U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Romeinen 6: 11 Zo moet het ook voor jullie vaststaan, dat jullie wel dood zijn voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus.
Het moet voor ons vaststaan. Dat betekent dat het dood zijn met Christus nu niet slechts meer een feit is. Het is ook een feit waar we in ons denken vast van uit gaan. Het feit heeft dus ons denken bereikt.

Begrijp me goed. Ik roep niemand op om iets via zijn denken op te roepen dat er eerst niet was. Waar wij ons denken op richten is een concreet feit dat er inmiddels al is. We richten onze aandacht er alleen op.

Aangezien we inmiddels al dood zijn dankzij het werk van Christus, daarom beschouwen we onszelf nu ook als dood. Aangezien we al levend voor God zijn in Christus Jezus, daarom beschouwen ons nu ook levend voor God in Christus Jezus.

Als het voor jou vaststaat dat je op het ene, oude plan dood bent, dan mag het dus ook voor jou vaststaan dat je nu levend bent op dat nieuwe, veel hogere plan in Christus Jezus. Laat het niet halverwege erbij zitten. Richt je denken op het hele pakket van Gods werk.

In het charismatische gemeenteleven hebben we iets dat uitermate populair is. Dat heet een ‘bevrijdingsdienst’. Ik hoop dat ik hiermee niet sta op wat lange kerktenen.

We hebben het feitelijk over een ‘bediening van bevrijding’ als een prediker, een leraar, een profeet of een apostel van kerk tot kerk en van plaats naar plaats reist, waar hij dan zijn specialisme van bevrijding uitvoert.

Deze bedienaars lopen wat rond tussen de mensen en maken oogcontact. Daarmee proberen ze er achter te komen wat er precies mis is met bepaalde mensen. Sommigen gebruiken daarbij woorden van wijsheid en kennis. Dan lopen ze opeens naar iemand toe en zeggen: ‘Jij hebt dat en dat gedaan. Als je nu naar voren komt dan zullen we in de vrijheid zetten.’

Soms reageert de persoon die aangesproken wordt met een verdwaasde blik en sputtert tegen dat hij niet weet waar die beste man het over heeft. Dat lijkt echter niemand af te schrikken.

Bij andere bedienaars loopt dit anders. Jij hebt een bepaalde zonde en dan komt er de mededeling dat er een bedienaar komt die mensen bevrijdt van alcoholisme. Dan komt iedereen die worstelt met een alcoholprobleem naar de gemeente. Er wordt dan een boodschap van bevrijding gepredikt, waarna de mensen die bevrijding zoeken in een rij gaan staan. Die prediker, of soms een hele groep predikers, gaat dan de rij langs waarbij ze de handen opleggen en die mensen in de vrijheid stellen.

Dit is bijzonder populair geworden in veel gemeenten. Wat dat betreft wil ik D.J. graag nog eens citeren:
‘Als iets niet werkt, dan stoppen we niet om ons op de genade te richten. We stoppen uiteindelijk en kijken uit naar een nieuwe methode’.
Als vasten dan niet werkt, dan stoppen we met vasten en proberen het met Bijbelstudie. Als Bijbelstudie niet werkt dan stoppen we met Bijbelstudie en gaan over naar pastorale hulp.

In plaats van dat we naar het kruis gaan en erkennen dat onze oude mens dood is in Christus, blijven we aan de gang met telkens een andere methode. Als we ons zo op bevrijding richten, dan richten we ons feitelijk op dat wat er mis is bij ons. We richten ons op de zonde in plaats van onze nieuwe positie in Christus.

Omdat gelovigen voortdurend bezig zijn met wat er bij hen mis is, zullen ze ook nooit de vrijheid in Christus leren kennen. Ze geloven daarom ook dat ze die bevrijdingsprediker nodig hebben.

Dit is wat ik ontdekt heb. Ik zie de mensen in mijn gemeente, maar ik zie ook de mensen in andere gemeenten. Ik spreek ook met de voorgangers als ik in hun kerk ben.

Als mensen tijdens mijn dienst naar voren komen om voor gebeden te worden, dan wil ik weten hoe vaak zo’n persoon al naar voren is gekomen om voor gebeden te worden? Er zijn altijd mensen in de gemeente die wachten op de gastspreker, zodat die hen de handen kan opleggen.

Weet je waarom die mensen zo handelen. Omdat ze helemaal gefocust zijn op dat deel in hen, waarvan zij vinden dat het nog altijd moet sterven. Ze zijn nog altijd op zoek naar een prediker die het kan ombrengen. Het probleem met deze mensen is dat ze niet leven. Ze proberen alleen maar te sterven.

Een bevrijdingsdienst is een poging om te sterven en heeft niets met leven te maken. De aandacht is daarbij voortdurend naar binnen gericht op een oude mens die allang gestorven is.

Hoe wil je zo’n mens nou feitelijk bevrijden? Hij heeft wel degelijk een voor iedereen zichtbaar probleem. Hoe zet je zo’n persoon dan in de vrijheid? Op dezelfde manier als dat hij gered is. Leer die persoon om alleen maar te geloven.

Geloof in Christus en laat Christus door die persoon leven. Het werkelijke probleem is dat deze persoon vergeten is wie hij is in Christus. Als wij hem blijven herinneren aan wie hij is, gezien zijn gedrag, dan ontkennen we wie hij is in Christus.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende