U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

De Braadpan In

Hallo iedereen, daar ben ik weer.
Dit is Martin Zender met het Vroege Gek Verslag.
Weerhoudt dit absurd vroege tijdstip van de dag me ervan om jullie onderwijs te geven over Romeinen 14? Totaal niet!

Ik zal mijn best doen om mijn onderwijs voor 6 uur ’s morgens afgerond te hebben. Helaas is het nu al 5 uur zevenendertig. Ik betwijfel of ik na 6 uur zelfs nog weet hoeveel hoofdstukken de Romeinenbrief heeft.

Romeinen 14 gaat over de vrijheid die wij in Christus bezitten om bepaalde dingen te doen. Wat bedoel ik nou feitelijk met die bepaalde dingen die wij nu mogen doen? Precies datgene wat je al dacht dat ik bedoelde.

Heb jij ook al door dat het uitgerekend de zwakken in het geloof zijn die telkens komen met:
NEE! NEE!! NEE!!! NEE!!!! NEE!!!!! NEE!!!!!! NEE!!!!!!! NEE!!!!!!!! NEE!!!!!!!!!
Nee’ is zo ongeveer het gebruikelijke antwoord op vrijwel alles.

Ik heb het dan zelfs over zulke onschuldige pleziertjes als ‘tandpasta op je neus smeren’.
‘GEEN TANDPASTA OP JE NEUS SMEREN! STOP DAARMEE!!’
In Christus heb jij de vrijheid om tandpasta op je neus te smeren. Daar wil ik het met jou over hebben.

Verbazingwekkend genoeg is het eerste voorbeeld dat Paulus hier naar voren brengt niet het tandpasta aanbrengen op je neus. Paulus voorbeeld gaat over ‘eten’. Het gaat over die persoon die ervan overtuigd is dat hij vrij is om alles te eten.
Romeinen 14: 1-2 Aanvaardt de zwakke in het geloof, maar niet om overwegingen te beoordelen. De één gelooft, dat hij alles eten mag, maar de zwakke eet plantaardig voedsel.

Natuurlijk wil je gezond eten. Moet je ook beslist doen. Wat ik echter wil zeggen is dat je niet hoeft te tobben of God misschien wel kwaad op je zou zijn of je zelfs zou veroordelen omdat je vlees eet. God veroordeelt het eten van vlees niet. O nee!

Er was een tijd dat de jood geen varkensvlees of schelvis of van die kleine snacks kon eten. Nu kunnen we, God zij dank, alles eten wat we maar willen.

De zwakke in het geloof was, binnen het verband zoals Paulus het hier opschrijft, degene die alleen groente at. Je weet wel, zoals limonadepuddinkjes en kauwgom dat naar appel smaakt. Het is alsof hun geweten helemaal doorgedraaid is: ‘Stop met het eten van wat niet groen is!! Stop met het eten van wat niet groen is!!!!’

Kijk, we zijn vrij om van alles te doen in Christus. Het punt dat Paulus hier echter wil overbrengen is dat we niet onze vrijheid zo zouden gebruiken dat de andere, zwakkere gelovigen ook zo zouden handelen en daarmee in hun geweten aangeklaagd zouden worden.

Wij hebben dus alle vrijheid om alles in Christus te doen wat we willen terwijl zij, de zwakkeren, die vrijheid niet bezitten om precies hetzelfde te doen. Kon je dat allemaal nog een beetje volgen? Ja toch? Ja? Ja!

Dit gedeelte spreekt niet alleen over voedsel. Paulus heeft het ook over dagen.
Romeinen 14: 5 Deze immers stelt de ene dag boven de andere, gene stelt ze alle gelijk. Ieder zij voor zijn eigen besef ten volle overtuigd.
Zo heb je bijvoorbeeld die goser die helemaal uit zijn dak gaat van Kerstfeest.
(Martin uit zijn dak met ‘Stille Nacht’)
Romeinen 14: 6 Wie aan een bepaalde dag hecht, doet het om de Here, en wie eet, doet het om de Here, want hij dankt God; en wie niet eet, laat het na om de Here en ook hij dankt God.

Hij gaat uit zijn dak tot eer van de Heer. Dat is prima. Dat is nou eenmaal zijn ding. Maar die man die deze heidense feestdag behandelt als elke andere dag?
(Martin als Kerstman: 'Wat een idiote verlakkerij tot eer van de Heer!')

Kijk, iedereen heeft wel iets waar hij helemaal voor gaat. Ja, jij hebt ook zo jouw ding. Ik weet het gewoon. Is het kandelaar snuiven? Is het koelkast strelen? Misschien eet je wel het snorhaar verleidende kalkoen geurende kattenvoer? (Martin: ‘Mm, mm, knapperig aan de buitenkant, zacht aan de binnenkant.’). Jouw ding is misschien keukenpapier rollen.

Wat is mijn ding? Ik weet niet of ik dat wel zal vertellen.
Wacht een eventjes.
Laat me hier eens rustig over nadenken.

Okay, ik zal het je vertellen.
Mijn ding is het uitlikken van de zoute olijfolie uit een kleine gietijzeren braadpan.
Ik ontdekte dat als ik de zout aan mijn eieren toevoegde in mijn kleine gietijzeren braadpan, dat er dan een verrukkelijk restant van het mengsel van zout en olijfolie achterbleef, waar ik mijn eieren in gebakken had.

Heb ik al gezegd dat dit restant echt verrukkelijk is? Als ik dat nog niet gedaan heb, dan was dat wel mijn bedoeling. Ik werd echter al snel te ongeduldig om mijn vinger te gebruiken om dit verrukkelijk restant te verkrijgen.

Filmtekst
Als je zwak in het geloof bent, stop dan nu!

(Met galm: Al spoedig begon ik dit verrukkelijk restant regelrecht uit de braadpan te likken.)

Filmtekst
Nieuwe christenen! Probeer dit niet zelf! Wat je hier aanschouwt vereist een overvloed aan geloof….. en een belachelijke zelfverzekerdheid.

Goed, ik deed altijd mijn best om te zorgen dat niemand anders hier achter kwam ….. tot op vandaag. Niet dat ik eraan twijfel dat God dit wel goed vindt, maar ik wil niet dat anderen struikelen vanwege mijn vrijheid in Christus.
‘Jij?! Predik jij het evangelie?!’

Dit is nu precies wat de apostel Paulus zegt in Romeinen 14.
Romeinen 14: 15 Indien je broeder door iets, dat jij eet, gegriefd wordt, wandel je niet meer naar de eis van de liefde. Breng niet door je eten hem in het verderf, voor wie Christus gestorven is.

(Martin likt weer de pan uit en zegt met een idiote stem: ‘Ik heb geen geloof’.)

Nu komt er een makkelijke tekst om te onthouden:
Romeinen 14: 14 Ik weet en ben overtuigd in de Here Jezus, dat niets uit zichzelf onrein is; alleen voor hem, die iets onrein acht, is het onrein.

Op zichzelf is dus niets onrein. Uitsluitend voor diegene die vindt dat het wel onrein is, voor die is dat dan ook onrein. Dat is toch cool! Iets is uitsluitend onrein als je denkt dat het onrein is. Luister maar eens naar de volgende tekst:
Romeinen 14: 20 alles is wel rein, maar het is verkeerd voor een mens, als hij door zijn eten tot aanstoot is.

Als iemand dus iets eet en hij struikelt daardoor in zijn geloof, dan gaat het mis. Als zijn geweten hem dus dwars zit, dan is het voor die persoon ook zonde. Zit je geweten je niet in de weg. Pats! Eet het dan maar! Schep er alleen niet over op bij die arme zwakke gelovige.

Romeinen 14: 21 Het is goed geen vlees te eten of wijn te drinken, noch iets, waaraan je broeder zich stoot.
Dan heb ik hier nog een heel blij Bijbelvers. Daarmee neem ik afscheid van jullie om me weer terug te trekken met mijn gietijzeren pannetjes.

Romeinen 14: 22 Hou jij het geloof, dat je hebt bij jezelf voor het aangezicht van God. Gelukkig is hij, die zich geen verwijten maakt bij hetgeen hij goed acht.
Als je jezelf niet oordeelt bij dat wat je doet, dan ben je dus gelukkig. Hou dat geloof maar lekker bij jou en de Heer.

Nogmaals, geniet van het hele hoofdstuk. Geniet van alles wat Gods genade en het geloof van God in jou wilt uitwerken. Wees gewoon voorzichtig met je oma! Ik ben Martin Zender en wij zien elkaar de volgende keer bij het Vroege Gek Verslag.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende