U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Zinloze methoden

Ik liep wat te slenteren over de gracht toen een keurige man van middelbare leeftijd me aansprak: “Goedemiddag meneer, ik denk dat ik een beetje verdwaald ben. Ik had het plan om eventjes voor mijn vrouw naar de Kalverstraat te gaan. Ik moet daar ergens aan het begin zijn, bij de Munt. Ik denk dat ik helemaal fout gelopen ben, dus kunt u mij een beetje in de goede richting wijzen?”

Als Amsterdammer laat je zo´n man natuurlijk niet verder tobben en ik begon: “Nou meneertje, dan bent u behoorlijk uit de buurt geraakt. Kom, ik zal het eens haarfijn uitduien. Als u nou deze gracht helemaal uitloopt tot aan de Amstel, dan slaat u daar rechtsaf. Dat magere gevalletje laat u links liggen, gewoon helemaal rechtdoor. Ook bij de volgende brug naar links laat u zich niet van de wijs brengen. U gaat gewoon rechtdoor, de trambaan over, langs de Stopera en de vlooienmarkt. Uw pad maakt een bochie naar rechts, waarna je naar links afslaat over ´t bruggie. Gewoon rechtdoor, nog twee bruggetjes en dan kom je op de Nieuwe Doelenstraat, linksaf en weer een brug. Daar hei je de Munt met het begin van de Kalverstraat.”

Volkomen verdwaasd staat de keurige man me aan te staren. “Is er misschien een makkelijker weg?”, vraagt hij vertwijfeld. “Ik heb het niet allemaal bij kunnen houden.” “Tja”, denk ik, “zat alternatieven zoals wel dat magere bruggetje, maar ja…..”

Ik vraag de man: “Waar moet u eigenlijk zijn?” “O”, zegt hij, “mijn vrouw wilde graag dat ik het één en ander bij V&D koop.” Ik kijk hem aan en vertel hem uiteindelijk: “Maar mijn beste, V&D heeft gewoon niks meer. Welke weg of methode dan ook om er te komen is volkomen zinloos omdat er niks uit voort komt. De hele voorraad is weg”

Het feit dat we er niks van bakken is niet zozeer het resultaat van een verkeerde aanpak. Het is vaak het resultaat van dat wij het nou juist aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar het volgende, aan dit verhaaltje parallel lopende, praktijkgeval:

Echtgenoot en vader van een groot gezin voert een levenslange strijd met zijn woede en drift. Hij had een methode, een soort weg, gevonden waarvan hij absoluut overtuigd was dat het ook echt zou werken. Alle Bijbelteksten over woede en drift, met daar tegenover de teksten over genade en liefde, hij las ze en pompte ze ook maar in zijn hoofd. Elke ochtend begon hij ook nog eens met de Homeland uitzendingen van Bill Gaither op Family7 om in een goede, positieve sfeer te komen. Daar moest hij toch zeker rustiger van worden? Niet dus!

Wat was nou het probleem? Het was niet vanwege een verkeerde weg of methode. Je kan nog zoveel positieve wegen of methodes ter hand nemen. Het breekt je allemaal bij de klauwen af. Het zelf ter hand nemen, daar zit hem het probleem. We hebben namelijk geen enkele overwinning in ons leven doordat wij nou de juiste weg of methode volgen. De overwinning ligt al lang en breed vast in de persoon van Christus Jezus.
1 Corinthiërs 15:57 God zij dank, die ons de overwinning geeft in onze Heer Jezus Christus!

Overwinning is behaald 2.000 jaar geleden. Wij hoeven niets daaraan toe te voegen. Onze inspanning leidt gegarandeerd tot een flop. De overwinning in Christus is de top. Laat dat nou juist gewoon Gods overvloeiende genade zijn, die Zijn Zoon in en door jou en mij werkt. Wat een rijkdom!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende