U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Uitbreiding van de Islam

De uitbreiding van de Islam en nog andere godsdiensten, de terugloop van kerkbezoek, de afname van christelijk morele waarden, een maatschappij en politiek waar christelijke normen steeds meer buiten de deur gezet zijn, de invloed van de entertainment in zaken als televisieseries on demand en de populaire games op mobieltjes en I-pads, worden niet alleen voortdurend opgevoerd als gevaren die ons persoonlijk geloof bedreigen, maar ook als gevaren voor onze (zoals dat vaak zeer trots benoemd wordt) Nederlandse joods christelijke traditie.

Zijn dat inderdaad concrete gevaren als we genade kennen als de bron voor ons leven? Is al het bovenstaande echt een concrete vijand voor ons als we ons bewust zijn dat geloof een geschenk van God is? Als wij het Leven in de opgestane en verheerlijkte Heer, Christus Jezus, mogen kennen, is dan deze hele opsomming echt een bedreiging voor dat Leven?

Laat ik dit zeggen: We hebben al die zaken helemaal niet nodig als gevaar voor het geloof of als vijand van dat geloof of als bedreiging voor dat geloof. We hebben als Nederlandse joods christelijke natie al een traditie aan godsdienst, die de overvloeiende rijkdommen van Gods genade als bron voor ons leven al generaties lang aan de kant heeft gezet. Wij hebben als Nederlandse joods christelijke natie een ingesleten gewoonte om geloof niet als een geschenk van God te zien, maar als een eigen vrije keuze van de mens. Wij hebben als Nederlandse joods christelijke natie een vaststaande praktijk het echte Leven in de opgestane en verheerlijkte Heer, Christus Jezus, als niet al te praktisch naast ons neer te leggen en daarvoor in de plaats onze eigen werken voor God te stellen.

Gevaren, vijanden en bedreigingen? Ja, ze zijn er in overvloed voor de godsdienst, daarmee bedoel ik de religie, die wij als mensen hebben opgezet en die wij “christendom” of “christenheid” noemen. Een andere godsdienst is dan inderdaad een concrete bedreiging. Terugloop in kerkbezoek is dan inderdaad een echt gevaar. En al die games en televisieprogramma´s zijn daar ook wezenlijke vijanden van. Vanzelfsprekend, wij dienen namelijk dat wat wijzelf uitgedacht hadden dan ook heftig te beschermen. Het kan zo weggevaagd worden. Het stelt namelijk niks voor.

God werkt echter met Zijn overvloeiende rijkdommen aan genade in de kerken om mensen te bevrijden en in de moskeeën om mensen te bevrijden en in de synagogen om mensen te bevrijden en in de kroegen om mensen te bevrijden, en ga zo maar door. God werkt het geloof in God-vijandige harten, zoals bij Paulus en bij mij en bij jou en bij al die mensen, die wij denken te mogen veroordelen omdat ze binnen ons moreel oordeel zich zo verwerpelijk gedragen, zoals politici en bankdirecteuren en je kan er zelf waarschijnlijk nog een hele waslijst aan toevoegen. God zelf werkt het echte Leven in de opgestane en verheerlijkte Heer, Christus Jezus, bij die en bij die en zo uiteindelijk bij iedereen, want er is alleen maar Leven in Christus Jezus en in geen enkel ander.

Gevaren, vijanden en bedreigingen? Nee, die zijn er niet voor Gods overvloeiende rijkdommen aan Genade. Nee, die zijn er niet daar waar God zelf het geloof werkt. Nee, die zijn er niet waar mensen het echte Leven in de opgestane en verheerlijkte Heer, Christus Jezus, leren kennen. Wat een rijkdom! Wat een liefde! Wat een genade!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende