U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Vooronderzoekje op Vader

Na ongeveer 2 weken studie over dit onderwerp schreef ik dit op:

Ik ben aan een woordstudie met als thema “Vader” begonnen. Dat thema is heel ruim en zo wil ik het ook uitwerken. Vanzelfsprekend komt het primaire onderwerp van de Bijbel, namelijk het Vaderschap van God, ruimschoots hierin naar voren. Er zal echter ook veel aandacht gaan naar het menselijk vaderschap en, niet te vergeten, het vaderschap van satan. Dat laatste is zeker een onderbelicht onderwerp.

De aanleiding voor mijn studie is het falend menselijk vaderschap, dat we helaas veelvuldig om ons heen moeten waarnemen. Het vaderschap van ons mensen is dan ook nooit bedoeld geweest als plaatje van het vaderschap van God. Wat zou God een “Ellendeling!” zijn als dat wel zo was! De meeste menselijke vaders falen en velen brengen het er zelfs beroerd vanaf en er zijn zelfs, die een typische weergave zijn van het vaderschap van satan. Mijn gevoel dat het bijna onverklaarbaar is hoe mensen nog enig vertrouwen in God kunnen hebben als de gedachte waar zou zijn dat ons menselijk vaderschap iets zou zeggen over Gods Vaderschap, dat was de reden om hier eens diep in te duiken.

Inmiddels ben ik na ruim een week bijna op het punt dat ik een overzichtelijke indeling van 54 verschillende onderdelen met Bijbelteksten over het vaderschap heb. Ik kan nu op zoek gaan naar de mogelijke inhoud van de tekstbetekenissen. Dat is grofweg mijn aanpak van Bijbelstudie. Ik zie wel al dat er diverse onverwachte verrassingen opduiken in mijn studie. Ik zal vanwege het onderwerp op Bijbelse punten komen, die ik vanwege de gevoeligheid in de christenheid telkens heb laten liggen. Ik hoop dus over een zekere tijd met de eerste studies te kunnen komen.

Ik heb geen enkele garantie dat ik overal een sluitend antwoord op heb/vind. Misschien dat ik sommige onderdelen zelfs wel alleen maar met een vraagteken afsluit. Er zijn vanzelfsprekend altijd sluitende verhalen te schrijven over onderwerpen. Ik moet zelfs bekennen dat ik, zeker voordat ik aan het eind negentiger jaren overstapte op het uitsluitend letterlijk interpreteren van de Bijbel, dat ik destijds zelf ook wel vaak ben gaan schrijven over onderwerpen hoewel ik wel degelijk met enkele Bijbelteksten bleef zitten, die niet pasten. Meestal zijn dergelijke teksten nou juist alarmbellen, die gaan rinkelen omdat je in je conclusie ernaast zit. Dus, wie weet hoeveel onbeantwoorde vragen we overhouden aan het eind. Ik weet inmiddels wel dat, als je echt consequent alleen maar de letterlijke weergave nastreeft, je vragen overhoudt, ik althans wel. Toch gaan we deze uitdaging aan en ik ben reuze benieuwd waar we uitkomen. Jij ook?

Hetzelfde onderwerp, maar dan wat ik al eerder geschreven heb:
Ver Van Gods Vaderhart
Vader God, Het Centrum Van Het Feest
Vader Zoekt, Vindt & Redt
Vader God Staat Centraal Op Het Feest
Vader God Komt Tot Zijn Doel
Vader, God Van Alle Genade

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende