U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

De proloog op Vader

Is de menselijke vader een mooi beeld van wie God is? Ik zeg: Absoluut niet!
In heel veel gevallen is de menselijke verdorvenheid ook in het vaderschap binnen geslopen. God wordt niet “Vader” genoemd omdat dit het mooiste plaatje is wat de mens hier op de wereld neerzet. God is Vader omdat Hijzelf al de eigenschappen in zich vertegenwoordigt, waar de Vader aan voldoet. Veel vaders zijn echter geen echte vaders. Ze zijn verwekkers. Ze zijn de echtgenoot van de moeders. Ze hebben de taak en verantwoording om vader te zijn. Ze laten het echter afweten of nog erger, ze misbruiken hun positie ter versterking van hun vleselijke positie en genot.

In evangelisatie ben ik bijzonder veel ongelovigen tegen gekomen die niets, maar dan ook niets, over God de Vader willen horen of weten. Deze mensen zijn echter niet woedend op God. Ze zijn woedend, en terecht, op het vaderbeeld van God omdat men daarbij niet om de eigen vader heen kan kijken. Misbruik en huiselijk geweld hebben bij velen het plaatje van het vaderschap gevormd. En dan horen ze over een God, die hun vader wil zijn. Absoluut geen denken aan! Voor zo´n bruut zijn ze al eens weg gevlucht. Dat niet nog een keer, maar dan de vrome variant!

Wat wij mensen het hardste nodig hebben is onze bescherming door vader. Zo´n vader brengt onvoorwaardelijke liefde over. Die vader denkt niet aan zichzelf, maar denkt aan zijn kind. Als de titel “Vader” blijft terwijl die vader geen bescherming biedt, geen onvoorwaardelijke liefde schenkt, aan zichzelf denkt ten koste van het kind, de relatie misbruikt en voortdurend geweld hanteert om zijn macht staande te houden dan sterft vertrouwen, geloof, hoop en relatie. Waar deze goddelijke vaderkenmerken ontbreken kan je wegvluchten, je eenzaam en onbemind voelen, maar dan denk je tenminste nog te leven. Maar als dit ontbreekt en je blijft in die relatie, dan houd je precies diezelfde gevoelens, maar dan met de gedachte dat je al dood bent.

Je vader eren, die je zo de dood in heeft gejaagd! Hoe doe je dat? Laten we wel wezen, dit is een eis, die met name vaders die niet uit onvoorwaardelijke liefde handelen, dwingend opleggen. Je wordt misbruikt en daarmee word je onderwezen je vader te eren. Verdwijnt door dit “vaderlijk” gedrag het laatste beetje respect, dan wordt dat met geweld opgeëist. Dan gebeurt het vaak ook nog dat nou juist zo´n vader je de fijne kneepjes van het zogenaamde leven met God bijbrengt. De geestelijke leiders, waar hij je dan mee in contact brengt blijken dan ook nog een verlengstuk van zijn wellustig handelen te zijn.

Veel mensen hebben het voor hen huiveringwekkende verhaal over God de Vader aangehoord en zodra ze een gaatje in je evangelisatiepraatje ontdekken vluchten ze bij je weg. Dan krijgen ze vaak ook nog vanuit ons evangelisch denken het label opgeplakt van onwillig om te geloven. Terwijl ze TERECHT! wegvluchten. Onze menselijke vaders zijn namelijk nooit een echt plaatje van Vader God. We falen namelijk altijd. Zelfs de schijnbaar goede vaders, die niet misbruiken en geen huiselijk geweld toepassen, die wel onvoorwaardelijk liefhebben, ook zij falen.

Ik ben vader. Ik ben als vader geen plaatje van wie God is. Als dat de eis van het vaderschap is, dan heb ik daarin verschrikkelijk gefaald. Ik denk ook niet dat die druk op mijn schouders ligt. Ik mag gewoon van Gods overvloeiende genade genieten, ook in mijn vader (en zelfs opa) zijn. Ik kan het aan God overlaten en nou juist daar ben ik aan het goede adres. Hij is namelijk de echte Vader. Hij is de enige echte met alle Vadereigenschappen. En dan mogen en kunnen we alle verknipte denkbeelden, die de menselijke vaders ons over het “Vader” zijn hebben bijgebracht, overboord gooien. God is de Vader, die ons onvoorwaardelijk liefheeft. God is de Vader, die ons volkomen bescherming biedt. We zijn met Christus geborgen in God. Welk beter verstopplekje is er denkbaar? God is de Vader, die nooit Zijn relatie met jou zal misbruiken. Integendeel, Hij gebruikt het om jou te overladen met Zijn rijkdommen van genade, met alle geestelijke zegeningen in de hemelse. God is de Vader, die jou niet leegzuigt en dood achterlaat. Vader God schenkt jou het leven in Zijn geliefde Zoon. Vader God is de kracht in al jouw zwakheid.

Ik begrijp maar al te goed dat deze korte proloog niet zomaar een volkomen verkeerd Godsbeeld uitwist. Het is ook slechts een inleiding op mijn studie over Vader God. In ons volgende stuk duiken we dus de Bijbel zelf in om te ontdekken wat die over de menselijke vaders te zeggen heeft evenals over Vader God.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende