U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Steve McVey
Stel dat ik zou verkondigen dat je als christen de volgende dingen hoort te doen:
‘Gij zult dagelijks de Bijbel lezen!’
Wat zal dat met je doen?

Willard Thiessen
Het zal je gelijk opvallen dat je die standaard niet haalt. Ik kan bijvoorbeeld niet elke dag de Bijbel lezen.

Steve McVey
Wat het uitwerkt is dat je zelfs een tegenzin krijgt om dagelijks die Bijbel te lezen.

Willard Thiessen
Omdat het nu verplicht is? Het is van een vreugde een verplichting geworden.

Steve McVey
Inderdaad, niets legt inspiratie zo makkelijk om dan verplichting.

Willard Thiessen
Dus als je de opdracht krijgt dat je je vrouw elke dag moet zoenen, dan is dat lang zo plezierig niet als dat je je vrouw elke dag kan zoenen?

Steve McVey
Zo ver wil ik nou ook weer niet gaan.

Willard Thiessen
Hé, nu maak ik eventjes een regel over liefde en hé! Ik dacht dat als ik van iets waar jij een vreugde in vindt een wet zou maken, dan zou je het plotseling minder prettig vinden.

Steve McVey
Ja, je hebt een goed punt. Je vrouw, Betty, had het over een pasbekeerde die enorm gedreven was in van alles en nog wat van de Heer. Toen kwam ze in aanraking met allerlei wettische regels en ze raakte al haar vreugde en inzet gelijk kwijt. In plaats van dat zorgvrije, blije gelovige werd ze godsdienstige farizeeër.

Ik heb zulke voorbeelden gezien, jij hebt ze ook gezien. De meeste gelovigen hebben wel iets dergelijks meegemaakt. Ik heb daar zelf ook middenin gezeten. Ik was 29 jaren lang een voorganger van een plaatselijke gemeente. Ik kan je verzekeren dat niemand harder zijn best deed dan ik. Maar de waarheid wil dat ik me de meeste tijd beroerd voelde.

Willard Thiessen
Gebruikte jij de wet ook op je gemeenteleden?

Steve McVey
Natuurlijk! Ik onderwees ze voortdurend de dingen die ze moesten doen en waar ze verre van moesten blijven, hoe het hoorde, wat van hen verwacht mocht worden. Dit zijn de subtiele woordwendingen van wetticisme: ‘Je moet, je zou, je behoort, mag van je verwacht worden’.
Ik weet dat er momenteel ook wel weer predikers zullen kijken die met de vuist op tafel slaand verklaren dat de Bijbel duidelijk aangeeft dat we bepaalde dingen ook behoren te doen: ‘Je moet, je zou, je behoort, mag van je verwacht worden’

Laat me dit zeggen. Het sleutelwoord in genade is: ‘Ik verlang’. Als ik op jouw voorbeeldje mag terugkomen. Als je me de vraag stelt: ‘Behoor ik de vrouw met wie ik getrouwd ben te zoenen?’ Als ik gek genoeg ben om op een dergelijke vraag te antwoorden zou het antwoord (met vervreemd, vragend gezicht) zijn: ‘Ja’? Ik zou echter gelijk vragen waarom je met de vraag komt van: ‘Behoor je dat te doen?’ Ik zou gelijk vragen of je mijn vrouw wel kent. Ik hou namelijk van mijn vrouw! Hoe kom je aanzetten met het idee dat zoiets zou behoren? Hou dat ‘behoren’ maar lekker voor jezelf.

In een goed huwelijk is het geen zaak van ‘behoren’, maar van ‘verlangen’. Het is een verlangen en geen opdracht dat me motiveert in mijn liefde voor mijn vrouw. In liefde zijn geen wetten.

Willard Thiessen
Datzelfde beginsel kan je toepassen op je relatie met God? Liefde en passie, dat drijft me voort. Dat motiveert me. Het is niet omdat het moet.

Steve McVey
Het volgende gebeurt er als de vijand overneemt wat God ons gegeven heeft:

God heeft ons Zijn Woord gegeven. Hij heeft ons de Bijbel gegeven opdat we op elk gewenst moment Zijn plannen, Zijn gedachten en Zijn hart kunnen proeven. Je pakt de Bijbel om het te lezen en dan spreekt Hij heel persoonlijk tot je. Wat is dat heerlijk! Wat een geschenk van God!

Wat doet de vijand. Satan neemt dit gebruik van het Woord van God en draait het 180 graden om. Hij richt zich tot je en zegt: ‘Je hoort je Bijbel wel te lezen, hoor!!!’ Nu moet je opletten of dit ook zo bij jou werkt. Nu wordt in mijn denken het Bijbellezen mijn geschenk aan Hem. Ik doe dit voor Hem. Hoeveel houd ik van de Heer? Nou, ik hou zoveel van de Heer dat ik dagelijks de Bijbel lees. Ik doe het voor Hem.

Kom op zeg!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende