U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Christus leren kennen

Paulus is aan het eind van zijn leven vervuld met het intense verlangen om Christus steeds beter te leren kennen.
Filippi 3: 9-10 Door het geloof van Christus bezit ik de rechtvaardigheid, die uit God is door het geloof; Opdat ik Hem mag kennen,
Dat zou ik zo aan de kant kunnen schuiven met de uitspraak dat Paulus Christus toch allang kende. Christus had Paulus op de weg naar Damascus staande gehouden. Christus heeft Paulus hele bestaan volkomen op zijn kop gezet. Dat was jaren voordat Paulus dit opschreef. Kan je dan niet zeggen dat Paulus Christus al kende? Ja & nee.

Op het internet zijn er mensen, die geconfronteerd worden met mijn website en me dan een enkele keer een vraag opsturen. Daar probeer ik dan een zo goed mogelijk antwoord op te geven. Als later iemand dan aan me vraagt of ik die en die (dus die vraagsteller) ken, dan denk ik soms een tijdje na en dan komt die vraag in mijn brein weer boven drijven en dan zeg ik: “Ja, inderdaad! Daar heb ik mee gecorrespondeerd over zus en me zo vraag.”

Ja, ik ken zo´n persoon natuurlijk wel, maar niet zo goed als dat ik mijn buren in de flat ken. Die mensen kom ik vrij regelmatig tegen, met name in de lift of in de hal. Soms dan hebben we eventjes een praatje. Zo weten zij van mijn lichamelijke mankementen en ik weet die van hen en we proberen zo ook met elkaar mee te leven.

Ik ken mijn buren wel een beetje, maar lang niet zo goed als dat ik in mijn werkzame jaren mijn collega´s kende. Met hen werkte ik hele dagen aan een klus en dan kwamen de sympathieke eigenschappen zowel als de nare kenmerken ook van tijd tot tijd naar boven en je leerde elkaar zo van binnen kennen, de echte aard van het beestje.

Ik kende mijn collega´s dan wel redelijk goed, maar lang niet zo goed als dat ik mijn broeders en zusters uit de zondagse samenkomst ken. Ook met hen delen we wel onze diverse mankementen, ook zij zijn best wel op de hoogte van mijn minder goede eigenschappen, maar we hebben een innerlijk leven, die we ook met elkaar delen. We praten wat af over hoe we in het leven staan en hoe onze verhouding tot God daarin is.

Ik ken mijn broeders en zusters best wel goed, maar lang niet zo goed als mijn vrouw. Zij weet zo al mijn plus- en minpunten te benoemen en ik ken die van haar. Dat komt wel omdat we al meer dan 40 jaar bij elkaar zijn. Nadat we in 1973 elkaar hadden leren kennen (ja, kennen), toen waren we wel smoor op elkaar, maar we kenden elkaar nog helemaal niet zo door en door als dat het nu het geval is.

Kennen, we denken iemand te kennen en dan blijkt het alles toch helemaal anders te liggen. Ik merk dat op internet, ik merk dat bij buren, ik merk dat bij broeders en zusters, ik merk het bij nog vele, vele anderen. Wat ben ik blij met die jarenlange ontdekkingstocht met mijn vrouw en dat we elkaar nu zo mogen kennen.

Paulus had aan het eind van zijn leven hier op aarde nog maar één verlangen.
Filippi 3: 10 Opdat ik Hem (Christus) mag kennen,
En Christus laat zich kennen in al Zijn genade, in al Zijn liefde, in al Zijn barmhartigheid, in alles Wie en Wat Hij is. God heeft ons daartoe Zijn woord geschonken. Wat een rijkdom!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende