U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Vrijheid

Dus je bent er nu echt mee begonnen, hè? Sommigen van jullie zijn het daadwerkelijk in praktijk aan het brengen! Je hebt het aangedaan. Deze manier van leven. Deze nieuwe identiteit in Christus. Die genade! GENADE!

Het is geweldig! We ontvangen hier brieven en berichtjes en ook berichtjes op ons Facebook. We praten met jullie erover als we op plekken komen. Dan krijgen we te horen: ‘Ik ben er nou aan begonnen. Nu is er geen weg terug meer. Ik kan nu niet meer anders leven. Eindelijk leef ik dan nu uit wie Jezus zegt dat ik ben. Ik kijk nu heel anders tegen mezelf aan. Ik zie ook de andere mensen met totaal andere ogen. Ik ben een heel stuk minder streng naar anderen toe geworden. Ik leef nu dit nieuwe leven op een manier die ik me nooit heb kunnen voorstellen. Het enige dat ik kende was moralisme. Het enige dat ik kende was wetticisme. Het enige dat ik kende was: ga er tegenaanisme. Het enige dat ik kende was dat ik tegen mezelf zei dat ik hoor, dat ik zou moeten, dat ik het nu echt beter aan zou pakken, dat ik het dit keer echt meende. Alles is nu anders! ’

Het is geweldig. Het is echt. Het is waar en het zal je hele leven verder voortduren. Maar ik wil je tot voorzichtigheid oproepen. Als we niet oppassen kan er iets anders gaan gebeuren, wat feitelijk een verdraaiing van genade is.

Het eerste wat er kan gebeuren is dat we woede voelen. Dat is ook best terecht. ‘Waarom wist ik dit niet eerder? Waarom is me dit niet verteld? Waarom ben ik zoveel jaren binnen een omkadering geplaatst waarin ik mensen kwetste en mensen mij kwetsten door godsdienstige controles, manipulaties en leugens?’

Dat alles bij elkaar maakt dat je terecht boos bent, maar op een bepaald punt is woede nooit genoeg. Ergens moet ik nadenken voor een gezond geestelijk leven. Met woede win je de dag niet. Het is zelfs zo dat als alles wat mij kenmerkt is dat ik overal tegen ben, dan ben ik opgehouden met geestelijk te groeien. Dan is genade door mij vervangen door iets veel zwakkers. Feitelijk ben ik dan in mijn praktijk niet minder dan al die moralistische en wettische mensen, waar ik mezelf zo tegen afzet.

Als ik niet oppas zal ik na een poosje beginnen met mijn debatten. Ik zal de mensen dan met de neus drukken op de nuanceverschillen die zij maar steeds niet doorhebben en die ik zo belangrijk vind. Ik heb het namelijk allemaal zoveel beter door dan andere mensen en ik zal hen dat zeer samenhangend uit de doeken doen. Dan ben ik de genadepolitie. ‘O jij toch! Heb je die nuance nog steeds niet te pakken?!!!’ Dat is dan de verdraaiing van genade.

Na een poosje, omdat er nog altijd iets dergelijks in ons zit dat vlees heet, verandert de genade in narcisme (gedragsvorm dat obsessief gericht is op jezelf): ‘O, ik ben vrij! Ik ben vrij!! Hallelujah! Vrij!!! O, ik begrijp de genade nu zo goed. Nu kan ik eindelijk wijn drinken! En een sigaar! En als ik, verdorie, naar een gewelddadige film toe wil, dan ga ik gewoon! En ik ga zeker niet meer naar de kerk, dat kan ik je wel vertellen! Ik ben vrij! Ik ben vrij!!! VRIJ!!!!! Ik ben vrij! Vrij.’

Na zekere tijd zal die vrijheid niet meer zo vrij aanvoelen. Dan droogt je geestelijk leven op. Genade lijkt dan alleen nog maar op een verzinsel. Weet je, genade was niet bedoeld om aan mij besteedt te worden.

Als ik Jezus op de juiste manier in al Zijn heerlijkheid zie, als ik bij Jezus zie hoe gek Hij op me is en dat Hij totaal niet boos is en dat Zijn armen om me heen zijn, dat Hij zo dol op me is en ook nog van mijn humor houdt en dat Hij degene is die ervoor zorgt dat ik van binnenuit groei, dan geeft dat mij echte vrijheid.

Echte vrijheid om in de eerste plaats met zonde om te kunnen gaan. Vrijheid om er nu eens echt mee om te leren gaan. Weet je, dat zondebeheer, dat hele pogen van mij om die zonde nu eens aan te pakken werkt absoluut in het geheel niks uit!

Okay voor € 3,50 krijg je een geweldige cappuccino met een gigantische schuimkraag in een restaurant. Maar kan je die tekst uit 6: 14 van de Romeinenbrief nog herinneren?
Romeinen 6: 14 De zonde zal over jou geen heerschappij voeren, want jij bent niet onder de wet, maar onder de genade.

Die rebellie die in de wet lag werkte uit dat je zei: ‘Ik ga dit wel doen! Ik wil hebben wat ik wil!’ Genade zegt daarentegen: ‘Joh, je bezit het allang! Je hoeft nu echt niks meer aan wie dan ook te bewijzen! Als die schaamte en al dat maar proberen te bewijzen dat het genoeg is, het bewijs ligt er allang!’

Dat niet alleen. Genade bevrijdt me tot in Zijn liefde. Ik kan eindelijk liefhebben. Voor de allereerste keer! In plaats van me af te vragen hoe men naar mij kijkt, of dat ik wel voldoende aan mijn trekken kom, of dat men wel genoeg zorg voor me heeft, of ik wel genoeg de eer ontvang, of men mij wel voldoende waardeert, in plaats daarvan kan ik eindelijk liefhebben omdat ik weet dat ik het voorwerp van Zijn liefde ben.

Ik mag Zijn liefde van Hem ontvangen en dat heeft Zijn uitwerking in mij. Daarom heb ik nu jullie lief. Daarom sta ik naast jullie. Daarom kan ik je grootste fan zijn. Nu hebben we een omgeving, een wereld, een kijk op de wereld. Daar verlangen mensen naar. Ze zijn daar hongerig naar. Ze staan te popelen om dat te leren kennen.

Jongens, we mogen dit leven uit genade helemaal uitleven! Daardoor kunnen we elkaar liefhebben en ook liefde van elkaar ontvangen. We mogen die ongelooflijke relatie met Jezus Christus genieten! Tot ziens.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende