U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Wel Acht In De Tempel, Geen Acht In De Tabernakel

De ‘acht’ blijft vragen opwerpen. Nu kwam de vraag waarom er wel acht voorwerpen in de tempel waren, terwijl die achtste in de tabernakel ontbrak.
Het belangrijkste onderscheid tussen de tabernakel en de tempel heb ik feitelijk al in mijn artikel genoemd. De tabernakel is eigenlijk uitsluitend verbonden aan Gods wandel met Zijn aardse volk Israel tijdens hun wandel in ongeloof in de woestijn. Je kan dus zeggen dat daarin uit komt dat ondanks de ontrouw van het volk, ondanks de eigen weg van het volk, God er altijd wel is. Maar is er dan ook het genot van Gods overvloeiende rijkdom van genade als we het zelf proberen? Dat is er niet. Alles is dus voorhanden wat God wil werken. In het koperen wasvat is de volkomen reiniging gegarandeerd, ondanks de eigenwillige weg van het volk.
 
In de tempel heb je het achtste onderdeel, de koperen zee. De tempel is verbonden aan Gods wandel met Zijn aardse volk Israel tijdens hun rust in het beloofde land. Dat alles spreekt, zoals de Hebreeënbrief uitlegt, van de uiteindelijke rust in Gods heerlijkheid van het komend koninkrijk. In mijn artikel schreef ik al dat dit wijst op Gods heerschappij in heerlijkheid. Dat koperen wasvat is er nog altijd en dient nu voor de reiniging van de handen. Maar daarnaast is er een overvloeiende rijkdom aan reiniging in de koperen zee.
 
De omvang van dit watervat (de koperen zee) was zo immens dat het de benaming zee kreeg, zoals een enorm grote plas water (Het meer van Tiberias) in de Hebreeuwse taal altijd een zee werd genoemd. Als deze koperen zee met water gevuld was, moest het wel meer dan 100 ton hebben gewogen. Het effect van het gepolijste koperen oppervlak samen met het water kan niet anders dan een duizelingwekkend effect hebben gehad, door het daarin weerkaatsend zonlicht. Dat alles tekende de overvloeiende heerlijkheid van het komende Rijk van God.
 
Het koperen wasvat, zoals het in beide (Tabernakel en Tempel) voorkwam, was verplaatsbaar. De koperen zee stond vast. Zo zal in het komend koninkrijk Gods overvloeiende heerschappij vaststaan in Jeruzalem. Vanuit Jeruzalem zal Gods overvloeiende vrede over de hele aarde uitgaan. Tot nu toe handelt Gods aardse volk Israel nog altijd in ongeloof. Gods heerschappij is er wel (zoals het verplaatsbare koperen wasvat er wel was), maar Gods overvloeiende openbare heerschappij vanuit een vast centrum is nu nog niet zichtbaar in deze wereld.
 
Als we voor onszelf een toepassing willen maken als gelovigen, dan kan je zeggen dat alles wat in de toekomst voor Israel en de aarde een realiteit zal zijn, nu al geestelijk ons deel is. Wij mogen Gods overvloeiende heerschappij al kennen in ons leven. Wij mogen zelfs Gods hand in elk facet van het wereldgebeuren zien omdat wij nu al genieten van Gods overvloeiende rijkdommen van genade. We mogen God Zijn plan zien volvoeren om met iedereen tot het volmaakte te komen en wij mogen daar nu al  van genieten.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende