U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Ik heb totaal geen smaak!

Ik blijf het vervelend vinden om te horen dat ik totaal geen smaak heb. Meestal komt zo´n uitspraak van iemand met een totaal andere smaak. Maar dat hoor je niet vaak hè? “Tjonge, dat is interessant! Onze smaken verschillen nogal!” Nee, degene met het minste inlevingsvermogen en/of hoffelijkheid is me altijd voor om de overduidelijke stelling te poneren dat ik toch ook totaal geen smaak heb.
Ik heb wel eens het standpunt horen langskomen dat je beter een slechte smaak kan hebben dan totaal geen smaak. Nou ja, helaas! Die keuze ligt simpelweg niet binnen mijn mogelijkheden omdat ik nou eenmaal totaal geen smaak heb, dus ook geen slechte.

Er zijn mensen met een uiterst verfijnde smaak. Die mensen komen in een bepaalde situatie met een ander, buiten hun gebruikelijke culturele en-of maatschappelijke kring, in aanraking en dan gebeurt er iets wat ik helaas vanwege gebrek aan smaakbeleving niet echt helemaal goed kan omschrijven. Zou ik bij haar of hem achteraf naar hun ervaring en indruk informeren, dan zou er iets uitkomen als “Tja, hoe moet ik dat omschrijven? Het heeft bij mij in elk geval een smerige nasmaak in de mond achter gelaten”. Kijk, dat ken ik dus niet, hè! Geen flauw idee wat deze zuivere proevers in zo´n situatie ondergaan! Ik heb zo´n idee dat zij doorlopend een neiging tot walging hebben te onderdrukken. Dat is toch triest als je die verschrikkelijke smaakervaring bij zekere onderliggende bevolkingsgroepen in de samenleving telkens opnieuw ondergaat?

Tijdens de drie jaar durende dienst van Christus Jezus hier op aarde botste Hij ook op dergelijke edelen met exquis smaakgevoel.
Lukas 7: 38-39 Zij (een duidelijke zondares) ging wenend achter Hem staan, bij Zijn voeten, en begon Zijn voeten met tranen nat te maken en zij droogde ze af met de haren van haar hoofd en zij kuste Zijn voeten innig en zalfde ze met de balsem. En toen de farizeeër die hem genodigd had dit zag, zei hij bij zichzelf: (Kijk, hier spreekt de kenner met smaak) Als Deze een profeet was, zou Hij wel weten wie en wat voor een vrouw het is die hem aanraakt; immers zij is een zondares.

Nou kijk, daar hebben we die fijne kunstzinnige bovenlaag in de samenleving, de elite, het keur van lustgevoeligen, de uitverkorenen uit de betere kringen, de upper taste class, de geurige bloem der natie, de puike keurtroepen, de Farizeeërs. Zij proeven gelijk wat waarde, waardigheid en schoonheid heeft. Daar tegenover gebeurt er in hun beleving nou net precies datgene dat bij mij als iemand zonder ook maar enige smaak totaal ontbreekt.

Deze smaakelite stuit op zo´n vrouw en de weerzin, de gruwel, de complete afkeer slaat gelijk toe. Sommige mensen hebben dat bij dieven, anderen hebben dat bij moordenaars, bij weer anderen bekruipt dit gevoel hen zodra ze een politicus tegenkomen en er zijn ook die deze uitwerking ondergaan bij mensen, die er totaal anders uitzien als zijzelf. Ik vind het zo verschrikkelijk dat ik het bij niemand echt ooit heb meegemaakt. Wat is dat totale gebrek aan smaak toch een ellende, hè?! Ik zou zomaar met iedereen op gelijke voet omgaan. Dat kan toch niet?

Nou moeten we even goed opletten, want ik heb door mijn totale gebrek aan smaak dan ook de neiging om het oordelen in de maatschappij zomaar te veroordelen. Maar besef goed! Dat komt voort uit mijn gebrek aan smaak! Het is heel vanzelfsprekend dat mensen elkaar maar raak veroordelen. Als je smaak op een bepaalde manier gevormd is en iemand blijkt niet binnen jouw stijl of binnen jouw neiging te passen, dan moet er vanzelfsprekend wel een oordeel uit voortkomen. Dat kan toch niet anders? Dat is juist het bewijs van jouw goede smaak.

De Farizeeër uit ons Bijbelgedeelte had overduidelijk een goede smaak. Zijn afgrijzen en aversie kon hij niet meer binnen houden en hij kwam, gebaseerd op zijn goede smaak, tot zijn oordeel “Deze vrouw, die Jezus hier aanraakt, is overduidelijk een zondares!” Hij wist met zijn goede smaak een helder onderscheid aan te brengen tussen prachtig en afgrijselijk, tussen overheerlijk en weerzinwekkend, tussen goed en kwaad. Maar er was iemand, die daar totaal geen kijk op had. Dat was die Profeet, die bij hem op bezoek was. Dat was Jezus Christus zelf. Die had geen smaak en maakte daardoor ook geen onderscheid. Hij ging met een hoer net zo respectvol om als met een godsdienstig leider. Voor iemand met zo´n goede smaak een duidelijk bewijs dat die Profeet niet deugde.

Romeinen 3: 23-24 Iedereen heeft gezondigd en bereikt de heerlijkheid van God niet,
Iedereen heeft gezondigd. De hoer, de moordenaar, de dief, de farizeeër, de dominee, de ouderling en de hulpverlener. Iedereen? Wou je beweren dat het allemaal stinkt? Wou je beweren dat mijn goede smaak een verkeerd onderscheid aanbrengt? Moeder Theresa zou net zo stinken als die hoer? Onze koning Willem Alexander zou net zo stinken als Hitler? Iedereen gezondigd? Waaruit blijkt dat? “Niemand bereikt de heerlijkheid, oftewel de eer van God.” Er zit een breuk tussen de mens en God. Die breuk zit er bij die keurig nette mens, die met zijn zogenaamd goede smaak denkt veel lekkerder te geuren en veel aangenamer te smaken dan die ranzige onderlaag van de samenleving, die zo stinkt. Ook bij hen, die onderlaag, is die breuk met God er. Maar iemand zonder smaak merkt dat verschil niet op.

Romeinen 3: 23-24 Ook iedereen wordt om niet gerechtvaardigd door Zijn genade, door de verlossing die in Christus Jezus is.
Die Farizeeër had gelijk. Jezus Christus heeft totaal geen smaak. Hij proeft geen onderscheid tussen de ene en de andere. Er is geen onderscheid tussen een vredeswerker en een moordenaar. Er is geen onderscheid tussen een kuis nonnetje en een hoer. Er is geen onderscheid tussen een politicus en een protesterende betoger. Iedereen heeft gezondigd, maar precies het feit dat Jezus Christus daar geen onderscheid in aanbrengt maakt dat precies diezelfde iedereen nu ook helemaal, zonder dat wij er iets voor gedaan hebben, ja zelfs zonder dat we er ook maar iets voor kunnen doen, rechtvaardig is.

Iedereen wordt gerechtvaardigd! Denk je dit grandioze feit eens in! Iedereen rechtvaardig! Gelukkig, Jezus Christus heeft totaal geen smaak, anders zou Hij mij toch zeker niet rechtvaardig verklaren?! Iedereen rechtvaardig en dat loopt dwars door genade alleen, zoals Paulus dat hier zo nadrukkelijk schrijft. Iedereen rechtvaardig door die verlossing in Christus Jezus! Wat ben ik blij en dankbaar dat die Christus Jezus totaal geen smaak heeft!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende