U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Willard Thiessen
Als je het leven en overvloed wenst waar de Heer over sprak, dan zal een gedragsverbetering dat niet tot stand brengen. Nummer twee ging over de problemen die je overkomen. Dat kunnen wel eens de beste zaken zijn die je overkomen zijn. Daar hebben we gisteren tijd aan besteed.
Waar spreken we vandaag over?

Steve McVey
We hebben niet de tijd om alles te doen. Daarom brengen we waarheid drie en vier in dit programma samen.
Waarheid drie: ‘Je moet weten wie je bent om te kunnen veranderen wat je doet’.
Dit is precies het tegenovergestelde van wat je in de kerk tegenkomt. Daar denkt vrijwel iedereen dat je moet veranderen wat je doet om een beter persoon te worden. Deze waarheid zet dit in de juiste volgorde:
Je moet weten wie je bent om te kunnen veranderen wat je doet’.
Waarheid vier: ‘Je hebt geen kwaadaardige tweeling binnenin je’.
Veel gelovigen lopen nu helaas maar rond alsof ze schizofreen zijn. Ze denken dat er een goed en slecht persoon beide binnenin hen huist. Die twee strijden voortdurend om voorrang.

Willard Thiessen
Laten we bij die derde waarheid beginnen:
Je moet weten wie je bent om te kunnen veranderen wat je doet’.

Steve McVey
Laten we beide standpunten nu eens tegenover elkaar zetten.
We beginnen bij de traditionele opvatting die we vrijwel allemaal hebben aangehangen. Ik zegt ‘wij’ omdat ikzelf die opvatting ook jarenlang gedeeld heb. Ik denk dat ik in veel opzichten wel een gemiddelde kerkganger ben.
Velen hebben het standpunt ingenomen dat, wil ik de persoon worden die ik eigenlijk zou moeten zijn, dan moet ik mijn doen en laten eerst grondig aanpakken. Ik moet dus beginnen met die bepaalde dingen nu eens te doen en ik moet stoppen met het doen van die andere bepaalde zaken. Dat is een heel algemeen aanvaard standpunt.
Elke zondag komen over de hele wereld mensen bij elkaar in kerken waar ze God beloven het nu echt beter te zullen proberen. Ze vragen daarbij God om hulp bij de verandering die zij in hun leven willen aanbrengen om een beter persoon te worden.
In werkelijkheid zijn wij allang de persoon die God wenst dat we zijn.
De sleutel is absoluut niet dat we alles veranderen in ons doen en laten om ons heen opdat we innerlijk een beter persoon mogen worden. We moeten leren zien vanuit het genadeperspectief. We mogen ontdekken wie we al zijn in Christus. Als we steeds meer zicht krijgen op wie we in Christus zijn, dan zal dat leven steeds heftiger overvloeien vanuit onze ziel, door ons lichaam, tot in onze daden.
Begrijpen wie je bent is dus het fundament voor je wandel in genade.
We zijn allemaal als een drie-eenheid geschapen: Geest, ziel en lichaam.
We bezitten een lichaam, maar dat is niet wie we zijn. We leven in een lichaam. Het is slechts een tijdelijke woonplaats.
We bezitten een ziel, die zich uit in ons denken, willen en onze emoties. De ziel is niet het hart van onze identiteit. Je persoonlijkheid is niet wie je bent. Je bezit een persoonlijkheid, maar dat is niet de echte jij.
We zijn een geest. Dat scheidt ons van het dierenrijk. Katten en honden bezitten geen geest. Gedachten, een wil en emoties kennen zij wel, maar ze bezitten geen geest. De geest is wat de relatie aanbrengt tussen God en ons als we Hem eenmaal kennen en vertrouwen.
We zijn in deze wereld geboren met een dode geest, een geest vol zonde. Dat hebben we geërfd van Adam. Logisch dat we ons ook gelijk gedragen als wie we zijn zodra we deze wereld binnenstappen. We gedragen ons als zondaars omdat we zondaars zijn.
Je wordt geen zondaar op het moment dat je de eerste zonde begaat. Integendeel. De eerste keer dat we zondigen komt dit voort uit onze ware aard.

Willard Thiessen
Elk mens leeft dus vanuit zijn eigen natuur?

Steve McVey
Je leeft vanuit wat je bent. Dat woord ‘natuur’ is best een belangrijk onderwerp. Laten we daar even over nadenken. Wat betekent het woord ‘natuur’? Geef er eens een beschrijving van. Er zijn natuurlijk veel manieren hoe je tegen het woord ‘natuur’ kunt aankijken. Laten we dat eens bespreken.

Willard Thiessen
Okay.

Steve McVey
De natuur van deze tafel. De natuur van dit boek.

Willard Thiessen
O, het wezen van de zaak. De werkelijkheid.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende