U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Martin Zender Interview 1b (Vervolg) - Concordant Broadcasting

Ted Alm
Mijn gast voor dit onderdeel is Martin Zender. Een bekend schrijver die nogal kritisch commentaar op zijn werk kreeg in de Chicago Tribune, The Atlanta Journal en andere kranten. Hij is presentator van een talkshow in Cleveland, Ohio. Dan geeft hij nog een nieuwsbrief uit en hij is de schrijver van het boek ‘Kerkverlating Zonder Godverlating. Zeven Redenen Om Uit Het Doosje De Springen’.
Je zegt ergens in je boek dat er zeven redenen zijn om uit de doos te springen. Je zegt in je boek iets wat veel evangelische christenen maar moeilijk zullen kunnen geloven. Waarschijnlijk hebben ze er nog nooit echt over nagedacht. Je zegt dat Jezus geen christen was. Wat bedoel je daar nou eigenlijk mee? Is er niet een betere aanpak om je stelling over te brengen?

Martin Zender
Okay, waarschijnlijk heeft het toch enige uitleg nodig. Toen Jezus hier op aarde rondwandelde was Hij een uitgesproken tegenstander van de georganiseerde godsdienst van die tijd. Dat weet iedereen toch wel. Waar de echte geestelijke zaken gebeurde dat was bij het meer van Galilea of in de bergen. Het was een tamelijk los gebeuren. Vrij snel daarna ontaarde ook het christendom. Christendom was wat men al vrij snel onder het christelijk geloof verstond. Dit ontaarde in een systeem.
In 312 na Christus maakte keizer Constantijn het christendom tot de officiële godsdienst van zijn keizerrijk. Ik denk dat we ons zeker moeten afvragen of als Jezus Christus vandaag zou terugkomen Hij zich zou voegen in dit ontaarde systeem, deze christelijke godsdienst?
Ik stel, en ik weet dat dit een nogal controversiële stelling is, maar ik geloof dat christendom opnieuw tot een officiële godsdienst is verworden. Gewoon één van de vele godsdiensten. Het is helemaal losgeweekt van wat Jezus zelf in gedachten had.

Ted Alm
Zou je zo brutaal durven zijn om het een sekte te noemen?

Martin Zender
Ja, in feite neem ik die positie ook in mijn boek in. Als een systeem, als een organisatie heeft het christendom alle kenmerken van een sekte. Ik ben heel objectief tot die slotsom gekomen. De heer Bob Larson heeft een boek geschreven ‘Het Nieuwe Sektenboek’. Bob Larson heeft zichzelf tot expert in sektevorming uitgeroepen. In zijn boek noemt hij 19 punten waaraan je een sekte kan herkennen. Wat is doe kan elk christen nagaan. Ik pas elk van die 19 punten toe op het christendom als godsdienst. Het resultaat is verbluffend. Dat vind je in hoofdstuk 6.

Ted Alm
Wat kan iemand daar nou mee?

Martin Zender
Ik denk dat het goed is om even afstand te nemen om dit goed te kunnen overzien. Dan kan je ontdekken of jezelf ook in zo’n val bent gelopen. Heeft hun denominatie hen al zover gebracht dat de waarheid de deur kan binnenwandelen zonder dat het hen opvalt? Ik denk dat tegenwoordig Jezus Christus zelf helemaal anoniem een kerkgebouw kan binnenwandelen zonder dat Hij herkend wordt.
Wanneer Hij onderwijs geeft over de resultaten van Zijn werk op het kruis en dat onderwijs zou botsen met de leer van die kerk, dan zou de geschiedenis zich herhalen en Hem zou gevraagd worden de kerk te verlaten. Het zal waarschijnlijk ietsje netter toegaan dan in de eerste eeuw, maar praktisch komt het op hetzelfde neer. Hij moet vertrekken.
Als de waarheid deze instituten verlaat zou het niemand opvallen. Er is namelijk zoveel wat gewoon door kan gaan zonder die waarheid. Je hebt de ceremoniën, je hebt de muziek, je hebt de uiterlijke pracht en praal, het mooie tapijt, het reukwerk. Je kan wel denken dat dit geestelijke zaken zijn, maar veel ervan is simpel het vlees.

Ted Alm
Wow! Voor mij zijn dit allemaal standpunten met gezond verstand. Ik ben benieuwd wat deze Zender vogel morgen te vertellen heeft. Deel twee komt morgen, beste mensen. Geloof ondertussen in God ongeacht wat de geestelijkheid zegt.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende