U bevindt zich hier: Artikelen Machtelt de Haan

n.a.v. Exodus 18

Mozes deed een werk voor God. Dat moest toch goed zijn! Hij was hier de hele dag mee bezig, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Geen tijd om tot rust te komen. Die mensen bleven bij hem komen en Mozes zei geen nee want het was Gods werk en dat moet toch doorgaan!

Gelukkig heeft God meer dienstknechten. Hij stuurt Zijn dienstknecht Jethro, de priester van Midian, de schoonvader van Mozes. Deze waarschuwt: ‘Het werk dat je doet is wel goed, maar op deze manier houd je het niet vol. Zo brand je op. Waarschijnlijk zijn er mensen die een deel van je werk over kunnen nemen. Als je zo doorgaat krijg je een burnout’.

Het werk van Mozes was wel goed, maar hij ging niet met verstand te werk. Herken je dat? Ik wel, maar ik heb dan ook een burnout gekregen.

Ik weet zeker dat het werk dat ik deed mij door God was opgedragen. Ik deed het dan ook met plezier en er was resultaat. Maar ik gebruikte mijn verstand niet; Ik nam geen rust. Ik ging maar door, want dat werk moest toch gedaan worden!

Kwam er dan voor mij geen Jethro? Jawel, maar ik lijk niet op Mozes. Mozes had leren luisteren en volgde het advies van Jethro op. Ik luisterde niet en kreeg een burnout.

Het is dus goed, zelfs noodzakelijk, om Gods werk te doen. We mogen onszelf daarvoor helemaal aan Hem geven. Maar dat betekent dat we ook ons verstand aan Hem geven. Dat verlichte verstand mogen we dan ook gebruiken.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.
Startpagina