U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Verbranden Van Matroesjka Poppen C

Ik moet eraan denken hoe ikzelf soms aangevallen wordt met gedachten die ik eigenlijk helemaal niet zou willen hebben dat ik me dan afvraag hoe ik, terwijl ik toch zo ernstig en oprecht ben, zulke dingen kan denken?

Denk je het volgende eens in:
Jij gaat op vakantie naar een tropisch oord. Je komt daar aan in je hotelkamer en je besluit om naar het strand te gaan. Je duikt in je badpak en rent de weg op naar het strand.
Onderweg naar het strand krijg je opeens een parasiet in je voet. Je kent dit niet omdat het je nooit eerder is overkomen. Je weet zelfs niet dat die parasiet daar zit, maar je krijgt wel pijn in je voet die je niet kan verklaren.
De pijn begint steeds erger te worden. Allemaal pijnprikkels vliegen van je voet naar je hersens. Je kan de oorzaak van de pijn maar niet doorgronden dus je gaat naar de dokter en weer een dokter en weer een andere dokter.
Uiteindelijk kom je tot de conclusie dat je voet het probleem bent. Die voet moet geamputeerd worden. Er is geen andere oplossing.
Wat een tragedie. Wat een trieste conclusie om te trekken. Als je nu zou ontdekken welke oorzaak er binnenin jou zit, dan zou het hele probleem opgelost zijn. Jij bent namelijk niet het probleem. Het is wat er in jou zit.

Op precies dezelfde manier heeft Paulus nogal wat radicale dingen gezegd over onze strijd met de zonde.
Romeinen 7: 17 Doch dan bewerk ik het niet meer, maar de zonde, die in mij woont.
Romeinen 7: 20 Indien ik nu datgene doe, wat ik niet wens, dan bewerk
ik het niet meer, maar de zonde, die in mij woont.

Dus als ik dingen doe die ik niet wens, dan ben ik het niet die het doet. Dus ik ben het niet die dit doet. Het is de zonde, die in mij woont. Er is iets in jou wat jij niet bent. Dat is die parasiet die zonde heet.

Die zonde als parasiet grijpt zich vast aan ons. Het gebruikt daarvoor de zaken die in het verleden al succesvol voor hem waren. Het is het vlees waardoor het zich aan ons vast grijpt. Het is de wisselwerking van de zondemacht in ons en het vlees. Zij gaan tekeer tegen jou.

Het goede nieuws is dat jij niet het vlees bent, dat jij niet die zondemacht bent. Die zaken verklaren waarom je nog altijd zondigt. Die zaken verklaren waarom we nog altijd worstelen.

Jij! Wie ben jij? Wij zijn als gelovigen nieuwe schepselen in Christus. We zijn anders. Wat de kern betreft zijn we totaal anders. Wij waren namelijk in Christus toen Hij stierf. We waren in Christus toen Hij begraven werd. We zijn nu in Christus nu Hij is opgewekt en gezeten is in de hemelse.

Dus, ja! We zijn anders. We zijn anders dan onze buurman. Wat de kern betreft zijn we anders. Als we dus zondigen dan doen we feitelijk iets wat we helemaal niet willen. Paulus zei dat heel duidelijk.

Het goede nieuws, de bron van die gedachte? Jij bent het niet. Het is de zonde die in je woont. Noem dat maar een dramatische openbaring. Maakt dit nou een verschil? Het is slechts informatie. Maar bij informatie komt ook keuze.

We hebben nu een keuze met nieuwe informatie. De kaarten van de vijand liggen nu open en bloot voor ons. Zijn aanpak ligt nu ontvouwd voor ons. Het christenleven leven is eigenlijk een soort van dagelijks ontwaken. Wakker mag ik nu mezelf zijn.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende