U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Willard Thiessen
Onze wortels mogen dieper gaan, waarbij we het water dat uit Hem voortkomt tot ons mogen nemen. Laat dat water een levensstroom in ons zijn.
Okay, wat komt er vandaag?

Steve McVey
We hebben al zes waarheden doorgenomen, dus er blijven nog twee te gaan voor vandaag. Laten we maar verder gaan met waarheid nummer zeven:
‘God pakt wellicht totaal anders uit dan jij je Hem had voorgesteld’.

Er was een aantal jaren terug een interessante aflevering van de populaire serie ‘All In The Family’. Ik ben benieuwd of je die gezien hebt.
Begrijp me goed, ik ben dat programma hier niet aan het promoten.

Er was een aflevering waarin Archie Bunker zich in de kelder bevond. Misschien kan je het je nog herinneren dat Archie Bunker nogal een racist met behoorlijk vooringenomen standpunten was.
’s Middags op een ijskoude winterdag zat hij in die kelder en het enige dat hem daar nog warm kon houden was een fles alcohol. Hij begon die alcohol te drinken om toch maar warm te blijven. Hij werd ook inderdaad warm, maar meer dan dat, hij werd dronken.
Ik had al gezegd dat Archie een racist was. Hij zat daar onder in die kelder en schreeuwde naar de Heer om hem te redden, om hem daar uit te krijgen voordat hij dood vroor.
Zijn gekleurde buurman kwam toevallig langs en hoorde Archie roepen. Hij wist het huis binnen te komen en boven bij de deur naar de kelder riep hij: ‘Meneer Bunker, bent u dat?’ Archie met zijn dronken kop keek naar boven en riep: ‘Ja Heer, komt U me redden?’ De buurman riep: ‘Waar zit je?’ Hij riep: ‘Ik zit in de kelder, Heer’.
De buurman opende de kelderdeur en liep de trap af. Daar zag je die neger naar beneden komen, waarvan Archie dus verwachtte dat het God zou zijn. Hij kijkt op en het allereerste wat Archie zegt is: ‘Vergeef me Heer. Dit kon ik niet weten.’

Dit is volgens mij een goede illustratie hoe het voor sommigen zal zijn als ze in de hemel aankomen. We zullen naar onze hemelse Vader kijken en het uitroepen: ‘Heer, dit had ik niet verwacht. Dit wist ik niet. Ik had me U heel anders voorgesteld’.
We kunnen nu natuurlijk starten met enkele van de verkeerde voorstellingen die sommige mensen hebben.

Willard Thiessen
O, je gaat het afzetten tegen de dagelijkse praktijk? Okay, laten we daar mee beginnen.

Steve McVey
Mensen lopen met allerlei verkeerde opvattingen over God rond. Eentje daarvan is dat mensen God zien als een Goddelijke werkgever. Dit komt voort uit het gevoelen dat wij de dienstknechten zijn en Hij de Heer.

We kennen het Griekse woord ‘kurios’ voor ons Nederlandse woord ‘Heer’. Dat Griekse woord betekent ook ‘meester’, ‘baas’ of degene die de touwtjes in handen houdt. We weten dat Hij Heer over alles is. Hij de Soeverein over allen.
Als Paulus zichzelf ‘dienstknecht’ of ‘slaaf’ van de Heer Jezus Christus noemt, dan gebruikt hij het Griekse woord ‘doulos’. Dit woord heeft betrekking op een slaaf.

Paulus bracht echter het beeld van God als een wrede taakopziener echt niet over. Het idee van een Werkgever of Slavendrijver vind je bij Paulus echt niet. Nergens krijg je de indruk dat Paulus een slaaf is die doodsbenauwd is voor zijn meester.

Je kan het slaaf zijn van Paulus veelmeer vergelijken met die slaaf die vrijgesteld wordt toch uit liefde zijn meester wil blijven dienen.
Exodus 21: 5-6 Als de slaaf nadrukkelijk zegt: Ik heb mijn heer, mijn vrouw en mijn kinderen lief, ik wil niet als vrij man weggaan, dan zal zijn heer hem bij de goden [rechters] brengen, hij zal hem bij de deur of de deurpost brengen, en zijn heer zal zijn oor met een priem doorboren en hij zal hem voor altijd dienen.

Die slaaf houdt van zijn meester en wil bij zijn meester blijven omdat zijn meester hem als één van zijn gezin aan zijn hart heeft gesloten. Die slaaf krijgt een gaatje in zijn oor met een ring erdoor om duidelijk te maken dat hij voor vrijwillige, blijvende dienst kiest omdat zijn meester hem liefheeft en hij zijn meester.
Zo staan wij ook in onze dienst tot onze hemelse Vader. We dienen omdat Hij ons liefheeft.

Veel mensen zien God echter als een Werkgever. Hij kijkt neer op die werkende dienstknechten in een wrede, oordelende houding. Hij volgt je verrichtingen om te zien of het aan de voorschriften voldoet. Dat is een manier van denken dat je in slavernij houdt.
Galaten 4: 7 Je bent dus niet meer slaaf, maar zoon;

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende