U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Zo Moe Van Al Het Scheppen

Hallo, welkom terug allemaal. Ik ben blij dat jullie er ook weer zijn. Ik ben John Lynch en ik vertegenwoordig de ‘Drie Vrienden’.

Laar ik beginnen met jullie te vertellen dat we momenteel in het kantoor van mijn vrouw zitten. Dat was eerst mijn kantoor. Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik weet niet of het haar soevereine macht over privé-eigendom is of dat ze het als haar natuurlijk bezit ziet of dat het iets te maken heeft met de nieuwe veranderingen in de gezondheidszorg. Ik heb geen idee!

Ik weet het echt niet, maar om de één of andere reden is het niet langer mijn kantoor. Het is het kantoor van mijn vrouw. Ik heb dan nog wel een oude stoel en tafel in het televisiekamertje. Dat kan ik dan nog wel vermelden.

Zij heeft trouwens daar ook nog een tafel, eigenlijk is het een bureau, heel prominent en het is ook een heel mooi opgeknapt antieken bureau. Daartegenover heb ik helemaal niks! Dus……..
Ja, ja, er is bitterheid! Ja, we zijn in therapie in verband met die ………
Sorry! Ik overdrijf. Maar ik mis dit kantoor best wel, kan ik je zeggen.

Hé, in het boek ‘Bo’s Café’ zegt Carl tegen Stephen: ‘Ach joh, niemand krijgt zichzelf ooit opgelapt!’ Weet je? Ik denk dat we daar niks van geloven!

Hier komt echt één van de moeilijkste dingen voor ons om te bevatten, maar: In zaken die het hart aangaan kan jezelf totaal niks! Je kan jezelf niet oplappen! Je kan jezelf niet verbeteren! Je kan jezelf niet oplossen!

Natuurlijk kan je nog harder er aan gaan werken om veranderingen te bereiken. Je kan proberen meer lief te hebben. Je kan proberen minder te zondigen. Bij uiterlijke zaken lukt dat aardig, maar bij zaken die het hart betreffen zal het niet lukken. Ik ben er echter nog steeds behoorlijk van overtuigd dat we dat eigenlijk niet geloven.

Laats gaf ik dit nog in een boodschap door: We lijken veel op die gozer met een schep. We zijn stevig aan het graven. In uiterste macht graven we om toch maar zaken geregeld te krijgen. Dan verschijnt God ineens in het beeld. Hoe zien we God dan?

We zien God als degene die schreeuwt: ‘Kom op zeg! Na alles wat Ik voor jou gedaan! Opschieten! Ertegenaan! Kom op! Kom op zeg! Graaf nou eens even stevig door! Wel allemachtig!’

We denken dat dit ons ook nog enigszins helpt in onze pogingen: ‘Ik ga me meer inspannen! Ik zal het nu beter aanpakken! Dat mag de Heer toch wel van mij verwachten na alles wat Hij voor mij gedaan heeft!’

We denken dat dit ons helpt om nog wat beter te graven. Maar we knappen er geen millimeter van op. Het geeft ons ook totaal geen opstandingkracht! We blijven vastzitten in het nog beter ons best doen en nog meer gefrustreerd en teleurgesteld raken.

Misschien heb je één van die boeken gelezen ‘Bo’s Café’ of ‘Truefaced’? Dan heb je dus gehoord dat er over God gesproken wordt als Iemand die totaal geen boeman is. Nu zie je God dus anders. Je ziet Hem als die geweldig bemoedigende trainer. Nu zie je het zo:

Terwijl jij staat te graven roept Hij: ‘Hé joh! Je doet het zo goed! Ik ben enorm trots op jou! Ik hou van je! Je bent zo goed! Hé, blijf je best doen! Blijf ervoor gaan, tijger! Je doet het geweldig! Weet je wat Ik zal doen? Van tijd tot tijd gooi Ik wat tovergodstof over je heen, zodat het wat beter voor je gaat. Dan zal het je wat makkelijker vallen zodat je nog wat harder kan werken.’
Dit werkt natuurlijk ook voor geen meter. Het is ook geen opstandingkracht.

Aha! O ja! En dan……! Dan denken we dat we langzaam naar wat volwassenheid toe groeien waarbij we het nu echt snappen. Je denkt dat je door hebt hoe het nu werkt: Ik graaf en Hij graaft mee! Samen zijn we als partners aan het graven! Wij graven samen en dan zal het eindelijk werken! Zo los ik dan eindelijk alles op!
En…..nee! Dat werkt ook niet.

De waarheid is dat het echt enige dat de opstandingkracht openbaar zal maken, het echt enige dat mij in de volwassenheid doet staan, komt als ik eindelijk tegen Hem zeg: ‘Ik kan het niet, Heer! Ik kan dit niet! God, U bent de Enige die echt al de zaken van mijn hart kan veranderen! U bent de Enige die me kan helen en me volwassen maakt en die alles van en in mij kan oplossen. Dus Heer, alstublieft, hier heeft U de schep.’

Zodra ik dat echt geloof en zodra ik Hem eigenlijk alles……….. En ik weet dat Ik Hem moet zeggen: ‘Ik weet gewoon niet hoe ik dit moet doen. Ik weet zelfs niet hoe ik U kan vertrouwen in deze zaken.’ God zegt dan gewoon: ‘Dat weet Ik, maar Ik ben zo trots op jou dat je het nu wilt. Let maar op Mij. Je zult opstandingkracht gaan ervaren. Mijn kracht in jou.’

Het eind van de godsdienst. Het einde van godsdienstige spelletjes. Geen zelfinspanning. Alleen Christus zelf nog. Christus in jou!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende