U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Prediker 1: 2 Alles is zinloos

Nee, je hoeft niet te schrikken. Ik heb momenteel niet zo´n diep depressieve bui dat ik het leven niet meer zie zitten. Met name Het Leven (in Christus) zie ik helemaal zitten. Maar kijk gewoon eens om je heen.

Bij verkondigingen in gemeenten en kerken hoor ik mensen, die qua studie best wel zicht hebben op hun positie in Christus, verklaren dat we naast het nadenken over onze rijkdommen in Christus in de bovenhemelse ook gewoon oog voor de werkelijkheid moeten hebben, de realiteit. Daarmee bedoelen ze dan de wereld om ons heen. Gods woord noemt echter Christus de werkelijkheid. Dus ja, wie heeft gelijk?

Zou mijn oog alleen gericht zijn op de wereld om me heen, dan geldt deze uitspraak van koning Salomo voor het leven in deze wereld van begin tot eind. Kijk bijvoorbeeld eens naar vandaag. 4 Mei. Dodenherdenking. Een traditie van inmiddels 71 jaar. Bij deze traditie hoorde de uitspraak “Dit nooit meer!” Inmiddels staat de wereld in brand en herhalen we als mensheid tot in den treure het ellendige van dergelijke oorlogen. Mensen, die daarvoor wegvluchten jagen we het liefst weer terug in hun bittere kwelling. Niemand, die iets geleerd heeft. Alles is zinloos.

Het bovenstaande is geen oordeel. Ook is het niet de opwelling van depressie. Het is slechts een constatering van feiten. Feiten, die de fundering vormen van deze Bijbelse uitspraak. Maar wat staat hier tegenover? Nee, Wie staat daar tegenover? Dat is de gelukkige God!

1 Timotheüs 6:14-15 Onze Heer Jezus Christus zal op Zijn tijd de gelukkige en alleen machtige Heer, de Koning der koningen, en Heere der heren vertonen.
Onze God is de gelukkige God omdat Hem alles gelukt. Zien we op datgene wat genade uitgewerkt heeft in Christus Jezus, dus zien we op de werkelijkheid, dan is niets daaraan zinloos. Alles namelijk wat God wil zal Hem ook lukken.

Mensen, het beste komt nog!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende