U bevindt zich hier: Artikelen Machtelt de Haan

Genesis Intro

Genesis. Het Boek Van Het Begin
Genesis is niet alleen het eerste Bijbelboek. In dit boek vinden ook alle Bijbelse onderwerpen hun begin:
1/ De schepping van alle dingen
2/ De eerste man en de eerste vrouw
3/ De eerste zonde
4/ De eerste bloedstorting
5/ Het eerste geloof
6/ De eerste rechtvaardiging
7/ Het eerste offer
Ga zo maar door.

Het Eerste Boek Van Mozes
Dit boek wordt ook wel het eerste boek van Mozes genoemd, hij is namelijk de schrijver. Hoewel hij niet zelf bij al deze gebeurtenissen aanwezig was, heeft Mozes niet door overlevering van mensen geschreven. God heeft het hem geopenbaard, 2 Timoteus 3: 16 zegt immers :”alle schrift is van God ingegeven..”.

Geschiedkundig, Maar Geen Geschiedenisboek
Genesis is een geschiedkundig boek, zoals het hier staat opgeschreven zo is het ook gebeurd, toch is het geen geschiedenisboek. Hele tijdsperiodes worden overgeslagen. Soms bestrijkt één hoofdstuk duizenden jaren, soms gaan vele hoofdstukken over één persoon.

Meerdere Manieren Van Lezen
We kunnen op meerdere manieren lezen. In de eerste plaats letterlijk, geschiedkundig; zo is het gebeurd. Maar we kunnen ook kijken naar de geestelijke lessen; dit alles is hun overkomen opdat wij ervan zouden leren. Bovendien vinden we ook belangrijke typologische betekenissen in dit Bijbelboek.
Typologie
Typologie is de leer van de schaduwbeelden; we zien de schaduw, maar het voorwerp zelf zien we nog niet. Het duidelijkste voorbeeld is de uitleg van de tempeldienst in de Hebreeënbrief. Zoals we ook lezen in Hebreeën 10: 1 :”Want daar de wet een schaduw heeft van de toekomstige goederen, niet het beeld van de dingen zelf…”.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.
Startpagina // Volgende