U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Ego Bedreiging B

Als je denkt aan de boodschap van het Nieuwe Verbond en onze nieuwe identiteit in Christus en dat alle reglementen overboord gegooid zijn en dat we nu vanuit het hart en vanuit een nieuw denken leven, ja we leven vanuit Christus die ons leven is, dan komt er iets voorop te staan.

Dat is de vraag: Hoe staat het met Gods wil? Er wordt in de hedendaagse christenheid enorm veel gepraat over het zijn in de wil van God. We zouden in Gods wil moeten blijven.

Ik kan me mijn eigen verdwazing over dit begrip nog goed herinneren toen ik op het punt stond om een eigen beslissing om te trouwen te nemen. Dat is toch wel één van de belangrijkste beslissingen die een mens in zijn leven moet nemen.

Ik zat daar met de vrouw die ik beminde en ik wilde haar ten huwelijk vragen. Ik deed het ook, maar toen kroop dat gluiperige vermoeden mijn denken binnen: ‘Stel dat dit niet Gods wil is!?’.

Ik was opgegroeid met de gedachte dat de wil van God kennen een doel op zich was. Het hart van dat doel is Gods volmaakte wil. Dat is de roos die je raken moet. De ringen daar omheen zou je Gods toegeeflijk veroorloofde wil kunnen noemen.

Het was mijn taak om telkens de kern van de roos te treffen. Ik moest wel in Gods volmaakte wil blijven wandelen, want wie wil er nou toe veroordeeld zijn om in Gods toegeeflijk veroorloofde wil te verblijven? Laat staan dat je in de buitenste ringen van donkerheid mocht terechtkomen.

Ik groeide dus op als een hert die helemaal verstard in de felle koplampen stond te staren. Verlamd uit angst dat ik fouten zou maken. Mocht ik één misser maken dan had ik dat pad al gelopen en misschien zou daar dan helemaal geen terugkeer mogelijk zijn. Het zou alleen maar slechter en slechter gaan, steeds verder en verder weg van Gods wil.

Er is niets zo verlammend als het zodanig ontleden van je stappen. Het brengt je relatie met God om zeep. Het goede nieuws is dat toen ik op verder onderzoek uitging, ik een waarheid vond die mij werkelijk bevrijd heeft. Die waarheid is het volgende:

Gods wil draait niet om de vraag welke auto of huis je moet kopen of met welk meisje je moet trouwen. Gods wil is ons onophoudelijk gebed, dat we met Pa praten, dat we veel vrucht dragen, dat we leven vanuit Christus, dat redding tot alle mensen reikt omdat God wil dat niemand verloren gaat, maar dat allen geloven.

Wat is dus de wil van God? Hij wil de redding van iedereen. Dat betekent niet dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren (Mijn [Hein] opmerking: Toch vreemd dat God in Zijn plannen Zijn zin niet zou krijgen. Werkt hij Zichzelf tegen? Mislukt Zijn plan? Of is het Zijn plan om mensen verloren te laten gaan?).

Wat is dus in het hart van God? Redding, groei en communicatie. Dat is eenvoudig. Dat is groots. Dat kan overal uitgeleefd worden. Het heeft dus niet met één bepaalde beslissing te maken of dat ik te ver richting op zou gaan, waar ik dan vastloop en maar genoegen moet nemen met de tweede keuze binnen Gods wil. Misschien dat ik zelfs wel op de derde keuze van Gods wil terecht kom en al dat semichristelijk jargon.

Wat we mogen weten is dat Gods wil Christus in mij is. Gods wil is Christus die door mij heen werkt. Gods wil is eenvoudig en Gods wil is onvermurwbaar. Hij zal altijd doorgaan met in en door mij te werken ongeacht wat er komen gaan. Ook al mocht ik de deur van zonde binnengaan, dan nog is Hij daar. Hij zal me nooit begeven of verlaten.

Ik zal je wat zeggen. Die waarheid is bevrijdend. Die waarheid geeft dat ik de verantwoordelijkheid aandurf. Die waarheid werkt keuze uit, waarna we met die keuzes kunnen leven. We leren en groeien. Dat is de essentie van christelijke volwassenheid.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende