U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Werelds Grootste Evangelist Verprutste Het

Hé, wie was de grootste evangelist van de wereld? Nee, ik was dat niet. Ik ben de grootste evangelist van de wereld! Ik vroeg aan jullie wie die grootste evangelist van de wereld was!

O ja, allereerst: Dit is het Vroege (Slaat een ei kapot op de rand van een koekenpan) Gek Verslag. Ik kan je vertellen dat ik vandaag zit te knetteren (zoals het ei in de pan). Ik zit pal voor mijn uitermate vernieuwende en zichtbaar fantasierijke witte muur.

Ik trok een keertje een stukje plakband van mijn muur en toen liet de verf los in de vorm van Afrika! Ik vraag me af wat God me probeert te vertellen. Bedoelt U dat ik naar Afrika moet gaan, Heer? Maar als ik nu niet naar Afrika wil? Maar nu moet ik wel omdat de verf losliet in de vorm van Afrika. Bedankt voor de boodschap! Ratten!

Mijn naam is Martin Zender. Maar alle gekheid op een stokje, nu we het toch over het Vroege Gek Verslag hebben, besef je wel dat als jij een ei eet, ik heb er hier zo één (laat een ei zien), als jij een ei eet dan eet je eigenlijk het product van de ovulatie van de kip als ontbijt.

(Roept) ‘Ga eens even kijken of de kippen al geovuleerd hebben!’
Het gaat de kip naar de wijze der kippen, okay? Kunnen we open en eerlijk tegen elkaar zijn? We zijn volwassenen onder elkaar. Volgens mij moet dat lukken. We eten het ook nog eens!

We eten het in vredesnaam! We bakken het, we koken het, we pocheren het, we doen er zout en/of peper op en dan dienen we het op met plakjes tomaat. We stoppen het in cakebeslag. Met Pasen doen we er van alles en nog wat mee en we gooien het naar passerende auto’s.

We zijn zo ongemakkelijk met dit onderwerp dat we zeggen dat de kip een ei legt. Heel veel vrouwen hebben hun menstruale cyclus elke maand. Je weet wel, ze ovuleren precies eender als die kippen. Dat is echt waar. We zeggen echter nooit:
‘Waarom zit Gloria zo te mokken?’
‘O, ze legt momenteel een ei’.
Wat is daar nou fout aan?

Mijn vraag vanmorgen aan jullie is de volgende: Het is, weet je, alweer tien voor zes. Mijn vraag vanmorgen is: Wie was de grootste evangelist van de wereld? Als jij nu zegt dat Jezus Christus dat was, dan zit je er verschrikkelijk naast! Hij was een trieste mislukking, als het om Zijn evangelist zijn draait. Ik doel dan op de tijd van Zijn aardse bediening.

Hier is Hij. Hij is de Zoon van God. Hij heeft een onbeperkte voorraad Geest. Tijdens Zijn leven krijgt Hij het echter alleen maar voor elkaar dat slechts twaalf mensen Zijn intieme denkbeelden over het onderwerp ‘God’ beluisteren.

Ja, ik weet dat Hij die 5.000 mensen bij elkaar kreeg, maar die waren er vooral vanwege de vissen en broden. Dat is nou juist het punt. Zolang men maar iets te eten heeft, de kreupele mensen hun matrassen maar kunnen opnemen, of als de blinden hun gezichtsvermogen terugkrijgen, dan zijn de mensen er gelijk als de kippen bij.

Ja, met dat soort zaken had onze Heer volgelingen. Maar toen Hij begon te prediken over het kruis kwam er in de laatste twaalf uren van Zijn leven zelfs verdeeldheid onder de twaalven.

Nu moet je eens als contrast de persoon Jona goed bekijken! Die vogel was om te gillen van het lachen! Hij was echt de meest succesvolle evangelist in de hele Bijbel. Dat terwijl de man er zelf echt helemaal niets van bakte.

De Heer had onbeperkte macht, maar het was niet Gods bedoeling om op dat moment de wereld tot God te brengen. Het kwam niet overeen met Gods timing. Ik vertel dit wel eens aan mensen als ze gefrustreerd zijn nadat ze Gods waarheid met hun familie wilden delen en die mensen het gewoon niet leken te vatten.

Ik raakte vroeger zelf ook enorm gefrustreerd hierover. Ik dacht dat als ik nu maar de perfect juiste woorden weet te vinden, als ik de echt goede voorbeelden gebruik, dan zullen de mensen het toch wel oppikken?! Ik veroordeelde mezelf er ook om. Ik vroeg me af wat er nou niet deugde aan mij. Ik moet dan toch wel een beroerde evangelist zijn, of zo iets.

Ineens drong het tot me door! Ik dacht: Krijg nou wat! Jezus zelf heeft hier ook totaal in gefaald. Toen kwam ik tot het besef dat het allemaal te maken heeft met Gods timing. Toen begreep ik ook dat zelfs als Jezus zelf hier zou komen om het deze mensen uit te leggen ze het nog altijd niet zouden begrijpen.

De mens kan het niet vatten zolang het niet Gods timing is. Maar aan de andere kant: Een kikker kan kwaken en wanneer het het juiste tijdstip van God is, dan gaat ineens die knop om en vatten ze het.

Als we het nu toch over kwakende kikkers hebben, zijn we weer helemaal terug bij het onderwerp ‘Jona’. De grootste evangelist in de Bijbel! Deze vogel was echt een volslagen idioot! Hij was in zekere zin achterlijk, als je het me toestaat. Maar God zegende hem.

Hij was de eerste man in de Bijbel die opgegeten is door een grote vis. God wil dat hij naar Ninevé om daar tot de inwoners te prediken. Deze inwoners moesten zich blijkbaar ergens van bekeren.

Dit waren nogal vreemde snuiters en Jona zei tegen God dat hij daar geen trek in had. ‘Ik wil dat niet!’ Nou denkt Jona dat hij van God kan wegrennen door in een ‘grote’ boot te stappen en weg te ‘zeilen’. Je ziet dus wel gelijk dat Jona niet het grootste licht op deze aardbol was. Hij is in feite nog dommer dan het achterwerk van een varken.

Hij zeilt dus weg bij God vandaan en dan komt er een grote storm. De mariniers, dat zijn de andere mannen in dat schip, zij krijgen door dat Jona het probleem vormt. Ze ontdekken dat omdat Jona hen dat zelf vertelt. Hij zegt: ‘Deze storm ligt aan mij! Ik ben nog dommer dan het achtereind van een varken! Als jullie me overboord gooien dan zal alles weer in orde zijn!’

Jona 1: 12 Hij
[Jona] antwoordde hun: Neemt mij op en werpt mij in de zee, en de zee zal ophouden tegen jullie te woeden. Want ik weet, dat door mijn schuld deze zware storm tegen jullie is opgestoken.

Die mariniers, ook al waren het heidenen, het waren geen Israëlieten, het waren eigenlijk best behoorlijk fatsoenlijke mensen. Je kan daarover lezen in het boek Jona. Die mariniers zeggen dat ze het niet gaan doen omdat het niet juist is, het is ethisch niet verantwoord en het is tegen alle zeeregels. We zouden vannacht geen oog dicht kunnen doen. We zouden zo door de grond zakken of wat die Middelandse Zeelieden ook gewend waren om te doen na zoiets.

Jona houdt echter voet bij stuk en staat erop dat ze het wel doen en zij zeggen: Okay! Ze gooien hem overboord en de storm hield ermee op.
Jona 1: 15 Daarna namen zij Jona op en wierpen hem in de zee, en de zee hield op met woeden.
De rest van het verhaal ken je wel.

God stuurt een zeer grote vis die Jona opslokt.
Jona 1: 17 Yahweh beschikte een grote vis om Jona in te slokken;
Dat is eigenlijk het gekke. De vis die Jona opslokt redt feitelijk het leven van Jona. Weet je, dan heb je zo’n slechte dag, dat het beste wat je die dag is overkomen is dat je opgeslokt werd door een grote vis. Denk je eens in dat die vis ook nog ovuleerde! Ahhh!

Dwars door dit hele gedoe krijgt Jona dan toch het idee om maar in Ninevé te gaan prediken. Moet je nou goed eens opletten hoe hij dit aanpakt. Dit is echt de grote giller. Dit wil ik jullie toch echt heel goed laten zien.

Jona 3: 3-8 Toen maakte Jona zich op en ging naar Ninevé, overeenkomstig het woord van Yahweh. Ninevé nu was een geweldig grote stad, van drie dagreizen. En Jona begon de stad in te gaan, een dagreis, en hij predikte: Nog veertig dagen en Ninevé wordt ondersteboven gekeerd! En de mannen van Ninevé geloofden God en riepen een vasten uit en bekleedden zich, van groot tot klein, met rouwgewaden. Toen het woord de koning van Ninevé bereikte, stond hij op van zijn troon, legde zijn opperkleed af, trok een rouwgewaad aan en zette zich neer in de as. En men riep uit in Ninevé op bevel van de koning en van zijn groten: Mens en dier, runderen en schapen mogen niets nuttigen, niet grazen en geen water drinken. Zij moeten gehuld zijn in rouwgewaden, mens en dier, en met kracht tot God roepen en zich bekeren, een ieder van zijn boze weg, en van het onrecht dat aan hun handen kleeft.

De koning trekt een rouwkleed aan en gaat in de as zitten en dan roept hij echt iedereen op om hetzelfde te doen en zich te bekeren! Een oproep van de koning! Kijk, dat is een serieuze zaak! Je weet dat dit serieus is! Ik het kort komt het erop neer dat hij iedereen oproept om zich te bekeren en ze doen het gelijk!

Het punt dat ik bij dit onderwerp wil maken is dat deze vogel, Jona, totaal geen enkele inspiratie bezit of toont. Dit was in de verste verte geen geïnspireerd betoog, mensen! Hier heb je zeker niet van doen met een begaafd spreker.

Jona heeft geen predikantenopleiding gevolgd. Ik heb geen idee wat hij wel gevolgd heeft, maar hij is een absolute mislukkeling! Luister nu eens goed naar zijn geweldige preek:
Nog veertig dagen en Ninevé wordt ondersteboven gekeerd!

(een cartoonvrouwtje)
Ik denk dat mijn ontbijt daarbij inschiet.
(een cartoonmannetje)
Mijn God! Dat is wel het allerbelabberdste soort evangelisatie dat ik ooit gehoord heb.
(een cartoonvrouwtje)
Ik zou toch bijna liever Dan Sheridan horen.
Bijna.

Weet je, ik heb een beetje een fantasietje dat Jona dit met het stemmetje van Eeyore doet. Je weet wel die slome ezel uit Winnie The Pooh:
Nog veertig dagen en Ninevé wordt ondersteboven gekeerd!
Ik heb dan zo het idee dat hij dit zegt met zijn hoofd helemaal naar beneden gezakt terwijl hij die boodschap van een spiekbriefje afleest. Ik denk namelijk dat die gozer nog niet eens helder genoeg is om acht woorden achter elkaar te onthouden.

Dit is evangelisatie met Gods kracht erachter. Die hele stad bekeerde zich, inclusief de koning.
Jona 4: 11 Zou Ik dan Ninevé niet sparen, de grote stad, waarin meer dan honderdtwintigduizend mensen zijn?
Dus 120.000 mensen bekeerden zich op de prediking van Jona. Ongelofelijk! Onze Heer kwam in Zijn dagen zelfs niet in de buurt van zo’n evangelisatieresultaat! Ook Paulus niet. Ik heb nog niet eens de 110.000 bereikt.

Het punt is, mensen, dat als God wil dat er iets gebeurt dat dan zelfs zo’n slome duikelaar als Jona het tot stand kan brengen. Dat is dan niet vanwege de geweldige kracht van Jona, maar vanwege Gods kracht. Wanneer God het echter niet wil laten gebeuren dan is zelfs Jezus Christus niet in staat om het te verwezenlijken. Hij was er ook niet toe bestemd om dit te verwezenlijken tijdens Zijn aardse dienst

Span je in! Doe je best! God zal je inspanningen belonen.
1 Corinthe 3: 6 Ik heb geplant, Apollos heeft begoten, maar God gaf de wasdom.
Jij plant. Iemand anders begiet het en God zelf geeft de groei, of Hij doet dat niet. Doe je taak en ontspan. De resultaten liggen in Zijn hand. Je kan natuurlijk ook opgeslokt worden door een enorm grote ovulerende vis.
Dit is Martin Zender met het Vroege Gek Verslag. Volgende keer ben ik weer bij jullie terug en ik heb geen idee waar ik het dan over zal hebben.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende