U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Martin Zender Interview 2a (Vervolg) - Concordant Broadcasting

Ted Alm
Mijn gast is Martin Zender. Een bekend schrijver die nogal kritisch commentaar op zijn werk kreeg in de Chicago Tribune, The Atlanta Journal en andere kranten. Hij is de schrijver van het boek ‘Kerkverlating Zonder Godverlating. Zeven Redenen Om Uit Het Doosje De Springen’.
Wat zijn nou een paar van die redenen om uit de doos te springen? Je hebt er zeven.

Martin Zender
De belangrijkste reden is natuurlijk dat God niet in een doosje leeft. Het is de meest voor de hand liggende reden, maar voor zeer veel mensen is dit als een soort openbaring.
Uiteindelijk onderwezen ze me dit ook in de Katholieke Kerk, dat God in een doosje leefde. Natuurlijk is God veel groter dan dat. Hij heeft het alles in Zijn hand.
Een andere reden om de kerk te verlaten zinspeelde ik al op. De kerk graaft mensen helemaal vast in haar eigen geestelijke sleur. Het is zo makkelijk om helemaal op te gaan in je eigen kerkelijke groepering. Het maakt dat je zelfs helemaal geen zicht meer hebt buiten die groepering.
De kerk houdt mensen in haar greep via haar gebouwen. Sommige mensen denken dat je God niet kan vereren buiten het instituut. Dit is wellicht behoorlijk extreem en ik wil niet zeggen dat dit op iedereen van toepassing is, maar het is een verleiding. Daarom jagen sommigen hun kinderen op om klaar te zijn om naar de kerk te gaan. Dat lijkt me toch een slechte zaak.
Opnieuw een reden waar ik ook al over gehad heb. Jezus zelf zou niet naar de kerk gaan.
Wat de kerk in werkelijkheid is, zijn de mensen. Je gaat niet naar iets voor mensen. Je komt samen met mensen. Dat kan echt overal gebeuren.
Naarmate we verder komen worden de redenen ook steeds radikaler.

Ted Alm
Je stelt in je boek ook dat de christelijke godsdienst verwarrend en hypocriet is. De meeste mensen zullen het er wel mee eens zijn dat er huichelaars in de kerk zitten, maar wat is er zo verwarrend aan de christelijke godsdienst?

Martin Zender
Ik denk dat christendom het beeld van God verwart. Dit is nou ook precies de oorzaak waarom ik dit boek ben gaat schrijven. God wordt aangekondigd als genadig en liefdevol en als je bij ons komt dat zal God voor alles zorgen en je hoeft dan echt niets meer te doen. Dat is de advertentie waarmee ze de mens oproepen om bij hen te komen en dan hoeven ze echt verder niets meer te doen. De boodschap is dus niets anders dan God alleen en dat is zo iets goeds voor de mensen.
Dan komen ze binnen en dan krijgen ze te horen dat als ze woensdag komen om zich te laten dopen dat dit al een heel stuk de goede richting op gaat. Als je de tienden geeft, als je trouw blijft aan de Heer, als je maar in de goede leer gelooft, als je het zondaarsgebed bidt, dan zal het ook gaan werken.
In wanhoop gaan de armen de lucht in en men roept uit: ‘Hé, wacht een even. Je zei dat het alles vanuit God kwam. Nu leg je de druk op mij?’
Dat is de verwarring waar ik het over heb. Dat is volgens mij één van de belangrijkste redenen waarom de wereld wegrent van de christelijke godsdienst.

Ted Alm
Martin, kan jij nog iets positiefs in de georganiseerde godsdienst terugvinden? Iets dat opbouwend is?

Martin Zender
Nou, Ted, ik moet dit de Katholieke Kerk nageven dat zij het kruisbeeld boven het altaar hebben opgehangen. Daardoor wist ik dat het sterven van Christus gigantisch was. Er moest iets heel, heel erg belangrijks aan dat sterven van Jezus Christus verbonden zijn. Maar helaas hebben ze me nooit verteld wat dat dan wel was. Ze ontkenden zelfs dat Hij ook maar iets gedaan had omdat ik mijn zonden telkens opnieuw weer moest biechten en mijn gebeden moest opzeggen om weer met God in het reine te komen.
Okay, ik denk dat georganiseerde godsdienst wel een soort emotionele troost biedt en ook een sociale troost. Ik kan echter precies dezelfde troost ontvangen in een totaal andere soort organisatie. Iemand zei me een keertje: ‘Maar Martin, ik voel me zo goed in mijn kerk. Ik voel de aura van rust en stilte’. Ik zei dat ik me precies zo voel bij Barnes & Noble (een boekenzaak).
Als het ook echt alleen maar een sociale organisatie was dan zou ik er geen moeite mee hebben, Ted. Als het er alleen om ging dat we elkaar omhelzen, elkaar de handen schudden en dan ook nog een donut krijgen dan zou dat op zich prima zijn. Maar deze organisatie presenteert zichzelf als HET Antwoord, HET Venster tot God. Zij zullen je wel vertellen wie God is. Daar komt mijn afwijzing vandaan.
De emotionele en sociale voordelen worden verreweg overschaduwd door het negatieve beeld dat mensen van God krijgen dankzij deze instituten.

Ted Alm
We hadden het er al eerder over dat je geen hervormer bent. Je bent meer de revolutionair. Als je nu wel een hervormer zou zijn, wat had je dan graag veranderd willen zien binnen het instituut van de kerk?

Martin Zender
O mensen! Ik denk vrijwel nooit in dat soort termen van verandering. Mijn verandering zou, denk ik, zijn dat de kerk gewoon buiten op het gras begint.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende