U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Verbranden van Matroesjka Poppen A

Je bent wie je bent door geboorte, niet door wat je doet. Ik kwam hier tijdens mijn opvoeding op de harde manier achter. Ik groeide op bij de paarden. Mijn ouders fokten paarden.

We hadden maar één ander gezin in de directe omgeving, de Rectors. Ik wilde graag net als die jongens van de Rectors zijn. Ik kamde mijn haar als de Rectors. Ik kleedde me als de Rectors. Ik deed echt alles precies zoals de Rector Familie het deed.

Elke keer wanneer er dan weer eens een familiereünie van hen op komst was of er was een feestje voor dat gezin alleen, dan kreeg ik toch geen uitnodiging. Waarom niet? Dat kwam omdat ik , hoe ik me ook inspande en hoezeer ik ook uiterlijk op de Rectors leek, toch niet tot de bloedverwantschap behoorde. Ik zat niet in hun geslachtslijn. Ik bezat geen enkele erfelijke eigenschap van de Rectors. Ik was simpelweg geen Rector.

Op welk moment in mijn leven je er mijn geboorteakte ook bij pakt, het zal altijd aangeven dat ik een Farley ben. Ik ben een Farley van geboorte. Ik ben van nature een Farley. Het bloed dat door mijn aderen stroomt is Farley. Zo zal het ook altijd blijven.

God wil ons geestelijk ook precies diezelfde les leren. Op de één of andere manier kunnen we verdoofd zijn voor de term ‘Wedergeboren’. Het wordt zo vaak gebruikt en tegenwoordig wordt het zelfs misbruikt. In die uitdrukking zit echter zoveel waarheid. We zijn wie we zijn van geboorte. We zijn niet wie we zijn vanwege ons gedrag.

Zondaars zijn geen mensen die zondigen om zondaren te worden. We zijn als zondaren geboren.
Heiligen zijn ook geen mensen die erop uit gaan om goede dingen te doen waardoor ze heiligen worden. Als we een nieuw leven in Jezus Christus hebben ontvangen zijn we als heiligen geboren. We zijn wie we zijn door geboorte, niet door wat we doen.

In mijn voorstellingsvermogen kan ik me niet een mooier en duidelijker voorbeeld indenken dan de matroesjka pop. Zo’n matroesjka pop leert me echt te begrijpen wat het betekent om in Christus te zijn. De matroesjka pop is een Russische pop, die van hout is gemaakt.

Je haalt de bovenkant van die houten pop los en je kijkt erin en daar vind je een kleinere pop. Als je de kop van die pop losmaakt dan vind je daarbinnen een nog kleinere pop. Dit gaat door en door en door totdat je uiteindelijk de allerlaatste pop midden in het hart van de pop terugvindt.

Wat gebeurt er als je nu zo’n pop neemt en je gooit dat geheel in het vuur? Wat gebeurt er met die poppen die daar binnenin zitten? Zij verbranden mee. Wat gebeurt er met die pop als je het pakt en helemaal optilt tot op de bovenste plank van de boekenkast? Al die andere poppen zijn dan mee verheven tot die bovenste plank. Dat komt omdat ze in die grote pop zitten.

Dit is echt een heel kostbare plaatje voor mij geworden toen ik opgroeide en zag hoe mijn moeder deze poppen verzamelde. Het zette zich vast in mijn herinnering. Toen ik later me ging verdiepen in de Bijbel en ontdekte dat het feit dat ik in Christus geplaatst ben zes keren vaker genoemd wordt als dat Christus in mij verblijft, toen vroeg ik me af of ik me hier toch dieper mee bezig moest houden.

Wat houdt het in dat wij in Christus geplaatst zijn? Het betekent dat wij in Christus waren toen Hij verbrand werd op het kruis. Wij waren in Christus toen Hij begraven werd. Wij waren in Christus toen Hij opstond en verhoogd werd en ging zitten aan Gods rechterhand.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende