U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

We Huwen Geen Doden B

Steve, de bruidegom, was overleden. Andrea, de bruid, wilde dolgraag toch nog haar jawoord uitspreken. De volgende dag heb ik haar wensen ingewilligd en we hebben een combinatiedienst van trouwen en begraven gedaan. Ik verklaarde hen ‘man en vrouw’ pal nadat ik hem ‘dood’ had verklaard.

Normaliter huwen we geen doden. Dat is gek. Voor mij was het ook raar om zo voor de gemeente te staan. De ene helft was aan het huilen vanwege het overlijden van Steve terwijl de andere helft stond te juichen en te klappen vanwege hun huwelijk. Ik stond daar tussen zonder te weten wat ik nu eigenlijk moest voelen. We huwen nu eenmaal geen doden.

Dit verhaal is verzonnen. Het heeft nooit werkelijk plaatsgevonden. Ik heb jullie dit belachelijke plaatje uitgetekend om iets duidelijk te maken. Wij zijn de bruid van Christus. We doen net alsof het belangrijkste is om getrouwd te zijn met een historische Leraar die nu dood is. We kijken terug en prenten al Zijn woorden in onze hersenen. We proberen trouw te blijven aan alles wat Hij gezegd heeft dat we moeten doen. Toch is Hij niet meer in de buurt. Hij bevindt zich ergens in de hemel nadat Hij gestorven is en opgestaan. Is dat nu echt met wie we getrouwd zijn?

De Bijbel zegt dat we gehuwd zijn met de opgestane Christus, dat we één gemaakt zijn met Hem. Hij is in ons en wij zijn in Hem. Dat is een levende relatie. We huwen geen doden.

Je noemt jezelf de bruid van Christus. Als christenen zeggen we allemaal dat we de bruid van Christus zijn. Wat houdt dat echter in? Het betekent dat we het goddelijke, onze goddelijke Echtgenoot in jou en mij levend hier op deze aarde. Dat is een eenheid, een geestelijke eenheid.

Het plaatje is een huwelijk, maar we kunnen dat uitwerken binnen Zijn geestelijk koninkrijk. Dit is reëel, het is voelbaar, het is iets dat je kan ervaren.

De wetenschap probeert de natuur van het licht uit te vogelen. De ene zal zeggen dat licht een deeltje is terwijl een andere wetenschapper dat zal tegenspreken en het licht als een golf ziet.

In het ene experiment kan je waarnemen dat licht een deeltje is omdat er atomische deeltjes worden afgeschoten waar het licht tegenop en vanaf botst als een biljartbal. Wetenschappers nemen op grond daarvan aan dat licht wel een deeltje moet zijn.

In een ander experiment nemen wetenschappers een stuk papier, waar ze een hele smalle scheur in snijden. Ze laten het licht door die smalle scheur schijnen. Het licht zal zich dan gaan gedragen als een golf. Wetenschappers nemen op grond daarvan aan dat licht wel een golf moet zijn.

Is licht nu een deeltje of is licht een golf? Het antwoord is ‘Ja’. God heeft daarin een paradox, een mysterie geschapen. Het licht is namelijk zowel een deeltje als een golf tegelijkertijd. Zo zit het ook met ons christenleven.

Je kan proberen om die eenheid met Christus, dat huwelijk met Christus, uit te dokteren. Moet ik aannemen dat Christus in mij het christenleven uitwerkt? Moet ik aannemen dat ik in Christus dat nieuwe leven uitwerk? Opnieuw is het antwoord hierop ‘Ja’. Het is een paradox.

Er is geen goed sluitend antwoord op. Het is namelijk een mysterieuze eenheid, iets dat alle tijden verborgen is gebleven. Duizenden jarenlang is erover geprofeteerd. Nu is het een realiteit geworden.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende