U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

Romeinen 6: 9 daar wij weten, dat Christus, nu Hij uit de doden is opgewekt, niet meer sterft: de dood voert geen heerschappij meer over Hem.
Hé, wacht eens even. Christus stierf en stond toen op. Ik stierf en een nieuwe ‘ik’ stond toen op. Christus kan nu niet nog eens sterven want de dood voert geen heerschappij meer over Hem. Dat betekent dat er geestelijk ook niets meer in mij is dat nog sterven moet.

Er is nu dus niets meer in mij dat nog moet sterven. ‘Nou, hier haak ik toch echt af. Je kent mij blijkbaar nog niet. Nee, voorganger, ik heb nog wel het één en ander dat aan mij moet sterven. Jij bent blijkbaar niet op de hoogte van wat ik allemaal denk en spreek en doe en de plaatsen waar ik allemaal naar toe ga. Ik heb Christus dan wel leren kennen en dus ben ik wel gestorven met Christus. Dat kan ik nog wel beamen. Maar er moet ook nog aardig wat opgeruimd worden, want in mij zit nog aardig wat narigheid.

Nadat Paulus in 1 Corinthe 15: 31 sprak over die dagelijkse dood geeft Hij een heel radicaal advies.
1 Corinthe 15: 34 Wordt nuchter tot gerechtigheid en zondigt niet langer,
Waarom zegt Paulus dit? De reden waarom mensen zondigen is omdat ze in slaap vallen bij het feit hoe rechtvaardig Christus wel in hen is.

Dit ook dezelfde reden waarom Paulus de gemeente oproept in Romeinen om wakker te worden.
Romeinen 13: 11 Jullie verstaan immers de tijd wel, dat het nu voor jullie het uur is om uit de slaap te ontwaken. Want het heil is ons nu meer nabij, dan toen wij tot het geloof kwamen.
Paulus is hier de boel aan het opschudden. Hij stelt dat de reden waardoor alles in de soep loopt niet ligt in het feit dat we niet gestorven zijn, maar het is omdat we niet leven.

Een prediker die dus telkens de nadruk legt op het feit dat je dagelijks moet sterven wijst dus alleen maar op de rotzooi, die feitelijk allang dood is. Hij geeft de gemeente daarmee krachtvoer om die rotzooi te blijven trappen.

De prediker die je voor de aandacht tekent dat jij levend bent in Christus zal geminacht worden en afgestoten. (Ik ben niet zeker of hij dat echt zei in het Engels)

Herinner jij je nog dat die twaalf spionnen het beloofde land binnentrokken? Toen de twaalf terugkwamen zeiden tien van hen dat niemand dat volk aankon, maar twee zeiden dat het wel mogelijk was. Welke van die twaalf wilde het volk stenigen? Ja, dat waren die twee.

Waarom wilden ze die tien, die het niet aandurfden, niet stenigen? Dat is omdat de meerderheid van de christelijke gemeente veel liever hoort dat je nog altijd zult moeten sterven aan jezelf. Dat sluit namelijk naadloos aan op die kant van jou die altijd maar bezig wil zijn. Die boodschap is veel populairder dan de boodschap dat de overwinning reeds vastligt in Christus.

Ik gaf deze verklaring een aantal weken terug en het is van belang dat we dit blijven horen. Ik denk ook dat elke gemeente dit zou moeten horen:
Wil je op de preekstoel tegenwoordig een overweldigend succes behalen dan moet je God als een verliezende, boze, rancuneuze dondergod voorstellen. Geheid dat je de handen op elkaar krijgt. Je agenda zal dan waarschijnlijk vol zitten met opwekkingssamenkomsten.

Dat zijn de boodschappers waar de mensen hun verwende oortjes op ingesteld hebben. Zo’n boodschap pakt hen helemaal in. Wat er in werkelijkheid gebeurt is, zoals Paulus het telkens aangeeft, dat de zonde opleeft en het leven in de gelovigen sterft.
Romeinen 7: 9 Toen het gebod kwam, begon de zonde te leven, maar ik begon te sterven,

Wat er in werkelijkheid gebeurt bij zo’n prediking gebeurt is dat de deuren van de gemeente wagenwijd open gezet worden voor alle ellende aan zonde om binnen te stromen. Die gemeente zal ook echt overhoop gehaald worden daarmee.

Dit is de reden waarom je veel meer zonde openbaar ziet komen in gemeenten waar voortgaande heiliging gepredikt wordt dan in andere gemeenten. Weet je hoe we ermee omgaan als we dit zien gebeuren? De boodschap wordt nog harder, strenger en scherper gebracht. De knop gaat voluit!

De conclusie is dat we waarschijnlijk niet streng genoeg gepredikt hebben tot nu toe. De zonde leeft op en wij sterven. Dat is het praktische gevolg. De zonde leeft op en wij sterven.
Genade is het antwoord op alle ellende in de hedendaagse gemeenten.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende