U bevindt zich hier: Bijbelstudies Video

De Dood In De Pot

Van Dale vermeldt als betekenis van de bekende uitdrukking 'de dood in de pot': 'alle leven, handel, opgewektheid is er verdwenen'.

Minder bekend is dat de uitdrukking ontleend is aan een voorval uit het leven van Elisa. Niet wetend dat kolokwinten zeer bitter en giftig vruchtvlees bevat, hadden profeten dit door het eten gemixed. Gevolg: dood in de pot!

Kolokwinten spreken van wat de mens zelf probeert te bereiken, wat God puur 'om niet' garandeert en weggeeft. Vroom wellicht...maar bitter. Ontoereikend en frustrerend.

Wat is de remedie?

2Koningen 4: 38-42 Toen Elisa naar Gilgal terugkeerde, was er honger in het land. Terwijl de profeten voor hem gezeten waren, zei hij tot zijn knecht: Zet de grootste pot op en kook moes voor de profeten. Daarop ging er één naar het veld om groenten te plukken; en hij vond een wilde slingerplant en plukte daarvan wilde kolokwinten, zijn kleed vol. Toen hij teruggekomen was, sneed hij die in stukjes in de moespot; want zij kenden ze niet. Vervolgens schepte men voor de mannen op om te eten. Maar zodra zij van het moes hadden gegeten, schreeuwden zij het uit: De dood is in de pot, man Gods! En zij konden het niet eten. Doch hij zei: Haal dan meel. En hij wierp het in de pot en zei: Schep op voor het volk, opdat zij eten. Toen was er niets kwaads meer in de pot. Er was een man gekomen uit Baal–salisa; deze bracht de man Gods in zijn tas brood van de eerstelingen, twintig gerstebroden en vers koren. En hij zei: Geef het aan het volk, opdat zij eten.

Een Genade Knipoogje hierover vind je als je hier clickt
Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina