U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Ego Bedreiging A

We hebben nu de verschillende aspecten van dit Nieuwe Verbond samengebracht. Dat zijn de verschillende kenmerken van wat God voor ons gedaan heeft door Jezus Christus, door het kruis en de opstanding. De logische vraag is nu: Hoe zit het met ons gedrag? Ik bedoel, hoe komen we op het punt dat we ons gedragen zoals God dat zou willen?

Komt goed gedrag automatisch voort uit dit Nieuwe Verbond of is God zo naïef met al die vergeving en al die vrijheid van de wet en die godsdienstige regels. Ik bedoel, loopt dit niet uit op het behalen van wereldrecords aan zonden in plaats van dat we ons nu goed gedragen?

Ik vertel graag het verhaal van het in het zuiden opgetrokken huis. Daar heb ik vijf jaar in Indiana gewoond, terwijl ik daar als leerkracht op een school in Notre Dame werkte. Mijn vrouw en ik hadden dat huis gekocht. Het was ons allereerste huis.

We hadden daar twee slaapkamers meer dan we werkelijk nodig hadden, maar we gebruikten er eentje als een logeerkamer. Die andere kamer kon ik goed gebruiken als mijn kantoor. Er lag een wereld van verschil tussen die twee kamers.

Als je me goed kent dan zal je begrijpen dat mijn kantoor één groot slagveld was. Kranten, computers en allerlei oude dozen lagen verspreid over de hele vloer. Je kon bijna geen lege ruimte ontdekken waar je veilig je voet neer kon zetten als je door mijn kamer moest.

De logeerkamer was echt de volledige tegenpool hiervan. Mijn vrouw hield die kamer echt smetteloos voor het geval dat er op het laatste moment nog bezoekers zouden komen.

Mocht je nu bij ons door de gang lopen met een stuk afval in je hand, waar zou je die dan ergens op de grond smijten? In welke kamer zou je eerder geneigd zijn om die rotzooi te gooien? Mijn kantoor natuurlijk. Nou, hartstikke bedankt. Dat waardeer ik zeer.

Ik begrijp natuurlijk heel goed dat je daarvoor zou kiezen. De logica is namelijk heel eenvoudig. Er is namelijk al een hele bende rotzooi. Wat doet één zo’n stuk afval er dan nog toe? Je gooit alleen maar één stukje meer op de hoop.

Zo werkt het ook met onze identiteit in Christus. Als er een zondige gedachte door de gang van ons denken wandelt en wij zijn die kamer, vraag jezelf dan eens af welke kamer jij bent. Ben jij die rotzooi kamer? Ben jij die smetteloze kamer?

Als jij die rotzooi kamer bent en die gedachte komt door jouw gang wandelen, dan is de logica om er nog één stuk meer op die berg te gooien vanzelfsprekend. Je bent toch allang zondig. Je bent al smerig. Eigenlijk maakt het helemaal niets meer uit.

Dus als we nu die smetteloze kamer zijn geworden, als we nu vergeving ontvangen hebben, als we nu gereinigd zijn, als we nu volmaakt rechtvaardig staan voor God? Wat God gedaan heeft is dat Hij ons opgesteld heeft als die smetteloze kamer. Als nu de volgende weer iets door de gang van ons denken loopt en dat is zo’n smerig, zondige gedachte. Dan komt vanzelf de logische conclusie van: hé, dit past niet.

Die gedachte hoort niet thuis in die smetteloze kamer. Het past prima in die rotzooi kamer, maar op mijn nieuwe identiteit heeft het geen enkele aansluiting. Zo simpel kan deze boodschap van het Nieuwe Verbond een impact hebben op ons denken.

Zijn wij mensen die telkens opnieuw weer gereinigd moeten worden, telkens opnieuw weer in het reine moeten komen, dan zijn we smerige zondige mensen. Dat is echter niet het evangelie. Dat is niet het blijde nieuws dat God doorgeeft. Gods nieuws is dat wij anders zijn. Gods goede nieuws is dat we zo ontworpen zijn dan we anders denken en anders leven.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende