U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Wat ik toch in mamaīs ogen vond!

Je hebt je vast wel eens afgevraagd wie of wat er in het middelpunt van Gods doen en denken staat. Ik heb daar wel eens over zitten piekeren.

Toen ik nog heel klein was mocht ik heerlijk bij moeder op schoot. Misschien was jij wel net zo´n voortvarend kereltje of meisje als ik. Zag ik iets, waar ik nog niet bekend mee was, dan leverde dat gelijk onderzoek op. Je kan je voorstellen dat die nieuwsgierigheid van mij soms gênante situaties opleverde.

Op een dag mocht ik weer zo heerlijk dicht tegen mama aankruipen en ik onderzocht gelijk ook even haar gezicht. De dubbele kin, de dikke wangen, de bril en de ogen. Ik keek in de ogen. Ik keek nog eens in de ogen. Nog wat beter in de ogen. Wat ik toen zag verbaasde me zo. Ik zag dat dikke ventje, Hein, me terug aangapen. Ik dook gelijk terug in elkaar op mama´s schoot.

Ik zag mezelf en ik begreep het niet. Uiteindelijk vond ik de moed om het mijn moeder te vragen. Ze lachte en zei: “Hein, jij bent in mijn hart. Jij bent mijn oogappeltje!” Later ben ik enorm veel van bepaalde mensen gaan houden en dan probeerde ik zo nonchalant mogelijk ook eventjes in hun ogen te kijken. Ik zat er altijd in! Wow!

Er is in Gods Woord een uitspraak, die hier helemaal parallel aan loopt:
Genesis 6:8 Noach vond genade in de ogen van Yahweh.
We lezen dit als een soort staande uitdrukking, waarmee we wat er echt staat gelijk weg kunnen zetten. Het dringt niet eens meer tot ons door, maar ik zie mezelf weer zitten op die schoot van moeder. Ik zie mezelf weer stiekem in haar ogen gluren, waarbij ik tot de ontdekking kom dat ik centraal sta in haar denken. Ik herinner me haar uitleg: “Hein, jij bent in mijn hart. Jij ben mijn oogappeltje!” Ik keek op naar mama en ik zag genade. Noach keek op naar God en hij vond genade in de ogen van Yahweh.

Gods Woord heeft, met name toen de Staten Vertaling uitkwam, een grote impact gehad op de Nederlandse taal en deze uitdrukking is in zwang geraakt en een eigen leven gaan leiden. Maar we mogen opzien naar God en wat we ook mochten verwachten te vinden, bij God zullen we altijd genade in de ogen vinden. Vul je eigen naam maar in:
“Beste……………, jij bent in Mijn hart! Jij bent Mijn oogappel!” Genade, elke geloofsgetuige in Gods Woord vond telkens weer die onverdiende genade in Gods ogen.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende