U bevindt zich hier: Artikelen Machtelt de Haan

Echte Troost

Psalm 139: 2 – 3 Gij kent mijn zitten en mijn opstaan, Gij verstaat van verre mijn gedachten; Gij onderzoekt mijn gaan en mijn liggen, met al mijn wegen zijt Gij vertrouwd.

Alle Maskers Af
Voor veel mensen is dit een beangstigende gedachte. Er is iemand die alles van mij weet en alles van mij ziet! Wij hebben liever niet dat andere mensen onze gedachten kunnen lezen. Vaak schamen we ons voor onze gedachten. Als die ander wist wat ik nu dacht, wat zou hij dan wel van me zeggen? Toneelspelen is er dan niet meer bij. Je kunt je niet eens beter voordoen dan je bent. Alle maskers vallen af.

Geen Oordeel
Waarom vinden we dat zo erg? Niet alleen omdat we slechte, zondige gedachten hebben, maar vooral omdat we bang zijn voor veroordeling.
Toch is dat niet het onderwerp van deze psalm. In deze hele psalm wordt niet over zonde gesproken. Dat is opvallend. Als wij dit lezen denken we aan zonde en oordeel, maar God niet.

Gedachten Van Vrede
God heeft over ons alleen maar gedachten van vrede (Jer. 29: 11) en dat maakt dit gedeelte totaal anders. Nu spreekt er alleen maar liefde uit.
Stil maar, Ik weet waar je bent en wat je doet. Stil maar, Ik ken je gedachten. Dat wat je niet uit kan spreken. Ik heb het al gehoord. Stil maar, Ik ben bij je.’

Hij Is Nabij
Wat ik ook doe of waar ik ook ben, Hij is nabij! Wat een troostrijke gedachte. Hoe vaak gebeurt het niet dat we geen grip meer hebben op de omstandigheden. Stil maar, Hij is er en Hij heeft alles onder controle!

Hij houdt Me Vast
Hoe vaak gebeurt het niet dat we geen grip meer hebben op onszelf. We zijn verward, kunnen geen wijs meer worden uit onze eigen gevoelens en ons eigen denken.
Stil maar, Ik weet er alles van en Ik heb je lief en houd je vast!’

Is het niet heerlijk dat we een God hebben die ons kent!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.
Startpagina // Volgende