U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Hoofdstuk 11

Suf singletje zonder platenspeler. Hoe idioot wil je het hebben?”. Owen lag te janken. Hij was voor schut gegaan in die winkel. Daar hoefde hij niet meer terug te komen voor zijn broodnodige apparatuur. “Koste wat kost, dat spul komt er!” Zijn conclusie lag vast. Owen beet op zijn onderlip, liep de kamer op en neer, flapperend met de handen. “Bemoeien ze zich mee? Ellendig hemd ook!” Tig keer had Owen de schouders hoog opgetrokken en achterwaarts gegooid. Vader was er nu toch niet bij om het te verbieden. Niks verhielp het ongemak. Ook niks was bestand tegen de lawine emoties en hersenspinsels, die echt alle kanten opgingen.

Al laat!” Het onbehaaglijke hemd vloog de hoek in. Licht uit. Onder de dekens. Het geschuifel begon weer. Owen lag gelijk strak. Dekens verder over. Zuchten alsof iemand geen adem kon krijgen. Owen voelde weer nattigheid. “Rustig ademen! Doen alsof er niks aan de hand is! Er is ook niks aan de hand!” Owen ontspande en viel in slaap. Het werd een onrustige nacht vol dromen.

“Hé, de oude huiskamer in onze vorige woning! O leuk! Verstoppertje!” Verscholen achter een enorme fauteuil kijkt hij hoe zijn zusje hem aan het zoeken is. Carin, zijn oudste zus, zit op haar eigen stoel. (Doezelt weg.)

“Wat heerlijk! Dat zand door je vingers! O, kijk! Al een hele berg! Op slaan! Leuk!” Owen zit op zijn vaste plekje in de zandbak. Speelkwartier. Alle andere kinderen zijn samen aan ´t spelen en Owen geniet in zijn eentje van het zand. (Dommelen.)

“Luilak beddenzak, staat om negen uren op.
Negen uren, half tien, heb je die luilak al gezien?”
Daar loopt die in zijn eentje voor zijn huis langs. Een touw aan de oren van een grote pan bevestigd ligt om zijn nek. Nog twee stevige lepels van Ma erbij. Zes uur is het en Owen trommelt de hele buurt wakker want het is luilak. (Meuren)

“Beetje sporten is gezond voor je! Kom op! Gaan we lopen!” Buiten voor zijn oude woning rent Owen achter buurman aan. Aardige man, geeft altijd aandacht. (Pitten)

“Jongens, we komen nou laat thuis, dus een beetje stil op de trap!” Pa doet het licht aan en Owen ziet het gelijk. Allemaal rooie vegen op de muur alsof iemand bloedend de trap af gevallen is. “Ma, wat is dat?!” (Sluimert weg)

Buurman komt boos naar boven. Gebonk op de deur. Luider bonken!! “Kom daar eens uit! Lafbek! Kom naar buiten! Dan gaan we een potje vechten!” Het schreeuwen blijft maar aanhouden en Owen weet niet waar hij zich verstoppen moet. Pa is wijs. Pa doet de deur niet open. “Ik trap die deur kapot hoor!” (En soest weer in)

Leuk, bij Oma op bezoek. Beetje dubieus. Het is namelijk leuk om het meisje dat hij daar ontmoet, niet om Oma. Minder leuk: het logeren. Opa was al lang geleden overleden, maar iedereen heeft maar verhalen over nachtelijke bezoekjes van Opa en ja hoor, ook Owen krijgt visite van Opa. Hij hoort hem langzaam krakend de trap opkomen naar zolder. (Ingetukt)

Pesten, dat voortdurende pesten! In de straat, op school, waar dan ook. Owen komt thuis, helemaal dolgedraaid. Hij is razend, nee niet op de pesters. Nee, op zichzelf. “Wat een lelijk zwijn ben je ook!” Owen pakt het fotoboek, zoekt alle plaatjes van zichzelf ertussenuit, trekt ze los, scheurt ze stuk en smijt ze in de prullenbak. “Zo! Weg daarmee!”. (Dommelen)

“Vandaag komt de afrekening! Al je rottigheid komt bovendrijven en God neemt jou te grazen! O, hier kom jij niet meer tussenuit! Je hebt het verknalt!” Bij zijn vestje vastgegrepen werden hem deze woorden toegebeten. “Maak je niet te sappel!”, had Pa gezegd, “doemdenkers zal je altijd hebben”.
Het was 11.00 uur in de ochtend. Het werd donker. Owen was in zijn kamer. Hij kroop op bed. Alles trok dicht buiten. Geen hand voor ogen te zien. Onweer, stevige hagel, donder, bliksemflitsen. Owen had het niet meer. Nu gaat het gebeuren!!! Hij zou gaan braken. (Suft definitief weg)

Het licht brak door in de kamer. Owen wreef zijn ogen uit. Keek om zich heen. Het was weer dag. “Tjonge, wat een ellendige nacht!”. Owen pakte het singletje. Hij lachte. Die apparatuur komt er wel.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende