U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Het licht van de eerste dag

Ik kreeg de volgende vraag binnen:
“De eerste dag schiep God het licht. Wat voor licht was dat? Het gaat duidelijk om een afwisseling van dag en nacht, dus je zou zeggen, het is zonlicht. Maar de vierde dag pas, is er sprake van het maken of toebereiden of scheppen of hoe je het noemen wilt van de zon, de maan en de sterren!!!”

Mijn antwoord:
Tja, Gods woord is tamelijk duidelijk over de volgorde. Op de eerste dag riep God het licht tevoorschijn.
Genesis 1: 3-5 God zei: Daar zij licht! en daar werd licht. God zag het licht, dat het goed was; en God maakte scheiding tussen het licht en tussen de duisternis. God noemde het licht dag, en de duisternis noemde Hij nacht. Toen was het avond geweest, en het was morgen geweest, de eerste dag.

Op de vierde dag blijken de zon en de maan daar nog eens aan toegevoegd te worden.
Genesis 1: 14-19 God zei: Dat er lichten zijn in het uitspansel van de hemel, om scheiding te maken tussen de dag en tussen de nacht; en dat zij zijn tot tekenen en tot gezette tijden, en tot dagen en jaren! En dat zij zijn tot lichten in het uitspansel van de hemel, om licht te geven op de aarde! En het was alzo. God dan maakte die twee grote lichten; dat grote licht tot heerschappij overdag, en dat kleine licht tot heerschappij in de nacht; ook de sterren. God stelde ze in het uitspansel van de hemel, om licht te geven op de aarde. En om te heersen op de dag, en in de nacht, en om scheiding te maken tussen het licht en tussen de duisternis. En God zag, dat het goed was. Toen was het avond geweest, en het was morgen geweest, de vierde dag.

Nu komt bij ons, als mensen die binnen Gods schepping te maken hebben met de door God ingestelde natuurwetten aan die schepping, nu komt bij ons de vraag naar boven hoe er op de eerste dag nou al licht kan zijn terwijl de ons bekende lichtbronnen als de zon en de maan pas op de vierde dag komen? Die vraag komt bij ons naar boven omdat we eigenlijk denken dat God, net als wij, beperkt is in Zijn handelen. Hij moet zich in ons denken eigenlijk ook netjes houden aan die natuurwetten, die Hijzelf in de schepping gelegd heeft. Maar dan vergeten we dat God zelf God is, dus de gezaghebbende, degene die alles beschikt, die alles bestuurt, die alles plaatst.

Ik zeg dit bovenstaande ook tegen mezelf, want ik heb echt tientallen jaren geprobeerd om deze twee uitspraken in vers 3-5 en vers 14-19 sluitend met elkaar te krijgen en toch geen geweld te doen aan de natuurwetten, zoals ik die ken. Die theologische fantasietjes, die toen bij mij naar boven kwamen, ga ik nu niet herhalen. Je leert er niks van en het toont alleen maar aan hoe vernuftig wij zijn in ons niet letterlijk nemen van Gods Woord. Wat zegt Gods woord dan? Eerst heeft God licht tevoorschijn geroepen en later pas de zon, maan en sterren. De Bijbelse volgorde.

We kunnen dat gewoon letterlijk nemen, oftewel geloven. God is de autonome, de almachtige God. Hij heeft geen zon, maan en sterren nodig om licht te krijgen. Licht, dat is God zelf namelijk al.
1 Johannes 1: 5 Dit is de boodschap, die wij van Hem gehoord hebben en aan jullie verkondigen, dat God licht is en dat in Hem in het geheel geen duisternis is.

Die eerste drie dagen zat God daar dus ook totaal niet om verlegen. Precies hetzelfde zal ook nog eens een keer gaan gebeuren in de profetische toekomst in die nieuwe hemelen en op die nieuwe aarde.
Openbaringen 22: 5 Er zal geen nacht meer zijn en geen lamp en geen licht van de zon is er nodig, want de Here God zal over hen lichten en zij zullen heersen tot in de aionen van de aionen.

Vanzelfsprekend zouden we over deze profetische toekomst net zo twijfelachtig kunnen doen omdat wij als schepselen nou eenmaal aan de natuurwetten van deze schepping vastzitten, maar God, die deze schepping met al zijn natuurwetten zelf heeft opgezet, is daar natuurlijk zelf helemaal niet aan gebonden. Dus ook voor deze uitspraak in Openbaringen hoeven we geen beroep te doen op onze theologische fantasie. We mogen het gewoon letterlijk zo nemen als dat het er staat, oftewel we mogen het geloven.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende