U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Moe Van Alle Schijn

Bill, Bruce en ik waren op een plaats bezig met deze waarheden te onderwijzen, waar we over schrijven in de boeken ‘Bo’s Café’ en ‘Je Ware Gezicht’, wat trouwens best mooie kerstcadeautjes zijn, erg geschikt voor dit jaargetijde. Bijvoorbeeld dit exemplaar. Je kan het in heel Zuid Dacota niet meer krijgen. Het is helemaal uitverkocht. Misschien nog ergens op Antarctica. Veel succes! Voor de rest zijn er nog meer dan genoeg exemplaren voorradig.

Goed, we zijn dus in die plaats en tijdens een korte pauze tussen die lezingen in riep een stel me bij zich. Die vrouw zei: Ik hyperventileer als u deze waarheden onderwijst omdat ik er bang van word’. Echt een prachtig stel, een geweldig stel! Het was haast intimiderend, zo’n voorbeeldig stel als dat het was.

Zij zei: ‘U moet weten, ik heb mezelf nog nooit aan iemand toevertrouwd. Nog nooit! Nergens mee! Belangrijke zaken heb ik nog nooit met een ander gedeeld!’
Haar man zat er bij. Zij leunde naar me toe alsof ze iet heel intiems aan me kwijt wilde: ‘Wist u dat niemand, niemand in onze kerk, niemand dit doet? We, we, we…..’

Eigenlijk zei ze: ‘Wij zijn de moreel hoogstaande mensen! Wij zijn de mensen die alles goed voor elkaar hebben! Door ons weten de ongelovigen dat zij eigenlijk helemaal niet dat leven bezitten, dat wij hebben!’

Ze deed net alsof God erbij stond en haar opriep: ‘Kom op, zeg! Ertegenaan! Als jij er goed uitziet, dan zie Ik er ook goed uit! Laten we dit nu eventjes goed aanpakken zodat die ongelovigen dat ook zullen zien en daardoor aan boord stappen!’

De waarheid is dat niemand bij een dergelijk geloof aan boord stapt omdat ze het superieure morele gedrag van gelovigen zien. Je kan dat superieure, morele gedrag namelijk net zo makkelijk ten toon spreiden zonder enig geloof in Christus.

Wanneer mensen echtheid zien, dan zien ze liefde. Kijk, dat komt over! Ik weet uit eigen ervaring dat dit morele spel niet werkt omdat ik een aardige tijd lid was van die club. Het was echter prachtig om te zien hoe dit stel gedurende die conferentie zich langzaamaan deze waarheden van genade eigen maakte.

Stel dat er een plek ergens is, een plek waar echtgenoten, vrienden, kennissen, mensen met wie je samen naar de kerk gaat, mensen met wie je al jaren optrekt, maar die je nooit enige vertrouwelijke informatie hebt toevertrouwd, stel dat er zo’n veilige plek zou zijn waar het meest beroerde van jou en mij bekend mag zijn en dat ik daar mag ontdekken dat ik alleen nog maar meer geliefd zou zijn in plaats van minder.

Zij zei: ‘We zitten allemaal verstopt! We hebben allemaal die geheime levens! We houden de schijn hoog! Het ziet er allemaal zo indrukwekkend en zo goed uit! Maar we zitten allemaal verstopt!’

De waarheid is dat dit verstoppen een ongelooflijke broedplaats is voor mislukking! Zonden die gezinnen misleiden, die vriendschappen misleiden, die onze eigen harten misleiden. Als iemand daar eindelijk achter komt, zoals dit stel dat op dat weekend deed, dan verandert dat echt alles! Het maakt je echt vrij! Het maakt weer dat het leven waard is om geleefd te worden. Je wordt eindelijk weer levend! Vol levenslust!

Er is nu geen enkele veroordeling meer te verwachten. Er staat geen god je op te wachten die jou toeschreeuwt: ‘Jij hebt Mij teleurgesteld! Jij had het toch zeker wel beter gekund!’ God weet namelijk alles wat er zich in onze harten afspeelt. Hij zegt juist: ‘Eindelijk, mijn kind. Nu rust jij ook! Ikzelf zal eventuele missers wel rechtzetten! Ik ga alles wat er nu uit jouw oprechtheid voortkomt gebruiken! Ik zal ook voor de plek zorgen waar je dit eerlijk en open echt kan uitleven. Dat zal je helen en je in de vrijheid plaatsen.’

Nu, in onze kersttijd moet ik aan dat verhaal denken dat staat in ‘Bo’s Café’. Steven spreekt tijdens kerst met Andy. Hij zegt: ‘De afgelopen jaren had ik echt een hekel aan kerst. Een maand waarin de ongelukkige relatie tussen Lyndsey en mij alleen nog maar sterker gevoeld werd. Een maand om spijt van te hebben. De maand van de schone schijn.

Dit jaar ligt dat echter anders. De druk en de spanning zijn er grotendeels vanaf. Afgelopen zaterdag heb ik zelfs in mijn eentje de kerstlichtjes buiten voor de deur opgehangen. Dat was echt de allereerste keer.

Toen ik nog een kind was deed mijn vader dat ook altijd in zijn eentje. Ik kon dan wel komen kijken als ik dat wilde, maar ik had altijd het gevoel dat ik dan in de weg liep. Ik mocht hem een hamer aanreiken en de trap vasthouden, maar ik mocht echt nooit en te nimmer zelf de lichtjes ophangen.

Tegen de tijd dat ik naar de middelbare school ging, had ik dat hele gebeuren al leren vermeiden. Ik dacht destijds dat Pa gewoon onzeker was over dit hele gedoe. Meneer Magnissen, aan de overkant van de straat, had altijd dat ongelooflijk levendige voorstelling. Hij had herten met bewegende koppen al ver voordat je ze in de winkels kon kopen.

De laatste jaren hebben de kinderen uit de buurt tegen een vergoeding altijd de verlichting opgehangen. Maar dit jaar niet. Ik heb ze zelf opgehangen! Ach, het zag er goed uit! Echt amateuristisch! Het hing er maar wat losjes bij. Het hing allemaal aardig uit evenwicht, maar ik voelde me er blij bij.

Het had wel wat weg van onze levens. Niet zo strak en perfect, zoals de afgelopen jaren: Keurig, netjes, fatsoenlijk voor de buren, maar stijf en koud voor degene die dichterbij kwam. Ik heb ook die trendy, witte flikkerlichtjes niet gebruikt. Nee, ik heb gewoon wat van die lekkere, grote, ouderwetse gloeilampen erin gehangen.

Andy had wat lampjes van de boten bij zich (dit kon ik niet goed verstaan. Ik kan er dus naast zitten). Hij zei dat dit C-9 was. Dat moesten de lampen zijn die de apostelen in hun tijd ook gebruikten
.’

Misschien dat we dit jaar met kerst nu eens eindelijk onze code verbreken. Dan komen we eindelijk uit ons verstopplekje, uit ons schijnleven. Het leven waarvan we denken dat het van ons verlangd wordt om dat zo te leven omdat we christenen zijn. Laten we nu eens in plaats daarvan Hem Zijn leven laten leiden door ons heen.

Accepteer dat het misschien een rommeltje wordt, dat er misschien allemaal verwarring ontstaat. Het kost gewoon tijd om volwassen te worden. Wat mensen dan zullen zien is iets dat echt is. Een leven waar God overal op afgedrukt staat. Wat zal jij uitgroeien tot een geweldige schoonheid!

Een goede kerst, mijn vrienden!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende