U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Steve McVey
Je identiteit wordt bepaald door je geboorte, niet door je gedrag’.
De Bijbel zegt dat we heilig zijn.
2 Corinthe 3: 17 De tempel van God, dat zijn jullie, is heilig!
Ga je echter naar een willekeurige kerk komende zondag en je stelt daar de vraag aan iemand: ‘Ben jij heilig?’ Het haast vanzelfsprekende antwoord is: ‘Ik probeer het’.

Willard Thiessen
Inderdaad, ik weet het. Antwoorden als: ‘O, was ik het maar’.

Steve McVey
Die antwoorden komen omdat mensen naar hun gedrag kijken. Ik kan wel een Canadees accent in mijn spreken forceren, maar dat maakt me nog geen Canadees.

Willard Thiessen
Je moet immigreren om er eentje te worden.

Steve McVey
Inderdaad. Als ik als Canadees geboren ben, dan ben ik ook een echte Canadees. Op dezelfde manier kan ik me wel gedragen als een zondaar, maar dat betekent nog niet dat ik ook een zondaar ben.
Ik wil beslist niet verkeerd begrepen worden. Ik zeg absoluut niet dat wij nu niet meer zondigen. Ik zeg wel dat wat je doet niet bepaalt wie je bent.
Ik kan hier en nu als een hond gaan blaffen, maar daarmee ben ik nog geen hond. Is een christen in staat om te zondigen? Jazeker. Kan een christen liegen? Ja. Maakt dat hem tot een leugenaar? Nee.

Een verhaaltje dat mensen in de vrijheid kan stellen:
Er komen mensen naar me toe die vertellen over een familielid die echt in de Heer geloofde, maar ondanks dat toch verslaafd raakte aan de alcohol. Er zijn er zelfs die zo verslaafd zijn dat ze eraan sterven. De Bijbel zegt toch dat dronkaards niet in de hemel komen?
1 Corinthe 6: 10 Dwaalt niet! …, dronkaards, … zullen het Koninkrijk Gods niet beërven.
Waar gaan deze verslaafde gelovigen naar toe? Dat wordt dan gevraagd. Dat hangt er echt helemaal vanaf of dat familielid de Heer echt kende als zijn redder. Als dat het geval is, zeg ik: ‘Ja, zij gaan naar de hemel’.
Logischerwijs krijg je dan de tegenwerping dat ze verslaafd waren aan de alcohol. Dan verklaar ik je dat dit familielid geen dronkaard was, of om het politiek correctere woord te gebruiken: hij was geen alcoholist. Wat er gebeurde was dat hij zich alleen als een alcoholist gedroeg. Hoor je het verschil? Er is een gigantisch verschil.

Is het dan mogelijk dat ik me als een alcoholist gedraag? Ja. Kan ik me als een leugenaar gedragen? Ja. Kan ik me als een overspelige gedragen? Ja. Kan ik handelen als een dief? Ja.

Willard Thiessen
Helaas wel. Dat is de treurige werkelijkheid. Nee! Het is niet eens treurig. Het is gewoon de waarheid.

Steve McVey
Dat is de waarheid, punt uit. Elke gelovige is in staat tot elke zonde die ieder ander ook kan doen. Dat bepaalt echter niet wie jij als persoon bent. Het is belangrijk om dit goed te begrijpen, want als we de waarheid van wie we zijn niet doorhebben dan blijven we ons hele verdere leven bezig met een zoektocht om onze identiteit te veranderen. We blijven ons dan namelijk ten onrechte op ons gedrag richten. We zijn echter met Christus gestorven en Christus is nu ons leven.

Het was volgens mij Watchman Nee die zei:
‘O wat een dwaasheid om te proberen een kamer binnen te treden, waar je al middenin staat.’
De werkelijkheid is dat we mogen ontspannen. We kunnen gewoon geloven wat God over ons te zeggen heeft. Zodra we dat geloven zal die rivier van levend water uit onze binnenste vloeien. Daar hoeven we ons absoluut niet voor in te spannen.

Willard Thiessen
(Heel verwarde halve zinnen) Wij doen heel vaak alsof ons gedrag in het hier en nu het belangrijkste is.
Galaten 3: 3 Zijn jullie zo onverstandig? Jullie zijn begonnen met de Geest, eindigen jullie nu met het vlees?
Daar hebben we toch wel veel van weg. We waren bij de Heer begonnen en nu willen we het afmaken door het zelf te doen. Het idee hier is: ‘Ik ben een nieuwe schepping in Christus, ik ben heilig. Daarom span ik me nu ook in om zo heilig mogelijk te leven’.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende