitten:
Rudolph, de Grinch, (oftewel Dr. Seuss, de slechtgehumeurde kerstman gespeeld door Jim Carrey), de Sneeuwman, Santa Claus (oftewel de goedgehumeurde kerstman), Mevrouw Claus (oftewel de echtgenote van de kerstman), Charley Brown, de elfjes, etc.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende