U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Om Echt Vrij Te Zijn Heeft Christus Ons Vrijgemaak

Hallo allemaal. Goedemorgen, dit is Martin Zender. Je zit op het Vroege Gek Verslag.

Zoals jullie kunnen zien is het vandaag de Nationale Verticale Streepjesdag. Daarom draag ik verticale streepjes. Mocht jij nou net horizontale streepjes dragen, dan is dat ook okay. Sorry!

Als je zo’n drie meter lang bent en je draagt horizontale streepjes, dan zal dat je beslist korter doen lijken. Misschien dat je dan zo’n twee meter tachtig wordt.

Misschien zegt je wel: ‘Zeg Martin, hoe zit dat nou met jou? Vier weken terug vertelde je ons dat de schoonheid van de vrouw te vergelijken is met de schoonheid van God’. Inderdaad, dat zei ik.

En Martin, indirect zette je de Amish ook nog voor schut.’ O, dat was niet mijn bedoeling! Ik had het gewoon ronduit willen doen! Okay, ik heb wat nare dingen over de Amish verteld. Vandaag voel ik me daar ook niet zo prettig onder omdat ik de Mennonieten daar niet bij in betrokken heb.

Dat is nou ook precies wat we nog nodig hadden. Nog zo’n gekke godsdienstige sekte met vreemde hoofddeksels. ‘Wij behagen God en de rest van jullie gaan naar de hel in een draagmandje. Heeft u wellicht belangstelling voor één van onze taarten?’.

Ik wil jullie nu een Bijbeltekst meegeven.
Galaten 5:1 Opdat wij waarlijk vrij zouden zijn, heeft Christus ons vrijgemaakt.

Hier moet je nou eens even heel goed opletten! Christus maakte ons vrij met een doel! Namelijk om ons echt vrij te maken! Waarom gebruikt Paulus hier die idiote overdaad aan dezelfde uitdrukkingen hier? Dit is gewoon apart!

De reden is dat Paulus al wist dat er van dat soort vreemde gasten op deze wereld rondlopen, zoals de Amish en de Mennonieten, die dan wel zeggen dat ze vrij in Christus zijn, maar die zich dan vervolgen helemaal laten vastbinden met zoveel regels en voorschriften dat ze zelfs niet eens rubberen banden op hun tractoren kunnen plaatsen.

Hun teenagers mogen zelfs niet eens naar Led Zeppelin luisteren! Ik weet hoe verschrikkelijk dit moet zijn! Kan je het je voorstellen? Het is al beroerd genoeg als je de hele dag paardenpoep moet scheppen, als je dan ook nog niet eens tussendoor naar ‘Stairway To Heaven’ kan luisteren! Kan je je dat voorstellen?

I weet het niet. Wat zal de Mennonietische versie van ‘Stairway To Heaven’ (Trap naar de hemel) dan wel zijn? Geen idee! ‘Elevator To Hell’ (Lift naar de hel)? Dat moet dan wel een lift zijn die door benzine wordt aangedreven.

Wat? Een Amish Rockband! Ja, ik zou maar wat graag deel uitmaken van een Amish Rockband. Ik zou best wat liederen willen schrijven voor een Amish Rockband. Kan je je een beetje voorstellen wat voor soort liederen ik dan zou moeten schrijven?

Long Cool Woman In A Dark Blue Coockin’ Apron’ (Lange toffe vrouw in een donkerblauw kookschort). Dat zou mijn hit zijn. Dat zou op de A kant staan van mijn singletje. De B kant zal dan zoiets worden als ‘Byebye Miss American Rhubarb Pie’ (Vaarwel juffrouw Amerikaanse Rabarbertaart). Dat zou ik dan schrijven en uitvoeren.

Wat ik probeer te zeggen is dat God ons niet vrijgemaakt heeft opdat wij weer opnieuw verward zouden raken in godsdienstige gebondenheid. Het is echt heel zeldzaam dat je diezelfde uitdrukkingen zo dicht op elkaar herhaald ziet worden.
Om echt vrij te zijn heeft Christus jou bevrijd!

Hij heeft jou dus vrijgemaakt opdat jij nu ook echt vrij kan zijn! Het is de bedoeling dat je daar nu ook in gaat leven. Hij wenst dat je dit nu ook praktiseert. Het is niet Gods wens dat je het ergens als een godsdienstige theorie goed wegbergt om daarna als een monnik verder te leven en voor de rest van je leven nog lekkere gelei te maken.

O ja, jullie christenen waren behoorlijk zelfvoldaan terwijl ik die Amish met mijn drietandige hooivork aan het ziften was. Jullie kwamen er lekker makkelijk vanaf. Maar zo zit het niet! Baptisten! Methodisten! Wat een stel afgrijselijke namen voor godsdienst! Wie is daar ooit mee begonnen?

Er zal echt wel nooit een zekere meneer Methodist geweest zijn. Ook gehoord van een man die Methode heette?
‘Sorry meneer, ben u een methodist?’
‘Ja, dat ben ik inderdaad!’
‘Wat is de sleutel voor jullie godsdienst? Genade?’
‘Nee meneer. Wij hebben een methode!’

Dat is toch even geweldig! Het enige verschil tussen een baptist en een Amish is dat een baptist wel een snor mag laten groeien.

Godsdienst zet de schijn van vrijheid op terwijl je het toch niet echt kan uitleven. Als je wel vanuit die vrijheid wil leven drijf je de hele godsdienst tegen je in het harnas. Ze zullen de Bijbel voortdurend misbruiken om je te veroordelen.

Stel dat iemand daadwerkelijk uit genade zal leven door gewoon een sigaartje te roken of door bier te drinken of door naar een film te kijken, dan buitelt de hele godsdienst over je heen.

De wereld vertrouwt feitelijk meer op God in al hun potentieel morele falen en hun vreugdes in het leven of hun gewoontes dan christenen. Wat is volgens jou de reden dat de wereld een hekel heeft aan het christendom? Ze verwachten dat als ze hun vertrouwen op Christus zouden stellen dat ze dan veranderd worden in eigengerechtige robotten.

Nee! Het leven van Christus zal dat nooit doen, maar het leven van het christendom doet dat wel degelijk! Het werkelijke christenleven houdt in:
Om echt vrij te zijn heeft Christus jou vrijgemaakt!

Dat is het leven van Christus! Dat is het echte christenleven! Dat is geen theorie. Vrijheid is geen idee die je intellectueel kunt overdenken om dan verder als nonnen door het leven te gaan.

De wereld denkt dat ze eerst schoon schip zullen moeten maken voordat ze tot Christus kunnen komen. Dat zullen ze echter nooit doen omdat ze gelukkig zijn. Zij genieten van het leven. Ze roken een sigaartje, drinken een biertje.

Veel meer mensen zouden dolgraag gelovigen worden als ze het alleen maar wisten dat Christus ons vrijgemaakt heeft om echt vrij te zijn. Hij heeft ons bevrijd opdat we vrij zouden zijn, niet opdat we onszelf weer aan banden leggen met nieuwe en nog heiliger variaties aan regels.

Christus heeft ons niet vrijgemaakt opdat we nu ellendige mensen voor Jezus kunnen zijn of opdat we onszelf nu zouden kunnen kruisigen.
Romeinen 6± 6 dit weten wij immers, dat onze oude mens mee gekruisigd is,
Romeinen 6:4 Wij wandelen in nieuwheid van het leven.

Vrijheidberovers! Ja, die zijn er wel degelijk! Professionele vrijheidberovers! Op elke straathoek staan ze verstopt. Wow! Ik vraag me af of dat nou toeval is: Er staat ook een kerk op elke straathoek. Hmm. Dat moet ik eens uitzoeken.

Mijn vriend Clyde Pilkinton in Pensylvania schrijft een nieuwsbrief. Dat heet ‘Het Aantekenboekje Van De Bijbelsstudent’. Hij heeft daar een fantastisch artikel in geschreven: ‘De Vrijheid Van De Gelovige’. Vandaag heb ik het over die vrijheid.

Je kan het vinden in aflevering 253 van ‘Het Aantekenboekje Van De Bijbelsstudent’. Online kan je je opgeven voor een abonnement. Daar kan je ook al het andere werk van Clyde terugvinden. Het is echt een te gekke website: ‘www.studshelf.com’.

Dit is Martin Zender. Bedankt dat je weer op me afgestemd was. Hier komt nog even een regel om jullie, sigaarrokers, wat leiding te geven. Die regel komt van Mark Twain. Zoals je wellicht weet, of misschien ook niet weet, Mark Twain vond het heerlijk om sigaren te roken. Hij had echter wel degelijk regels die zijn gedrag sturing gaven. Hij was echt niet helemaal losgeslagen, of zoiets. Hij zei altijd: ‘Ik rook nooit tijdens het slapen en ik ……. (onduidelijk wat hij hier zegt. Ik heb het ook niet als een echte Mark Twain uitspraak teruggevonden).

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende