U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Martin Zender Interview 2a - Concordant Broadcasting

Martin Zender
Hier is Martin Zender weer. Vanwege de ingekorte tijd gaan we nu gelijk door met deel 2 van mijn interview uit 2001 met Ted Elm van WWJC in DeLute, Minnesota.
We hebben het over het onderwerp hoe je de kerk kan verlaten zonder God te verlaten. Mocht je de vorige delen gemist hebben dan kan je het terugvinden bij Martinzender.com.
We gaan nu weer verder.

Ted Alm
Martin, waarom zou je nou niet gewoon actief zijn binnen het systeem? Waarom ga je niet gewoon naar de kerk om het van binnenuit te veranderen in plaats van dat je er helemaal buiten staat?

Martin Zender
Dat is natuurlijk ook een mogelijkheid. Ik denk echter dat het systeem al te ver gegaan is. Ik denk dat het nu te laat is om nog te veranderen. Jezus zelf heeft ook het Joodse instituut proberen te veranderen in Zijn tijd. Ik bekijk die tijd vanwege de vele overeenkomsten die je tegenwoordig ook weer terugvindt. Ik zag niet dat Jezus die instituten veranderde. Ik zag dat Hij hun tafels omver gooide. Ik hoorde Hem zeggen dat wie nu wilt aanbidden de Vader moeten aanbidden in Geest en in waarheid.
Johannes 4: 23-24 Het uur komt en is nu, dat de waarachtige aanbidders de Vader aanbidden zullen in geest en in waarheid; want de Vader zoekt zulke aanbidders; God is geest en wie Hem aanbidden, moeten aanbidden in geest en in waarheid.
Hij gaf niemand de opdracht om het instituut binnen te gaan om daar te onderwijzen hoe het moet. Zij waren zo ver heen dat ze hun eigen Messias vermoorden.

Ted Alm
Je ziet jezelf dus duidelijk niet als een hervormer. Zie jij jezelf als een revolutionair?

Martin Zender
Precies! Weet je, ik heb moeite met de gedachte dat ik mezelf als iets zie. Dat zou lijken alsof ik mezelf zie als één of ander soort leider of hoofd. Dat ben ik helemaal niet. Ik zit gewoon in hetzelfde schuitje als elk ander.
Ik voel me eigenlijk net als dat joch dat naar de keizer wees in dat verhaaltje over de kleren van de keizer. Dat joch riep: ‘Hé kijk, de keizer is naakt!’ Er was een kind nodig om het te zeggen en toen kwam langzaamaan de reactie: ‘Ja, weet je, dat dachten wij zelf ook al’. Ze hadden gewoon het lef niet om het te zeggen.
In plaats van dat ik mezelf zie als een hervormer zie ik mezelf eerder als die onbeschaamde vlegel die zaken aanwijs die eigenlijk overduidelijk zijn voor alle mensen, maar waarvan niemand de moed had om het uit te spreken.

Ted Alm
Hoe zijn de reacties op je boek tot nu toe?

Martin Zender
Dat is een goede vraag. Het was nogal verrassend voor me omdat ik telkens als ik over deze dingen spreek mijn harnas aantrek om klaar te zijn voor het grote gevecht. Ik merkte echter dat zodra ik over dit onderwerp begin mensen, waarvan ik echt vijandschap had verwacht, de punten die ik opnoemde reëel vonden en er zelfs zelf ook over liepen te denken.
Dan is het ook nog zo dat ik nogal wat Bijbelplaatsen citeer in mijn boek. Ik ben een leraar en ik wil toch wel graag wat ik zeg over de kerk Bijbels onderbouwen. Ik ontdekte uit de reacties dat er veel meer mensen ontevreden zijn over de kerk dan we denken. Ze hadden eigenlijk al een tijd zitten wachten op het moment dat eindelijk iemand hier een standpunt over in zou nemen. Vandaar dat er een juich kwam van: ‘Ja!!!’
Ik was dus best verrast door de reacties.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende